Saltar al contingut

Implants protètics osteointegrats: una gran millora per a pacients amputats

L'amputació és la separació o tall d'un membre o una part del cos d'un ésser viu, generalment per mitjà d'una operació quirúrgica i suposen un gran impacte en la vida de les persones que s'han sotmès a aquesta intervenció per diversos motius, des d'un tumor fins a un accident.

En l'àmbit de la Traumatologia, la causa principal d'amputació de les extremitats en persones joves són els accidents de trànsit. Una amputació implica un gran canvi en la vida del pacient, ja que sofreix múltiples intervencions per a estabilitzar les seves lesions i, posteriorment, un llarg procés d'adaptació a la seva nova situació. Una de les situacions a les quals ha d'adaptar-se és aprendre a caminar amb pròtesis externes que, normalment, s'articulen amb el monyó a través d'encaixos de silicona.

Les pròtesis subjectades per encaix de silicona

L'ús crònic de les pròtesis subjectes per un encaix de silicona obliga a transmetre les forces necessàries per a caminar a la pell i les parts toves del monyó, i això genera molts problemes, a causa de l'ús repetitiu i diari de les pròtesis.

Problemes habituals del monyó

  1. Dificultat d'aixecar i moure la pròtesi, sobretot en amputats femorals.
  2. Lesions cutànies: infeccions, retracció de les vores de la ferida, èczema, erosions, ferides, eritemes.
  3. Osteòfits (protuberàncies de l'os)
  4. Neuromes (engruiximent del teixit nerviós) contractures en flexió del maluc del membre residual per falta de reeducació postural
  5. Edema del monyó
  6. Lumbàlgia per mala postura i marxa irregular

Tot això deriva en dolor i inseguretat en la marxa, que pot acabar provocant l'abandó de la pròtesi.

Com evitar problemes amb la pròtesi i millorar-ne l'eficiència mecànica?

Per a evitar els problemes descrits en l'apartat anterior i millorar l'ús de la pròtesi externa, evitar el dolor i millorar-ne l'eficiència mecànica, utilitzem implants de titani rugós que s'insereixen directament en l'os romanent del membre amputat i que projecten fora de la pell un encaix extern on es connecta la pròtesi externa. Aquests implants poden subjectar pròtesis externes en pacients amputats per damunt o sota el genoll.

Aquest avanç va començar a estandarditzar-se a partir de l'any 1999 i posteriorment altres sistemes es van desenvolupar a Alemanya (ILP, Integrated Leg Prosthesis), a Austràlia (OGAP-OPL), a Anglaterra (ITAP) i als Estats Units (POP i Compress).

ImplanteImplante

Aquest sistema proporciona al pacient una funcionalitat major, incrementa el perímetre i temps de marxa i millora l'estabilitat, ja que transmet les forces del peu a l'os directament.Implante osteointegrado de tibiaImplante osteointegrado de tibiaCom es fa l'implant?

Cal fer un TAC (tomografia axial automatitzada) de l'os amputat. Amb aquesta prova la casa comercial confeccionarà un implant ajustat a mesura per a cada pacient i quan aquest fabricat procedirem a la seva implantació. Antigament, la implantació s'efectuava en dos temps quirúrgics; però, actualment, el procés d'implantació s'ha simplificat. Consisteix en una sola cirurgia, mitjançant la qual es regularitza el monyó, s'implanta el sistema dins de l'os i es deixa preparat l'extrem extern per a la connexió.

Després de la cirurgia, quan la ferida aquesta cicatritzada, comença un període de càrrega progressiva per a aconseguir la càrrega completa aproximadament al cap de 8 setmanes.

Prótesis de titanioPrótesis de titanio

Contraindicacions per als implants de titani

Existeixen algunes contraindicacions absolutes, com osteoporosi, obesitat, embaràs, vasculopatia, diabetis complicada, trastorns psíquics, infecció o neuropaties. No es recomana implantar aquestes pròtesis quan hi ha problemes de pell, en pacients per sobre de 65 anys o per sota dels 20.

Artro Esport

Artro EsportEste enlace se abrirá en una ventana nueva és un equip de traumatòlegs dirigit pel Dr. Antoni Fraguas Castany que ofereix un servei integral en el tractament de tota mena de lesions (espatlla, genoll, maluc, peu, esquena), utilitzant per a això les tècniques quirúrgiques més avançades i innovadores.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva


Signat,

Dr. Antoni Fraguas

Dr. Ernesto Guerra



Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.