Saltar al contingut

Endometriosi: avanços en el diagnòstic i tractament, gràcies a la ciència i la conscienciació social

Una de cada deu dones sofreix endometriosis. Març és el mes de la conscienciació d'una malaltia exclusivament femenina el diagnòstic de la qual pot arribar a demorar-se una mitjana de vuit anys.

Endometriosis teknon UvogynEndometriosis teknon Uvogyn

Una de cada deu dones pateix endometriosi. Març és el mes de la conscienciació d'una malaltia exclusivament femenina el diagnòstic de la qual pot arribar a demorar-se una mitjana de vuit anys. Gràcies a la lluita de moltes dones afectades i el seu esforç a fer-la visible, avui metges i investigadors tractem de comprendre millor les causes per a avançar en noves teràpies, tractaments i intervencions menys agressives.

La malaltia silenciada

L'endometriosi és una malaltia en la qual el teixit del revestiment interior de l'úter, anomenat endometri, creix fora de l'úter, generalment en la cavitat pelviana.

S'estima que l'endometriosi afecta aproximadament el 10% de les dones en edat reproductiva. No obstant això, a causa de la dificultat de diagnòstic i la normalització del dolor menstrual, encara no es coneix amb exactitud el percentatge total de dones afectades.

Com afecta l'endometriosi?

L'endometriosi genera un entorn inflamatori, tant local com sistèmic, provocant, a més del dolor localitzat en la pelvis, canvis en el sistema immunitari, neurològic, bioquímic, etc. de la dona.

Les conseqüències clíniques de l'endometriosi són el dolor i els problemes de fertilitat. El dolor és principalment pelvià i abdominal, sol predominar durant la menstruació, ovulació i/o durant les relacions sexuals. En casos més greus, pot acompanyar-se d'altres símptomes com sagnat menstrual abundant, fatiga i problemes gastrointestinals, com a diarrea, restrenyiment o dolor en defecar. Es converteix llavors en una malaltia incapacitant, que ens impedeix seguir amb el dia a dia amb normalitat. Quan això ocorre i el dolor no cedeix amb antiinflamatoris, és important acudir al ginecòleg per a fer una revisió.

L'afectació de l'endometriosi en fertilitat és més complexa i multifactorial, des de la reducció de la freqüència de les relacions sexuals a l'afectació de les trompes per fibrosi, presència de lesions quístiques ovàriques, necessitat de cirurgies, etc.

Unitats multidisciplinàries per a un diagnòstic més ràpid

Per a tenir un diagnòstic definitiu d'endometriosi és necessari confirmar la presència de focus de teixit endometrial a més de la seva localització habitual, la qual cosa implica la realització d'un acte quirúrgic (laparoscòpia). Així i tot, no solem arribar a un abordatge quirúrgic per a la consecució d'un diagnòstic precís, sinó que treballem amb la sospita clínica i els resultats de les proves d'imatge. Les proves complementàries que realitzem són una ecografia específica de cribratge d'endometriosi i/o una ressonància magnètica.

A més dels símptomes centrals, hi ha d'altres una mica més inespecífics i que poden orientar un quadre de patologia digestiva, urinària, muscular, etc. És per això que existeixen unitats específiques d'endometriosi formades per equips d'especialistes multidisciplinaris per a tractar la pacient de manera combinada. Des de cirurgians digestius, fins a la unitat de la clínica del dolor, endocrinòlegs o nutricionistes.

Mitjançant el suport mèdic, suport emocional, pautes de medicació i nutrició, estudis de fertilitat, teràpia de parella… es guia a la pacient en el procés de la seva malaltia i es garanteix el seu confort menstrual, qualitat de vida i possibilitats reproductives.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Avanç en les teràpies per a l'endometriosi

Els tractaments actuals per a l'endometriosi inclouen medicaments per a alleujar el dolor, teràpia hormonal per a reduir el creixement del teixit endometrial, i, en casos més greus, cirurgia per a extirpar el teixit endometrial o els quistos associats.

A més dels fàrmacs, existeixen tractaments complementaris com la teràpia física, la dieta antiinflamatòria, l'exercici regular, l'acupuntura, la teràpia cognitiu-conductual i la meditació.

Per a dones amb endometriosi de llarga evolució que desitgen concebre, es recomana buscar l'orientació d'un ginecòleg especialista en endometriosi i fertilitat. Segons la gravetat de l'endometriosi i altres factors de la pacient o la parella, es poden recomanar tractaments de fertilitat com la inseminació intrauterina o la fertilització in vitro.

Els avanços en la recerca i tractament de l'endometriosi inclouen noves opcions de tractament hormonal, teràpies dirigides als mecanismes específics de la malaltia i enfocaments quirúrgics menys invasius.

UVOGYN

UVOGYNEste enlace se abrirá en una ventana nueva és la clínica ginecològica de salut integral de la dona creada fa més de 10 anys per un grup de ginecòlegs especialitzats en l'assistència de la dona en totes les etapes de la seva vida. És un equip consolidat d'especialistes en ginecologia i obstetrícia, medicina maternofetal, fertilitat i reproducció, cirurgia íntima regenerativa, menopausa, fisioteràpia de sòl pelvià…, que atenen de manera personalitzada, sota les premisses d'excel·lència, evidència científica i qualitat humana. De persona a persona. Perquè darrere d'una pacient hi ha una persona i darrere d'un metge, també.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.