
FAQ (Preguntas Frecuentes)
En Centro médico Teknon ponemos a su disposición información que puede ser de interés para usted: cómo acceder al servicio de urgencias, qué hacer si me encuentro mal, cómo gestionar mi cita, etc. También podrá localizar en este apartado información que le ayudará a comprender mejor algunos de los tipos de cánceres más extendidos.
- Institut Oncològic Teknon (En què podem ajudar-lo?)
- Necessito demanar hora per a la propera visita
El personal de programació us indicarà quins dies visita el vostre metge i us donarà hora intentant adaptar-se a les vostres necessitats.
Us atendrem personalment a la nostra recepció o a través del telèfon 93 290 64 71. El nostre horari d'atenció al públic és de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores.
- Necessito demanar hora per fer-me proves diagnòstiques (anàlisi, radiografies, TC, etc.)
El personal de programació contactarà amb els serveis on s'han de fer les proves i les coordinarà per assegurar que els resultats estiguin disponibles a la propera visita. Us recomanem que sol·liciteu les proves amb antelació.
Us atendrem personalment a la nostra recepció oa través del telèfon 93 290 64 71. El nostre horari d'atenció al públic és de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores.
- Necessito un informe del meu metge
La secretària del servei mèdic prendrà nota de la vostra petició i s'encarregarà de preparar-vos la documentació corresponent. Aquest tràmit s'ha de sol·licitar amb antelació.
Podeu trucar de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores al telèfon: 93 290 64 71.
- No em trobo bé
Unitat de Cures Contínues (UCC): Atesa pel nostre personal d'Infermeria que valorarà la vostra situació actual donant les recomanacions necessàries i es posarà en contacte amb el vostre metge si cal. Divendres, de 9 a 21 hores. Si ens voleu localitzar per via telefònica, truqueu al número: 93 290 60 20 (disponible les 24h tots els dies de l'any).
- Hauria de parlar amb el meu metge
Poseu-vos en contacte amb la secretària del servei mèdic. S'encarregarà de les gestions pertinents.
Podeu trucar, de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores, al telèfon: 93 290 64 71.
- Desitjaria fer una consulta sobre la facturació dels serveis de l'IOT
El personal d'administració us pot proporcionar la informació que necessiteu. Depenent de la informació sol·licitada, pot ser necessària la cerca de dades als nostres arxius; per aquest motiu us recomanem que feu la sol·licitud prèvia per evitar esperes innecessàries.
Us atendrem personalment a la nostra recepció o a través del telèfon 93 290 64 71. El nostre horari d'atenció al públic és de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores.
- Urgències mèdiques
Si tinguéssiu qualsevol complicació mèdica en un dia festiu o fora de l'horari d'atenció al públic de l'Institut Oncològic Teknon, heu de trucar a la nostra UCC (93 290 60 20) on serà atès pel metge de guàrdia qui us valorarà el vostre cas i donarà les indicacions oportunes. Si l'especialista considera que ha d'acudir al Centre, adreceu-vos al Servei d'Urgències del Centre Mèdic Teknon, on es presta atenció mèdica 24 hores al dia, 365 dies l'any.
No oblideu que cal identificar-se com a pacient de l'Institut Oncològic Teknon.
Telèfon del Servei d'Urgències de Centre Mèdic Teknon: 93 290 62 29
Telèfon de Centre Mèdic Teknon (centraleta): 93 290 62 00
L'accés al Servei d´Urgències es troba a l'entrada situada al carrer Marquesa de Vilallonga.
- Quimioteràpia (Volem ajudar-lo)
Quan el seu metge oncòleg li va prescriure el tractament de quimioteràpia, probablement se li van plantejar molts dubtes. Alguns d'ells els comentaria amb el metge, que li va donar la informació i l'orientació adequada, però és probable que encara li hagin quedat dubtes sobre qüestions que en aquell moment no va plantejar.
Aquest document pretén complementar la informació que ja ha rebut, i alhora pot servir perquè la seva parella o la seva família més propera puguin tenir també informació o bé resoldre dubtes que se li puguin presentar, ara o en el futur immediat.
En redactar-ho hem intentat, sobretot, que la informació fos pràctica i fàcilment comprensible. Per això, hem intentat fugir d'explicacions massa científiques o de detalls excessius. Per tant, si vostè ja té informació i vol aprofundir més sobre algun tema, no dubti a demanar-nos-ho: estem a la vostra disposició.
Us oferim a continuació respostes a les preguntes que sovint ens fan els nostres pacients.
- Què és el tractament de quimioteràpia?
La quimioteràpia té com a objectiu combatre les cèl·lules del cos humà que experimenten un creixement anormal, ja sigui destruint-les o controlant-ne el creixement. Hi ha molts tractaments i el que s'aplica a cada cas depèn de:
- La malaltia a tractar
- El grau de desenvolupament de la malaltia
- Les característiques del pacient (pes, talla, etc.)
En general, els tractaments consisteixen a combinar diferents medicaments.
- Com s'administra la quimioteràpia?
Els tractaments normalment es fan a l'Hospital de Dia, una unitat preparada per a tractaments ambulatoris, amb personal d'infermeria especialitzat en l'administració d'aquest tipus de fàrmacs.
Per tant, i excepte casos puntuals, no cal ingressar a la clínica.
Normalment, la quimioteràpia s'administra per via endovenosa mitjançant un sistema d'infusió.
La quimioteràpia, en alguns casos, s'administra via oral, en forma de comprimits, via intravesical mitjançant una sonda vesical, via intramuscular, via subcutània o via intratecal.
La programació del tractament es fa per cicles. Un cicle és un tractament que es pot dur a terme en un o diversos dies, i es va repetint amb una periodicitat concreta.
Termes de la quimioteràpia:
Segons el moment i/o la intenció:
- Quimioteràpia adjuvant: Teràpia que es fa DESPRÉS d'una cirurgia potencialment curativa. Intenció: curativa.
- Quimioteràpia neoadjuvant: Teràpia que es fa ABANS d'una cirurgia potencialment curativa. Intenció: curativa.
- Quimioteràpia concomitant: Teràpia s'administra JUNT amb Radioteràpia amb l'objectiu de potenciar l'efecte d'aquesta darrera. Intenció: curativa.
- Quimioteràpia pal·liativa: És un tipus de quimioteràpia que s'administra específicament per controlar els símptomes sense esperar que redueixi el càncer de manera significativa.
- Línies posteriors: teràpies successives DESPRÉS de fer la primera línia. Intenció: usualment, pal·liativa.
- M'han dit que la quimioteràpia provoca molts efectes secundaris. És veritat?
- Les cèl·lules canceroses creixen ràpidament, i els medicaments de quimioteràpia eliminen les cèl·lules que creixen ràpidament. No obstant això, pel fet que aquests medicaments circulen per tot el cos, poden afectar les cèl·lules sanes i normals que també creixen ràpidament. La causa dels efectes secundaris és el dany ocasionat a les cèl·lules sanes.
- Les cèl·lules normals amb més probabilitats de ser danyades per la quimioteràpia són les cèl·lules productores de sang a la medul·la òssia, així com les cèl·lules de la boca, del tracte digestiu, del sistema reproductor i els fol·licles del cabell. Alguns medicaments de quimioteràpia poden danyar les cèl·lules del cor, els ronyons, la bufeta, els pulmons i el sistema nerviós.
- Molts dels efectes secundaris desapareixen amb força rapidesa, encara que alguns triguen mesos o fins i tot anys fins a desaparèixer del tot. De vegades els efectes secundaris poden durar tota la vida; tal és el cas quan la quimioteràpia causa dany de llarg termini al cor, als pulmons, als ronyons o als òrgans reproductors. Certs tipus de quimioteràpia algunes vegades causen efectes endarrerits, com ara un segon càncer, que apareix molts anys després.
En funció del tipus de medicament administrat a cada tractament, els efectes secundaris poden variar o, en el millor dels casos, no presentar-se. Si es produeixen, es poden manifestar de les maneres següents:
- Fatiga superior a l'habitual
- Vòmits i/o nàusees
- Alopècia (caiguda del cabell)
- Estrenyiment o diarrea
- Mucositis (llagues a la boca)
En qualsevol cas, els efectes secundaris, quan es presenten, ho fan de manera transitòria i no afecten totes les persones de la mateixa manera. Molts pacients poden mantenir els hàbits de treball, esport, vida social, etc.
- Teràpia Dirigida
És un tractament que apunta a estudiar aquells gens o proteïnes defectuoses que contribueixen al creixement i desenvolupament del càncer.
Els fàrmacs tradicionals de quimioteràpia, per contra, actuen contra totes les cèl·lules que es divideixen.
Les teràpies dirigides contra el càncer que han estat aprovades per utilitzar-se contra càncers específics inclouen les substàncies que impedeixen la senyalització de creixement cel·lular, que interfereixen amb la formació de vasos sanguinis en tumors, que promouen la mort de cèl·lules canceroses, que estimulen el sistema immunitari perquè destrueixi les cèl·lules canceroses i que dipositen fàrmacs tòxics a les cèl·lules canceroses.
Tipus de Teràpies dirigides:
- ANTICOS MONOCLONAL: teràpia dirigida destinada als receptors que es troben a l'exterior de la cèl·lula.
- IMMUNOTERÀPIA: teràpia dirigida centrada en els components interns i el funcionament de la cèl·lula cancerosa provocant la seva mort. Impulsa el sistema immunitari perquè destrueixi les cèl·lules canceroses.
- ANTIANGIOGÈNIC: bloqueja el creixement de vasos sanguinis nous per als tumors (procés que s'anomena angiogènesi de tumors). L'antiangiogènesi consisteix a interrompre la formació de nous vasos sanguinis.
- HORMONOTERÀPIA: fa lent o atura el creixement dels tumors sensibles a les hormones, els quals requereixen certes hormones per créixer (mama i pròstata).
Les VACUNES CONTRA EL CÀNCER i la TERÀPIA GÈNICA es consideren algunes vegades teràpies dirigides perquè interfereixen en el creixement de cèl·lules canceroses específiques.
- I si malgrat tot apareixen els efectes secundaris, què he de fer?
Abans de començar un tractament, el metge i la infermera us indicaran quins són els possibles efectes secundaris i us recomanaran pautes a seguir per ajudar-vos a superar-los. En qualsevol cas, i com a recordatori, tot seguit exposem alguns consells d'actuació en funció del símptoma:
Nàusees i vòmits
-
A diferència d'altres efectes secundaris, les nàusees i els vòmits es poden prevenir amb medicaments específics (antiemètics). En cas que el tractament de quimioteràpia que us han prescrit pugui provocar aquest efecte, el vostre metge us indicarà amb antelació la medicació necessària que podeu utilitzar per evitar-ho o reduir-ne la intensitat. És molt important que seguiu atentament les instruccions que us donem sobre com i quan prendre aquests antiemètics, ja que si no ho fa, la seva eficàcia pot veure's reduïda. Si malgrat la medicació persisteixen els símptomes, poseu-vos en contacte amb el vostre metge o infermera, que valorarà si és necessari modificar el tractament.
-
Seguiu els consells d'alimentació que us expliquem més endavant, en aquest mateix document.
Diarrees
- Reduïu el consum d'aliments rics en fibra, com ara les verdures, productes integrals, fruites com taronja, mandarina, pinya tropical, kiwi, etc. Els aliments fregits, la llet i els seus derivats tampoc no són recomanables.
- Incrementi el consum de líquids (aigua, sopes, infusions, sucs de poma, pastanaga, aigua d'arròs, etc.).
- Us recomanem portar una dieta astringent: arròs i pastanaga bullida, peix blanc o pollastre sense pell, bullits o al vapor, i també pa torrat.
Estrenyiment
- Si ja patiu aquest problema, consulteu amb el vostre metge si podeu continuar prenent el seu remei habitual.
- En cas que el restrenyiment hagi aparegut durant el tractament, és possible que per solucionar-ho sigui suficient amb petites modificacions a la seva dieta, consistents a incrementar el consum d'aliments rics en fibra, com per exemple:
- Cereals integrals
- Fruites (el kiwi, a més de les seves qualitats nutricionals, té propietats laxants i se'n poden prendre 2 o 3 al dia).
- Verdures
- És important beure líquids en abundància. Com a mínim, 1,5 litres diaris.
- Un bon complement a aquests remeis és fer una passejada diària o fer exercici físic moderat.
Mucositis (alteració de la mucosa bucal)
- La irritació de les mucoses es manifesta a través de dolor, inflamació i envermelliment de la zona, nafres i dolor en empassar.
- Quan el tractament pugui provocar mucositis, el metge us prescriurà els productes més adequats per reduir els efectes. En qualsevol cas, si es manifesta, procureu evitar prendre aliments o begudes àcids, salats o picants. Eviteu també els aliments molt calents.
- No oblideu seguir els hàbits d'higiene bucal i dental que us expliquem més endavant.
- És molt important que seguiu atentament el tractament que us hagi prescrit el vostre metge, ja que la mucositis és una font potencial d'infeccions.
Caiguda del cabell
- La caiguda dels cabells, com la resta d'efectes secundaris de la quimioteràpia, és de caràcter transitori. Això significa que un cop acabat el tractament, els cabells tornaran a créixer de forma natural.
- El cabell pot caure total o parcialment i sol caure al cap de 2 o 3 setmanes d'haver iniciat el primer cicle de quimioteràpia. El vostre metge us indicarà la probabilitat que això passi. En cas de succeir hi ha algunes mesures que convé tenir en compte:
- Eviteu raspallar-vos els cabells bruscament.
- Si heu d'utilitzar assecador de mà, gradueu-lo a una temperatura suau.
- No es faci cuetes ni monyons.
- Hi ha productes capil·lars, com ara tints, decolorants, laques, fixadors, etc. que en circumstàncies normals poden ser innocus, però que durant el tractament poden tenir efectes negatius. Eviteu utilitzar-los.
- En cas que el tractament us provoqui la caiguda dels cabells, considereu la possibilitat d'utilitzar una perruca.
- Si preneu aquesta decisió, us recomanem visitar un centre especialitzat abans d'iniciar el tractament, ja que així us podran adaptar la perruca al vostre tipus de cabell i estil que més us complagui.
- Tenim a la vostra disposició diverses referències de centres especialitzats. No dubteu a consultar-nos.
Fatiga
- Probablement aquest sigui l'efecte més comú dels tractaments de quimioteràpia. La fatiga no es manifesta necessàriament o exclusivament com a cansament físic, sinó també com una forma de dificultat per concentrar-se o per dur a terme les tasques intel·lectuals o físiques que abans podia desenvolupar amb normalitat.
- De fet, la causa de la fatiga no es coneix amb certesa, ia més a més es pot presentar en graus molt diversos. En general, depèn de factors com l'edat, el sexe, el grau d'anèmia provocat pel tractament (la quimioteràpia incideix sobre el nombre d'hematies –glòbuls vermells-), el temps de tractament, la nutrició. Les següents recomanacions contribuiran a millorar el seu estat si pateix aquest efecte:Planifique periodos de descanso diario.Procure organizar sus actividades de forma que pueda llevarlas a cabo en los momentos del día en que se sienta más descansado, o bien después del descanso adecuado.
-
- Planifiqueu períodes de descans diari.
- Procureu organitzar les vostres activitats de manera que pugueu dur-les a terme en els moments del dia en què us sentiu més descansats, o bé després del descans adequat.
- La inactivitat no us ajudarà a millorar el vostre estat. És preferible que procureu realitzar algun tipus d'activitat física suau amb regularitat. Per exemple, caminar, nedar si teniu coneixements de natació, etc.
Infeccions
- Aquest tractament afecta la capacitat del cos de produir glòbuls blancs, que en són la defensa natural. Per aquesta raó el seu cos és més sensible a contraure algunes infeccions.
- El símptoma més freqüent d'una infecció és un increment de la temperatura corporal i, per tant, sempre que tingui febre ha d'informar el metge o la infermera.
- Si en prendre la temperatura veu que és igual o superior a 38º, us recomanem que acudiu al servei d'urgències, on podreu analitzar les causes de la febre i us indicaran com actuar.
Alteracions de la sexualitat i la funció reproductora
- Alguns tractaments de quimioteràpia poden provocar irregularitats menstruals a les dones en edat fèrtil, que poden anar des de períodes irregulars fins a amenorrea (retirada de la menstruació). Com tots els altres efectes secundaris, és un fenomen transitori.
- A més, és possible que es produeixin danys a les cèl·lules reproductores (espermatozoides en el cas dels homes i òvuls a les dones). Per aquest motiu, és molt important que consulteu amb el vostre metge abans de planificar un embaràs, independentment de quin dels dos membres de la parella estigui seguint el tractament.
- En qualsevol cas, és recomanable seguir un tractament anticonceptiu mentre duri el tractament.
-
- Estic prenent una medicació. Puc continuar fent-ho?
Alguns medicaments, com ara l'aspirina, poden estar contraindicats durant el tractament.
Per aquesta raó, sempre que hagueu de prendre algun medicament consulteu-lo amb el vostre metge oncòleg, que us informarà adequadament.
- He de fer algun règim de vida especial?
El tractament que heu de seguir no us obliga a recloure's ni a aïllar-se.
En aquest document intentem fer recomanacions per facilitar-vos l'adaptació a la nova situació, però creiem que un bon consell és que procuri canviar els seus hàbits o activitats només quan ho consideri necessari i que s'esforci a continuar amb la seva vida familiar, social i, fins i tot, laboral amb la màxima normalitat possible. Això us serà de gran ajuda.
Tot i això, sí que hi ha alguns aspectes que haurà de tenir presents sobre l'alimentació i la higiene personal:
- Alimentació
- En principi no ha de seguir cap dieta especial, però és recomanable prendre 5 o 6 àpats al dia, repartits el més regularment possible. L'objectiu és no passar una llarga estona sense ingerir aliments.
- Els menjars massa condimentats o amb salsa són de difícil digestió i per això és convenient evitar-los.
- Procureu beure tant com pugueu durant el temps que esteu en tractament, ja que això us ajudarà al procés d'eliminació dels medicaments que se us hagin administrat. Es recomana prendre entre 1,5 i 2 litres daigua o altres líquids cada dia.
- Les begudes alcohòliques no estan recomanades, però si us ve de gust, podeu prendre una petita quantitat de vi en algun àpat o una copa de cava amb motiu d'alguna ocasió especial.
- Higiene personal i cura de la pell
- Procureu mantenir la pell hidratada, utilitzant si fos necessari cremes hidratants o olis per al cos, perquè la quimioteràpia provoca sequedat de la pell i les mucoses.
- Per aquest motiu, procureu mantenir una bona higiene bucal, tenint presents les normes següents:
- Raspalleu les dents després de cada àpat.
- Utilitzeu un raspall tou (suau).
- No utilitzeu elixirs ni cap mena de col·lutori perquè la mucosa estarà especialment sensible. Una bona alternativa és fer glopeigs amb aigua i bicarbonat (una culleradeta de cafè de bicarbonat per cada got d'aigua).
- Sempre que sigui possible, us recomanem que abans d'iniciar el tractament de quimioteràpia visiteu el vostre dentista.
- Mantingueu els llavis hidratats utilitzant pintallavis de crema de cacau o vaselina.
- Si voleu prendre el sol, eviteu les exposicions llargues i utilitzeu cremes d'alta protecció (factor superior a 30) perquè la quimioteràpia incrementa molt la sensibilitat de la pell a les radiacions solars. Durant l'estiu, eviteu les hores en què la radiació és més intensa (entre les 12 i les 4 de la tarda).
- No és recomanable afaitar-se ni depilar-se amb fulles d'afaitar. Utilitzeu màquines elèctriques que són menys agressives amb la pell i redueixen significativament el risc d'infeccions.
- És molt important que ens consulteu abans de fer-vos qualsevol tractament d'estètica o depilació, o bé si voleu fer-vos massatges.
- Els tatuatges, pírcings o qualsevol altra actuació agressiva amb la pell estan desaconsellats.
- Alimentació
- ¿Cómo puedo ponerme en contacto con el Instituto Oncológico Teknon si lo necesito?
Le atenderemos con mucho gusto a través de nuestro teléfono 93 290 64 71. Nuestro horario es de 9.30 a 20.30 horas los días laborables de lunes a viernes.
Si tiene alguna necesidad en días no laborales o bien fuera de nuestro horario, pregunte por el médico de guardia de medicina interna en el teléfono de Urgencias de Centro Médico Teknon: 93 290 62 29, o bien acuda personalmente al servicio de Urgencias de Centro Médico Teknon.
- Y recuerde:
- Debe dirigirse a Urgencias si tiene fiebre y se mantiene por encima de los 38º C.
- Si sufre vómitos y diarreas que no ceden con la medicación pautada, debe llamar o acudir también a nuestro servicio de Urgencias de Centro Médico Teknon.
- Radioterapia (Resolviendo dudas)
Cuando su médico le prescribió un tratamiento de radioterapia, probablemente se le plantearon muchas dudas. Algunas de ellas las comentaría con el médico, que le dio la información y orientación adecuada, pero es probable que todavía le hayan quedado dudas sobre cuestiones que en aquel momento no planteó.
Este documento pretende complementar la información que ya ha recibido, y al mismo tiempo puede servir para que su pareja o su familia más cercana puedan tener también información o bien resolver dudas que se le puedan presentar, ahora o en el futuro inmediato.
Al redactarlo hemos intentado, por encima de todo, que la información fuera práctica y fácilmente comprensible. Por eso hemos querido huir de explicaciones demasiado científicas o de detalles excesivos. Por tanto, si usted ya tiene información y desea profundizar más sobre algún tema, no dude en pedírnoslo: estamos a su disposición.
Le ofrecemos a continuación respuestas a las preguntas que a menudo nos hacen nuestros pacientes.
- ¿Qué es el tratamiento de radioterapia?
Es el tratamiento local de una zona del cuerpo utilizando radiaciones ionizantes, que pretenden destruir las células malignas presentes dentro del organismo de forma definitiva. Los objetivos del tratamiento de radioterapia son:
- RADICAL: pretende la curación del paciente
- COMPLEMENTARIA a la cirugía. Su finalidad es curativa, ya sea para disminuir el volumen tumoral antes de la cirugía (preoperatoria) o para destruir la enfermedad residual después de la cirugía (postoperatoria)
- PALIATIVA: pretende frenar el crecimiento del tumor y controlar o aliviar los posibles síntomas: dolor, sangrado, etc.
- ¿Cómo se administra la radioterapia?
Los tratamientos de radioterapia se pueden administrar en una sola dosis (un día de tratamiento) o en dosis fraccionadas (diversos días de tratamiento).
El número total de sesiones varía en función de la dosis total que es necesaria según el protocolo. Generalmente el tiempo de tratamiento suele variar entre 3 y 6 semanas, realizando una sesión por día.
- Me han dicho que la radioterapia provoca muchos efectos secundarios. ¿Es verdad?
La radiación no es inocua y por tanto sí que provoca efectos secundarios, en particular a nivel de los tejidos sanos que envuelven el tejido tumoral.
Estos efectos no aparecen en todos los casos, ya que depende de la dosis administrada, de la región del cuerpo tratada y del estado físico y emocional del paciente. El efecto más habitual y común es la fatiga.
Los efectos secundarios según la localización (zona irradiada) son:
Tratamiento de cabeza y cuello:
- Enrojecimiento de la zona tratada
- Descamación de la piel
- Pérdida localizada de la vellosidad o cabello
- Aparición de alguna úlcera en la mucosa (cara interna de la mejilla, lengua y encías)
- Sequedad de boca
- Escozor o picor en la garganta al tomar alimentos ácidos, picantes, salados, etc.
- Dificultad y/o dolor al tragar
- Disminución del gusto, sensación de mal gusto (sabor metálico)
Tratamiento en cráneo:
- Dolor de cabeza
- Alopecia (caída del cabello)
- Nauseas
- Vómitos
- Mareos
- Somnolencia, desconcentración
Tratamiento en zona torácica:
- Enrojecimiento de la zona tratada
- Descamación, picor o escozor en la piel
- Molestias al tragar alimentos
Tratamiento en zona abdominal:
- Nauseas
- Vómitos
- Ardor de estómago
Tratamiento en zona pélvica:
- Dolor abdominal (retortijones, espasmos, etc)
- Diarreas
- Molestias vaginales
- Molestias al orinar
- Molestias anales
- Aumento de la sensación de defecar
- Y si aparecen los efectos secundarios, ¿qué debo hacer?
Antes de comenzar un tratamiento, el médico y la enfermera le indicarán cuáles son los posibles efectos secundarios y le recomendarán pautas a seguir para ayudarle a superarlos. En cualquier caso, y como recordatorio, a continuación, exponemos algunos consejos de actuación en función del síntoma:
Alteraciones de la piel
- A medida que avanza el tratamiento, la piel puede presentar síntomas parecidos a una quemadura provocada por la exposición excesiva al sol (enrojecimiento, picor, dolor, descamación).
- Antes de cada tratamiento la piel debe estar limpia y seca, sin cremas, aceites ni tratamientos cosméticos. Cuidar su piel le ayudará a reducir los efectos del tratamiento. Por tanto, es recomendable que cada día, al cabo de unas horas de haberse hecho el tratamiento, aplique una crema hidratante sobre la zona irradiada.
- No es conveniente utilizar ropa ajustada ni fabricada con materiales sintéticos. En la zona en la que haya contacto entre la ropa y la piel irradiada, los tejidos más indicados son el algodón y el hilo.
Diarreas
- Reduzca el consumo de alimentos ricos en fibra, como por ejemplo las verduras, productos integrales, frutas como naranja, mandarina, piña tropical, kiwi, etc. Los alimentos fritos, la leche y sus productos derivados tampoco son recomendables.
- Incremente el consumo de líquidos (agua, té suave, agua de arroz, agua de zanahoria, etc.)
- En lo referente a alimentos sólidos, le recomendamos el arroz y la zanahoria hervida, pescado blanco o pollo sin piel, hervidos o al vapor, y también el pan tostado.
Estreñimiento
- Si usted ya sufría este problema, consulte con su médico si puede continuar tomando su remedio habitual.
- En caso de que el estreñimiento haya aparecido durante el tratamiento, es posible que para solucionarlo sea suficiente con pequeñas modificaciones en su dieta, consistentes en incrementar el consumo de alimentos ricos en fibra, como por ejemplo:
- Cereales integrales
- Frutas (el kiwi, además de sus cualidades nutricionales, tiene propiedades laxantes y se pueden tomas 2 ó 3 al día)
- Verduras
- Es importante beber líquidos en abundancia. Como mínimo, 1,5 litros diarios.
- Un buen complemento a estos consejos es dar un paseo diario o hacer ejercicio físico moderado.
Dificultad para tragar alimentos
- La causa de este efecto secundario es la irritación de las mucosas de la boca y el cuello, lo que se pone de manifiesto a través de la sensación de escozor, enrojecimiento, llagas y dolor al tragar alimentos.
- Si se presentase este efecto, consulte a su médico o enfermera, quienes le prescribirán los productos más adecuados para reducir sus efectos.
- En cualquier caso, si se manifiesta, procure evitar tomar alimentos y bebidas ácidos, salados o picantes. Del mismo modo, evite las comidas muy calientes.
- No olvide seguir los hábitos de higiene de la boca y los dientes que le explicamos más adelante.
Fatiga
- Probablemente este sea el efecto más común de los tratamientos de radioterapia. La fatiga no se manifiesta necesariamente o exclusivamente como cansancio físico, sino también como una forma de dificultad para concentrarse o para llevar a cabo las tareas intelectuales o físicas que antes podía desarrollar con normalidad.
- De hecho, la causa de la fatiga no se conoce con certeza, y además se puede presentar en grados muy diversos. En general depende de factores como la edad, el sexo, el tiempo de tratamiento, la nutrición, etc.
- Las siguientes recomendaciones contribuirán a mejorar su estado si sufre este efecto:
- Planifique periodos de descanso diario.
- Procure organizar sus actividades de forma que pueda llevarlas a cabo en los momentos del día en que se sienta más descansado, o bien después del descanso adecuado.
- La inactividad no le ayudará a mejorar su estado. Es preferible que procure realizar algún tipo de actividad física suave con regularidad. Por ejemplo, caminar, nadar si tiene conocimientos de natación, etc.
- Estic prenent una medicació. Puc continuar fent-ho?
Alguns medicaments, fins i tot analgèsics com l'aspirina, poden estar contraindicats durant el tractament.
Per aquesta raó, sempre que hagueu de prendre algun medicament, ho heu de comunicar amb el vostre metge ràdio oncòleg, qui us informarà adequadament.
- He de fer algun règim de vida especial?
El tractament que heu de seguir no us obliga a recloure's ni a aïllar-se.
En aquest document intentem fer-li recomanacions per facilitar-li l'adaptació a la nova situació, però creiem que un bon consell és que procuri canviar els seus hàbits o activitats només quan ho consideri necessari, i que s'esforci a continuar la vida familiar, social i fins i tot laboral amb la màxima normalitat possible. Això us serà de gran ajuda.
Això no obstant, sí que hi ha alguns aspectes que haurà de tenir presents sobre l'alimentació i la higiene personal:
Alimentació
- Els menjars massa condimentats o amb salsa són de difícil digestió, i per això és convenient evitar-los.
- Les begudes alcohòliques no estan recomanades.
Higiene personal i cura de la pell
- Mantingueu la pell neta i seca. No utilitzeu cremes o olis hidratants abans del tractament. Utilitzeu només manyoples o esponges suaus i, quan s'assequi, feu-ho sense fregar, per no irritar la pell. És convenient que aneu amb compte per no esborrar les marques que us hagin fet per delimitar la zona a irradiar, en cas que aquestes siguin no permanents.
- Procureu mantenir la pell hidratada després dels tractaments, utilitzant si cal cremes receptades pel seu radiooncòleg, perquè la radioteràpia provoca sequedat de la pell. En cas d'irradiació a la zona del cap i el coll, procureu mantenir una bona higiene bucal, tenint presents les normes següents:
- Raspalleu-vos les dents després de cada àpat.
- Utilitzeu un raspall tou (suau).
- No utilitzeu elixirs ni cap mena de col·lutori perquè la mucosa estarà especialment sensible. Una bona alternativa és fer glopeigs amb aigua a temperatura ambient amb bicarbonat (una culleradeta de cafè de bicarbonat per cada got d'aigua).
- Si la zona a irradiar inclou la boca i/o les mandíbules, abans d'iniciar el tractament de radioteràpia visiteu el vostre dentista.
- Heu d'evitar les exposicions al sol sobre la zona irradiada, que s'ha de mantenir tapada.
- És molt important que ens consulteu abans de fer-vos qualsevol tractament d'estètica o depilació, o bé si voleu fer-vos massatges.
- Com em puc posar en contacte amb l'Institut Oncològic Teknon si ho necessito?
Us atendrem amb molt de gust a través del nostre telèfon 93 290 64 71. El nostre horari és de 9h a 21h, els dies laborables, de dilluns a divendres.
Si teniu alguna necessitat en dies no laborals o bé fora del nostre horari, pregunteu pel metge de guàrdia de medicina interna al telèfon d'Urgències de Centre Mèdic Teknon: 93 290 62 29, o bé acudiu personalment al servei d'Urgències del Centre Mèdic Teknon.