Saltar al contingut

Infants i dispositius mòbils: Consells per a un ús responsable

En el Dia Mundial de la Salut Mental, recordem la importància d'un ús adequat de la tecnologia per a preservar la nostra salut emocional, especialment en els més joves.

Dispositivos móvilesDispositivos móviles

Els nens estan creixent en l'era digital en la qual vivim, des de tauletes, telèfons fins a videojocs. La tecnologia s'ha convertit en una part integral de les nostres vides. En aquest context, els dispositius mòbils poden ser eines valuoses; però també poden plantejar desafiaments per als pares si no s'utilitzen de manera adequada i responsable.

L'edat d'inici a la qual els nens comencen a utilitzar els telèfons mòbils pot variar segons la cultura, la família i les circumstàncies individuals i familiars. No obstant això, sí que hi ha hagut una tendència en els últims anys que els nens comencin a usar mòbils cada vegada a edats més primerenques.

Nombrosos estudis plantegen que l'ús de telèfons mòbils i pantalles en nens de fins als 5 anys ha de ser molt limitat i supervisat acuradament, ja que aquesta etapa és crucial per al desenvolupament físic, emocional, social dels nens. L'ús excessiu de dispositius en edats tan primerenques pot tenir efectes negatius en el desenvolupament, com a retards en el llenguatge, problemes de somni i dificultats en l'adquisició d'habilitats socials.

Problemes derivats d'un ús excessiu

L'ús de dispositius mòbils té innegables beneficis que han contribuït a la seva ràpida implantació en la vida quotidiana de les famílies, però també és cert que fer un ús inadequat d'això implica riscos per als més joves.

L'ús excessiu de telèfons mòbils i pantalles en nens pot plantejar una sèrie de riscos i preocupacions per a la seva salut física, mental i social. Aquestes serien alguns senyals de risc:

  • Ús excessiu de temps: interfereix i descura les seves responsabilitats, activitats escolars, socials i de la vida quotidiana.

  • Dificultats per a desconnectar que generen canvis significatius en el comportament, com irritabilitat o ansietat quan es restringeix el dispositiu.

  • Disminueix o evita interaccions socials en persona en favor d'interaccions en línia o en el mòbil.

  • Mentides o secrets sobre les activitats que realitza en línia.

  • Dificultats per a dormir i interfereix en el seu cicle de somni.

  • Exposició a contingut inadequat o violent.

  • Empitjorament del rendiment acadèmic

Recomanacions per a la família

Fer un bon ús dels dispositius mòbils implica basar-se en la maduresa del nen, les necessitats individuals i la capacitat dels pares per a supervisar i establir límits en l'ús del dispositiu mòbil. És essencial educar sobre l'ús responsable i segur de la tecnologia des d'una edat primerenca, per a així poder fomentar el seu pensament crític dels continguts en línia.

  1. Establir límits de temps en pantalla: Definir i pactar un límit diari o setmanal, per a així poder fomentar les relacions socials, assegurant-nos que tinguin temps per a activitats a l'aire lliure, tasques i temps de qualitat en família.

  2. Establir regles per a l'ús del telèfon mòbil durant els menjars, l'hora de dormir o en altres moments familiars, ajudaran a mantenir la comunicació i el vincle familiar.

  3. Utilitzar aplicacions educatives i d'aprenentatge: Buscar aplicacions educatives de qualitat i jocs que promoguin l'aprenentatge segons l'edat.

  4. Supervisar el contingut: Assegurar-nos que el contingut que accedeixen sigui apropiat per a la seva edat i no hi hagi material inapropiat o violent. Existeixen aplicacions de control parental que poden ajudar-nos en aquesta tasca.

  5. Modelar un bon comportament: Els nens moltes vegades tendeixen a imitar el comportament dels seus pares, així que limitem el nostre propi temps en pantalles i mostrem un ús adequat per a educar amb l'exemple.

  6. Promoure la seguretat en línia: Podem educar sobre la importància de la privacitat, la comunicació amb estranys i sobre el ciberassetjament.

  7. Comunicació oberta: Fomentant una comunicació oberta perquè se sentin còmodes compartint les seves experiències en línia i puguin explicar-nos si han experimentat alguna situació incòmoda.

  8. Mantenir-se informat de les tendències en línia. És important mantenir-se al dia de les novetats tecnològiques, per poder prendre decisions sobre l'accés a la tecnologia.

Podem ajudar els nostres fills a aprofitar els beneficis dels dispositius mòbils mentre promovem un ús saludable de la tecnologia en les nostres vides.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

La Unitat de Paidopsiquiatria del Centre Mèdic Teknon

La Unitat de Paidopsiquiatria de Centre Mèdic TeknonEste enlace se abrirá en una ventana nueva respon a l'actual necessitat d'oferir un servei d'alta qualitat diagnòstica i terapèutica en Salut Mental Infantojuvenil. Formada per un equip professional multidisciplinari integrat per especialistes en Psiquiatria i Psicologia Clínica Infantojuvenil, l'objectiu de la qual és millorar la salut mental en la infància i la joventut, sempre tenint en compte els reptes canviants de la societat actual.
Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.