Saltar al contingut

EMDR: una nova teràpia en la psicologia del trauma

La teràpia de dessensibilització i reprocessament per moviments oculars és un mètode de psicoteràpia que ha demostrat la seva eficàcia en múltiples psicopatologies com ara el trastorn per estrès posttraumàtic, trastorns d'ansietat, trastorns depressius, entre moltes altres.

EMDREMDR

La teràpia de dessensibilització i reprocessament per moviments oculars (EMDR) és un mètode de psicoteràpia que ha demostrat la seva eficàcia en múltiples psicopatologies com ara el trastorn per estrès posttraumàtic (TEPT), trastorns d'ansietat, trastorns depressius, entre moltes altres.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la teràpia EMDR com un dels tractaments d'elecció per als trastorns relacionats amb el trauma.

El primer estudi científic sòlid amb EMDR va ser dut a terme amb els veterans de guerra americans que patien TEPT. Des de llavors, aquest tipus d'abordatge ha estat àmpliament investigat i actualment és un tractament per al TEPT aprovat pel Departament d'Assumptes dels Veterans a USA.

On i quan es va desenvolupar?

L'EMDR va ser desenvolupat per la psicòloga Francine Shapiro l'any 1987. El seu descobriment va ser fruit de la casualitat. Mentre passejava per un parc, immersa en els seus pensaments angoixants, es va adonar que, en moure els ulls d'un costat a un altre, el seu malestar es reduïa significativament. Inicialment escèptica, però alhora curiosa per tal efecte, va sotmetre el seu mètode a múltiples recerques, resultant avui en un tractament amb evidència empírica.

En què consisteix la teràpia EMDR?

La teràpia EMDR és un model de psicoteràpia complex que consta d'un protocol de vuit fases. En la quarta fase (la de dessensibilització), se sol·licita al pacient que accedeixi al record traumàtic mentre realitza estimulació bilateral mitjançant moviments oculars (o bé utilitzant la seva corresponent modalitat auditiva o tàctil).

Com funciona?

El nostre sistema nerviós té un sistema natural de curació i davant situacions adverses, el cervell processa la informació pertorbadora, transformant els records en aprenentatges. És a dir, pren aquella informació que pugui resultar útil per a guiar-nos en un futur, i en descarta la resta.

Malgrat que processem la informació pertorbadora de manera automàtica i inconscient durant el dia, aquest processament es produeix, en la seva major part durant el son REM. En aquest estadi, es produeixen els moviments sacàdics. Això és, els ulls es mouen ràpidament d'un costat a un altre, afavorint la comunicació interhemisfèrica i activant noves associacions entre els nostres records. D'aquesta manera, el record estressant queda integrat dins de les xarxes de memòria més generals. Això explica per què, després d'haver dormit, ens sentim millor sobre situacions angoixants viscudes el dia anterior.

Sol·licitud de visita. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaSol·licitud de visitaEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Lamentablement, davant un succés altament estressant i amb un alt impacte emocional, el nostre sistema natural per a processar la informació queda desbordat. Per consegüent, aquesta experiència queda emmagatzemada en el cervell tal com s'ha experimentat, no sent integrada dins de les xarxes de memòria. Així, qualsevol estímul que al nostre cervell li recordi a la situació traumàtica viscuda (com pot ser una olor, una persona o un so), provocarà que les emocions, les sensacions físiques i els pensaments del passat es colin en el present generant els denominats "flashbacks" (és a dir, es reexperimenta una vegada i una altra el succés traumàtic).

Durant el procés psicoterapèutic reproduïm el que succeeix en el cervell durant el somni i demanem al pacient que mogui els ulls d'un costat a un altre mentre pensa en el record traumàtic.

En suma, l'estimulació bilateral de l'EMDR altera els estats cerebrals d'una manera similar al que s'observa durant la son REM, afavorint un processament adequat dels records i la resolució dels traumes. No obstant això, cal destacar que aquest abordatge no es redueix únicament a l'estimulació bilateral, sinó que es compon també d'altres elements terapèutics que, de manera conjunta, permeten tractar el TEPT i altres psicopatologies.

L'Institut de Psicologia Morgenstern

A l'Institut de Psicologia MorgensternEste enlace se abrirá en una ventana nueva ofereixen intervencions individualitzades, tenint en compte les característiques de cada pacient i el seu entorn. Amb això volem donar una resposta adequada, proporcionant un tractament específic per a cada cas.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.