Saltar al contingut

Covid, vacunació i al·lèrgia

La vacuna és l’eina que ens permetrà superar la situació epidèmica i les terribles conseqüències: de salut, socials i econòmiques. Cal aconseguir que un elevat percentatge de la població, al voltant d’un 70%, es vacuni al més aviat possible, ja que estan sorgint noves variants del virus SARS-Cov2, com les de Sud-àfrica, Brasil o Regne Unit.

covid-vacunacion-alergiacovid-vacunacion-alergia

La situació actual de la pandèmia

La situació actual continua sent preocupant, tant per la gran repercussió sanitària pels contagis de coronavirus, com per la incidència social i econòmica; ja que un informe de l’INE vaticina que 150.000 empreses Espanyoles tancaran abans d’aquest estiu.

Les dades epidemiològiques són cada vegada més preocupants. L’estadística actual a Espanya és de 2.593.382 infectats, 56.208 defuncions, 27.463 hospitalitzats, 3908 a l’UCI. Tanmateix, una casuística molt impactant a Catalunya és la ratio de 822 nous casos/100.000 habitants amb una velocitat de contagi de 0.93 i un risc de rebrot del 592.

Als EUA, a finals d’any ja hi havia hagut més de 400.000 morts, xifra superior a la dels morts que hi va haver durant la Primera Guerra Mundial.

Per a resoldre definitivament aquesta pandèmia, són necessàries la col·laboració i la implicació ciutadana, i especialment dels joves. Segons dades del Departament de Salut, les reunions d’amics en l’àmbit no domèstic, són l’origen del 56% dels contagis familiars; d’altra banda, l’activitat laboral no supera el 7% dels contagis, i l’activitat escolar només representa el 5% de les noves infeccions.

La vacunació de la covid-19. Imprescindible

Per a superar aquesta situació epidèmica, hem d’aconseguir que un tant per cent molt elevat de la població, al voltant d’un 70%, es vacuni al més aviat possible, ja que estan sorgint noves variants del virus SARS-Cov2, com les de Sud-àfrica, Brasil o Regne Unit.

La variant britànica B117, és un 35% més transmissible i actualment ja està estudiada des del punt de vista immunològic i genètic. Correspon a una mutació genètica N501Y i modifica la proteïna S del coronavirus.

Les dades que disposem actualment, demostren que les vacunes que s’estan administrant (Pfizer i Moderna) són molt útils per a tota la població, inclosos els contagiats per les variants del coronavirus, així com ho especifica l’informe elaborat per Pfizer amb la col·laboració de la Universitat de Texas.

Efectes de la vacuna de la covid-19

Aquestes vacunes no només resulten ser útils, sinó que també són segures. Un primer estudi de seguiment de la vacuna després de més d’un milió de dosis administrades, mostra que només es van detectar 6 pacients amb efectes adversos d’etiologia d’hipersensibilitat a USA i 2 al Regne Unit.

A l’estudi publicat a EUA (Departament de Salut CDC Nord-americà) sobre el seguiment de la vacuna de Pfizer-BioNTech, el 23 de desembre de 2020, del total de 1.893.360 primeres dosis administrades, només es van detectar 4.393 reaccions adverses, el que representa el 0,2% del total de les dosis. D’aquestes reaccions adverses, es van identificar 175 reaccions adverses lleus i 21 greus amb anafilaxi (7 ja tenien antecedents d’anafilaxi). Cap reacció va resultar mortal i només 3 pacients van necessitar ingrés a l’UCI. El 71% de les reaccions es van presentar durant els 15 minuts posteriors a la vacunació. Encara que el percentatge d’anafilaxi és de l’11,1 per milió de dosis administrades, és superior a les estadístiques d’anafilaxi per altres vacunes, i no es disposa en l’actualitat de tots els coneixements per valorar àmpliament la causa d’aquestes reaccions.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

L’eficàcia d’aquestes vacunes és molt alta. La de Pfizer demostra un 95% de prevenció de la infecció simptomàtica a partir del 7 dia de la segona dosi. La vacuna de Moderna demostra eficàcia del 94 % de prevenció de la infecció simptomàtica a partir del 14 dia de la segona dosi.

Al·lèrgia i vacuna de la covid-19

Dels ingredients de la vacuna, existeixen alguns components que poden ocasionar reaccions adverses, si ja existeixen antecedents d’hipersensibilitat, com són el PEG. Dels ingredients de la vacuna, tres poden ocasionar reaccions adverses, si ja existeixen antecedents d’hipersensibilitat a aquestes substàncies, que són els següents:

  • PEG (Polietilenglicol- Macrogol)

  • Polisorbat (Tween o Polietilensorbitol)

  • Trometamol

El PEG es pot trobar en cosmètics, fàrmacs com els laxants (casenlax, movicol), antiàcid (gaviscon), en contrasts d’ecocardiograma (sonovue macrogol 4000), corticoides (metilprednisolona i trígon depot) i algun antihistamínic (cetirizina, levocetirizina i cetirizina pseudoefedrina). El Polisorbat (Tween o polietilensorbitol), està present a vitamines, vacunes, tractaments anticancerígens biològics (monoclonals), corticoides depot, cosmètics i cremes. Per exemple, el 70% dels tractaments amb biològics i monoclonals contenen Polisorbat 80 El trometamol, es troba només a la vacuna de Moderna i alguns fàrmacs el poden contenir com per exemple vacunes, contrastos, i fàrmacs com ketocolaco solució injectable, fosfomicina i el dexketoprofèn gel.

Recomanacions per a persones amb al·lèrgia

Tenint en compte que la majoria de les reaccions adverses a les vacunes es produeixen 15 minuts després de la seva administració, es recomana que tots els pacients amb algun antecedent personal de reaccions adverses lleus, al·lèrgia als fàrmacs, al·lèrgia lleus a vacunes o antecedents familiars d’al·lèrgia es controlin amb un centre hospitalari durant 30 minuts.

Les persones amb antecedents personals d’al·lèrgia greus, al·lèrgia greu a fàrmacs, a vacunes RNAm, mastocitosi, síndrome d’activació mastocitària, anafilaxi idiopàtica, embaràs i lactància, malaltia aguda, avaluar els riscos, assessorar el pacient, possible ajornament de la vacuna i període d’observació de 45 minuts. Està contraindicada la vacunació de pacients amb antecedents d’al·lèrgia greu a components de vacunes de RNAm, actualment autoritzades i quan s’ha produït una reacció greu després de la 1a dosi.

Estem al principi del final d’aquesta pandèmia. Amb la vacunació, que és prioritària, i la solidaritat ciutadana, assolirem l’objectiu de la immunitat i el retorn a la normalitat.

La Unitat d’Al·lèrgia Teknon

La Unitat d'Al·lèrgia del Centre Mèdic Teknon compta amb un equip de metges al·lergòlegs i de personal d'infermeria, amb experiència en el maneig de les tècniques diagnòstiques i terapèutiques de les malalties al·lèrgiques.

Realitzem els estudis immunoal·lèrgics de totes les patologies al·lèrgiques: pediàtriques i de l'adult. Es disposa de l'utillatge i dels al·lèrgens diagnòstics adequats per a l'estudi de l'al·lèrgia respiratòria (Rinoconjuntivitis, Asma bronquial...), al·lèrgia alimentària, al·lèrgia a fàrmacs, al·lèrgia a insectes (picades d'himenòpters), al·lèrgia cutània (urticària, angioedema, dermatitis de contacte, dermatitis atòpica...), al·lèrgia ocupacional, etc.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.