Saltar al contingut

Presbícia. Com veure-hi bé sense ulleres?

La presbícia, també coneguda com a “vista cansada”, és la pèrdua de la capacitat d’acomodació del cristal·lí. Provoca dificultats per enfocar els objectes pròxims i és una conseqüència del pas dels anys. Una de les opcions per corregir-la i no haver de portar ulleres és la cirurgia.

operacion-presbicia-teknon-barcelonaoperacion-presbicia-teknon-barcelona

Què és la presbícia o vista cansada?

La presbícia és la incapacitat de mirar de prop per causa de la degradació natural de l’ull, pel pas dels anys. Apareix al voltant dels 40 - 45 anys i pot desenvolupar-se fins als 50. No és una malaltia, ja que és la conseqüència del pas del temps, i no es pot prevenir.

L’ull funciona amb dues lents: una externa, anomenada "còrnia", i una d’interna, anomenada "cristal·lí". Mentre que la primera no pateix canvis significatius amb el pas del temps, la segona, sí.

El cristal·lí es caracteritza per ser flexible, una característica necessària per enfocar, gràcies al muscle ciliar, que dona la forma adient al cristal·lí, segons la distància a què es troben els objectes. Amb el pas del temps, el cristal·lí es va endurint i va perdent la capacitat de fer aquesta adaptació i, per tant, la capacitat d’enfocar. És el que es coneix com a "presbícia".

Quins són els símptomes de la presbícia?

  • Necessitat de situar els objectes més lluny per veure’ls de manera correcta

  • Dificultat per enfocar els objectes

  • Dificultat per llegir

  • Mal de cap quan s’ha de forçar la vista durant molta estona

  • Envermelliment dels ulls i sensació de picor quan es força la visió de prop

Tots aquests símptomes provoquen la sensació de cansament, per això, la presbícia també es coneix com a "vista cansada".

L’enduriment del cristal·lí provoca una pèrdua progressiva que al començament es pot adaptar allunyant o acostant els objectes. Però arriba un moment en què les ulleres són necessàries per veure els objectes més pròxims i, fins i tot, els que es troben a una distància mitjana. I no ho són per als objectes més llunyans. És a dir, es necessiten ulleres amb diferents tipus de graduació que permetin una bona visió a diferents distàncies, es tracta de les ulleres multifocals, conegudes com a "progressives".

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Com es corregeix la presbícia?

Per corregir la presbícia existeixen dues opcions: la correcció òptica, amb les ulleres, o canviar les condicions òptiques del cristal·lí mitjançant la cirurgia. El que permet a la persona amb presbícia veure-hi bé sense ulleres.

La cataracta

"Cataracta" és el nom que rep el cristal·lí quan, a més de perdre aquesta flexibilitat, perd transparència i, per tant, visió, encara que es duguin ulleres. Seria la part final de l’envelliment d’aquesta lent interna i s’inicia sobre els 60-65 anys. Si tenim en compte l’esperança de vida a Espanya, 82,3 anys en homes i 86,2 en dones, segons l’INE, és probable que les persones que arribin a aquestes edats tinguin cataractes.

Símptomes de les cataractes:

  • Visió borrosa

  • Enlluernament

  • Dificultat en la visió, malgrat la graduació correcta. Les ulleres no són suficients per veure-hi bé.

  • Possible visió doble

L’únic tractament de la cataracta és el quirúrgic.

Operació de la presbícia i cataractes

L’operació de la presbícia i de la cataracta és la mateixa. Consisteix a retirar el contingut del cristal·lí mitjançant l’aspiració per ultrasons a través d’una petita incisió. D’aquesta manera, la "bossa" que conté el cristal·lí, anomenada "càpsula del cristal·lí" queda intacta i s’hi pot introduir una nova lent feta a mida, que permet enfocar a llarga, mitjana i curta distància.

Aquesta lent s’introdueix plegada a través d’uns petits forats i es desplega quan es troba a l’interior de la càpsula, així que mai es podrà moure.

Per saber com ha de ser la nova lent, es tenen en compte les necessitats dels pacients i la seva anatomia i fisiologia oculars, que l’especialista coneix gràcies a la història clínica i a diferents proves, que cal fer prèviament:

  • escàner ocular

  • comprovació de la pressió intraocular

  • biometria: exploració de la forma de l’ull, de la nineta i la forma de la corba de la còrnia. Això permet saber la graduació exacta que necessita cada pacient i demanar la lent a mida.

Com és la intervenció quirúrgica?

En persones sanes, la intervenció és totalment ambulatòria i dura de 10–12 minuts aproximadament. Es realitza amb sedació i no comporta cap mena de dolor. Un cop realitzada, els pacients marxen a casa amb l’ull protegit, però destapat.

Habitualment la intervenció dels dos ulls no es fa en una mateixa intervenció, per evitar riscos i perquè permet fer una cirurgia personalitzada, en funció de l’adaptació de cada pacient a la primera lent.

El postoperatori de la presbícia

Tot i que estèticament no es nota res, els pacients encara no hi veuen bé, ja que la pupil·la està dilatada per la intervenció. I triga 48 hores a tancar-se. De manera que al cap de dos dies, els pacients ja comencen a veure acceptablement. L’adaptació a la nova lent triga entre 1 i 6 mesos.

Habitualment, els pacients necessiten un dia de baixa.

Contraindicacions

  • Persones que ja han estat sotmeses a intervencions de cristal·lí, ja que per treure la lent intraocular, caldria eliminar la càpsula i no hi hauria un espai on dipositar la nova lent.

En els casos següents, la intervenció és més complexa:

  • Persones que pateixen amb malalties oculars, com el glaucoma o despreniment de retina

  • Persones que no tenen una bona situació sistèmica

  • Persones que pateixin alteracions a la nineta, que no permetin la dilatació, per exemple la diabetis

  • Homes en tractament prostàtic

Les persones que han estat intervingudes de la còrnia no tenen cap contraindicació per a la intervenció de la presbícia o cataracta, però és més difícil trobar la graduació. Fet que es pot corregir en la intervenció del segon ull.

Després de la cirurgia

Després de la intervenció és recomanable seguir visitant l’oftalmòleg una vegada l’any.

En un de cada tres pacients intervinguts, aproximadament, la càpsula on és la lent s’opacifica i cal fer-hi uns petits forats amb el làser. Aquesta tècnica es fa a la consulta mateixa.

Per a qui està recomanada la cirurgia de la presbícia?

La cirurgia de la presbícia està recomanada per a persones que no volen dur ulleres en els diferents moments de la vida quotidiana, com ara treballar amb l’ordinador, conduir, practicar esport, entre altres activitats.

Per a qui està recomanada la cirurgia de les cataractes?

L’operació de la cataracta està recomanada per a les persones que pateixen cataractes. És important que es faci abans que l’interior del cristal·lí estigui completament dur pels motius següents:

  • Les noves tècniques quirúrgiques, molt diferents de les emprades anteriorment, permeten absorbir l’interior del cristal·lí sense trencar la càpsula que el conté, que ha de contenir la lent multifocal. Com més tou sigui l’interior, més fàcil sigui extreure’l sense que es produeixin lesions.

  • La bona qualitat de la visió té una incidència directa en la qualitat de vida. Per tant, millor fer-ho com abans millor.

  • Com més joves, menys malalties associades a l’edat que puguin dificultar el procés quirúrgic.

Una persona intervinguda de presbícia, mai tindrà cataractes, ja que la lent intraocular és per sempre i no es deteriora.

La intervenció de la presbícia al Centro Médico Teknon.

L’equip d’Oftalmologia del Centro Médico Teknon compta amb una àmplia experiència en el tractament de la presbícia i la tecnologia més avançada en aquest tipus d’intervencions.

Cada pacient és diferent i té unes necessitats específiques, per aquest motiu, avaluem cada cas amb tecnologia d’última generació, i oferim el tractament més adequat a cada persona.


Més informació a https://www.teknon.es/es/especialidades/mascaro-ballester-fernando/equipoEste enlace se abrirá en una ventana nueva


Imatge | Freepik.es

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.