L'alimentació del pacient hospitalitzat
En el pacient hospitalitzat la dieta és fonamental en la seva recuperació, ja que a més de la funció de nodrir a l'organisme, els aliments que es consumeixen durant l'estada a l'hospital influeixen directament en l'evolució clínica (malaltia, cirurgia…) i en el benestar psicològic i emocional.
Per això, en Centre Mèdic Teknon s'ha posat en marxa el Programa d'Alimentació Saludable, una iniciativa que aposta per menús equilibrats, personalitzats i elaborats amb ingredients frescos, orientats a millorar la salut des del primer plat. Descobreix els detalls d'aquesta proposta innovadora: Programa d'Alimentació Saludable de Teknon.
La dieta hospitalària ha de ser adequada per a cada persona en concret, amb una composició determinada de calories, hidrats, greixos i proteïna, amb l'objectiu de garantir que mantingui o abast un estat nutricional òptim. Existeixen diferents tipus de dietes en funció de la situació de cada persona. La dieta bàsica o sense restriccions es prescriu quan no es requereix cap modificació específica de nutrients o aliments, i consisteix en una dieta variada, completa i equilibrada que inclou tots els grups d'aliments.
Les anomenades dietes terapèutiques es prescriuen en pacients amb malalties concretes, i requereixen eliminar o restringir alguns aliments, algun nutrient concret (com les calories, els greixos...) o utilitzar procediments culinaris específics, com a canvis de textura dels aliments. Per exemple, una persona amb diabetis necessitarà una dieta controlada en hidrats de carboni (pasta, arròs, pa, patata...), i una persona amb dificultats per a mastegar precisarà una dieta amb aliments de consistència tova, fàcils de mastegar.
Unes certes malalties com les neurològiques o el càncer poden produir que el pacient necessiti més calories i nutrients, i alhora que mengi menys per diferents motius (pèrdua d'apetit, dificultats per a empassar, vòmits...) durant un temps prolongat. Aquests factors condueixen a un estat de desnutrició, que té efectes negatius importants entre els quals s'inclouen un major risc de complicacions, la dificultat per a cicatritzar les ferides, menor resposta als tractaments, la pèrdua de força muscular i la fatiga. Això es tradueix en estades a l'hospital més llargues, un augment del risc de reingressar i una deterioració de la qualitat de vida.
Este enlace se abrirá en una ventana nueva
La desnutrició afecta al 40% dels pacients hospitalitzats, per la qual cosa és fonamental que les dietes pautades siguin apetibles, amb bon sabor, varietat i presentació. Un menjar ben acceptat ajudarà a gaudir del moment de menjar, tenir una ingesta adequada, millorar l'estat d'ànim i l'experiència del pacient a l'hospital.
El tractament dels pacients amb desnutrició requereix moltes vegades la utilització de suplements nutricionals específics per a cobrir les deficiències de nutrients. Aquests suplements es poden administrar per diferents vies (per boca, per sonda o per via venosa) depenent de les necessitats de cada cas. S'ha demostrat que la presa de suplements nutricionals en pacients desnodrits té beneficis significatius com la millora del pes corporal i la qualitat de vida, l'augment de la força muscular i la reducció de l'estada a l'hospital.
En conseqüència, un equip multidisciplinari que inclogui a dietistes-nutricionistes juntament amb metges, infermeria, personal de cuina i farmacèutics hospitalaris és essencial per a l'avaluació integral i el maneig coordinat de l'estat nutricional del pacient.
Centro CPEN en Centro Médico Teknon
CPEN és una unitat mèdica especialitzada en endocrinologia i nutrició, fundada fa 25 anys amb l'objectiu d'oferir una atenció integral i d'excel·lència en la cura de la salut metabòlica. Amb una plantilla de 28 professionals distribuïts en quatre centres mèdics, CPEN
brinda atenció personalitzada a més de 4.000 pacients mensuals, abastant totes les etapes de la vida.
En el Centre Mèdic Teknon, CPEN ofereix serveis especialitzats en endocrinologia, nutrició, diabetis, obesitat, tiroide i ecografia. El seu equip multidisciplinari inclou endocrinòlegs, pediatres, nutricionistes, educadors en diabetis, psicòlegs, preparadors físics i ecografistas, treballant en conjunt per a proporcionar un enfocament integral i personalitzat a cada pacient.