Saltar al contingut

Lactància en temps de pandèmia

Les principals societats mèdiques recomanen el manteniment de la lactància materna, sempre que sigui possible, encara que la mare pateixi covid-19 o existeixi sospita d'infecció pel virus SARS-CoV-2.

lactancia-bebe-tiempos-pandemia-covid-19-teknon-barcelonalactancia-bebe-tiempos-pandemia-covid-19-teknon-barcelona

Les societats mèdiques espanyoles i estrangeres, i la mateixa Organització Mundial de la Salut, recomanen mantenir la lactància materna, encara que la mare estigui o pugui estar infectada pel virus SARS-CoV-2, ja que els beneficis per a la mare i el bebè són molt majors que la seva separació. Sempre que l'estat de salut del bebè i la mare ho permetin, ha de mantenir-se la lactància materna, amb les mesures higièniques indicades.

Quant a la vacunació del covid-19, el Comitè Assessor de Vacunes i la Societat Espanyola de PediatriaEste enlace se abrirá en una ventana nueva recomanen l'administració de la vacuna a les dones que busquen un embaraç, durant la gestació i també en el període de lactància materna.

Així i tot, cada cas és diferent i ha de ser avaluat per un professional. El recomanable és que les mares i pares consensuïn amb l'especialista en neonatologia la pauta a seguir, ja que no totes les situacions i persones són iguals.

Les vuit preguntes més freqüents que em fan en la consulta sobre lactància materna i covid-19 que poden ajudar-te a resoldre dubtes són:

1. Es transmet el covid-19 per la lactància materna?

Diversos estudis conclouen que la infecció per SARS-CoV-2 no es transmet a través de la llet materna i assenyalen que és més beneficiós per al bebè i la mare seguir amb lactància materna, això sí, mantenint les mesures d'higiene indicades.

2. Si existeix una sospita o confirmació de covid-19 després del part, ha de mantenir-se el "pell amb pell"?

Sí. Els beneficis del "pell amb pell" i la lactància materna superen amb escreix els possibles riscos de transmissió del virus SARS-Cov-2

3. Haig de continuar alletant al meu fill o filla si sóc covid-19 positiva?

Sí, segons l'OMS, algunes dades demostren que la lactància materna redueix la mortalitat de nounats, lactants i nens menors de 5 anys. Així i tot, cal mantenir les mesures d'higiene indicades per les autoritats sanitàries.

4. Quines són les mesures higièniques adequades per evitar la transmissió del covid-19 durant la lactància?

  • Rentat de mans freqüent amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic, especialment abans de tocar al bebè
  • Ús de la mascareta mentre es dona el pit
    • Si està humida, substituir-la
    • Rebutjar la mascareta immediatament després d’usar-la
    • No reutilitzar les mascaretes
    • No tocar la part frontal de la mascareta, sinó treure-se-la des del darrere
  • Cobrir-se la boca i el nas amb un mocador en esternudar o tossir. Rebutjar-ho immediatament i rentar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic.
  • Netejar i desinfectar regularment les superfícies

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

5. Extracció de llet és segura? Com s'ha de fer?

A vegades, per la situació de la mare i del bebè no és possible la lactància materna. En aquest cas, la recomanació és treure la llet i donar-la-hi al bebè de manera artificial. Per a això, s'utilitzarà un tirallet. És possible que et sorgeixin preguntes sobre la possible infecció de la llet materna i sobre com usar el tirallet de manera correcta.

Segons l'OMS, no s'ha detectat virus actiu en la llet de cap mare infectada pel SARS-CoV-2, presumpta o confirmada. És poc probable que es pugui transmetre a través de la llet extreta a una mare amb la malaltia o sospita d'ella.

Les recomanacions per a l'extracció de la llet són:

  • Higiene abans i després de cada ús del tirallet i els objectes a utilitzar.
  • Rentar el tirallet i els recipients usats amb sabó líquid dissolt en aigua temperada.
  • Esbandir-los amb aigua calenta entre 10 i 15 segons.
  • Algunes peces poden ser rentades en el rentavaixella.

6. És segur vacunar-se durant el període de lactància?

La vacuna no està contraindicada en el període de lactància i les autoritats sanitàries recomanen la vacunació contra la covid-19 també en aquest període de temps.

Segons el Comitè Assessor de Vacunes i la Societat Espanyola de PediatriaEste enlace se abrirá en una ventana nueva, les dones que donen el pit als seus bebès, es poden vacunar sense haver de suspendre la lactància ni retardar la vacunació.

7. Quina vacuna del covid-19 és la més adequada si estic donant el pit al meu bebè?

El Ministeri de Sanitat recomana usar preferentment una vacuna de ARNm (Comirnaty-Pfizer i Spikevax-Moderna).

8. Com afecta la vacuna del covid-19 durant la lactància al bebè?

Quant a la vacunació del covid-19 durant la lactància, no s'han trobat components de les vacunes a la llet materna. No obstant això, sí s'han trobat anticossos que podrien protegir el bebè que rep lactància materna en dones vacunades amb vacunes ARNm.

En qualsevol cas, hem de recordar que, encara que hem avançat molt en el coneixement del SARS-CoV-2, continuem investigant i sempre és recomanable consultar cada cas amb el pediatre o la pediatra.

Aquí pots trobar més informació sobre covid-19 i embaràs que pot resultar-te útil.

Tenir al teu fill/a en el Centre Mèdic Teknon

En Centre Mèdic Teknon impulsem el vincle maternofilial des del primer moment, mantenint al nounat sempre al costat de la mare. D'aquesta manera s'afavoreix el contacte entre tots dos, "pell amb pell", des del moment immediatament posterior al part.

Comptem amb un equip assistencial qualificat que atén totes les necessitats de la mare i el bebè durant la seva estada.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.