Saltar al contingut

Memòria. Tipus i alteracions més rellevants

La memòria és una funció cognitiva que s'encarrega de codificar i emmagatzemar la informació que veiem, sentim o llegim. Gràcies a aquesta funció, el nostre cervell guarda dades que resulten rellevants per al funcionament òptim del dia a dia.

Blog TeknonBlog Teknon

Tipus de memòria

Existeixen diversos tipus de memòria i cadascun d'ells depèn de regions cerebrals diferents.

Memòria a curt termini

La usem per a memoritzar dades de manera immediata, alguns dels quals no és necessari mantenir-los en la nostra memòria i s'eliminen una vegada n’hem fet ús. Un exemple seria quan ens diuen un número de telèfon i mantenim aquesta informació el temps suficient perquè puguem apuntar-la. La majoria de les persones no són capaces de recordar la informació passades unes hores.

Memòria episòdica

Fa referència a esdeveniments personals i s'emmagatzema en el nostre cervell associada a les dades espaitemporals de quan ha succeït. Un exemple seria la memòria de tot el que ha passat durant la setmana passada. El nostre cervell arxiva de forma ordenada aquests esdeveniments. Quan es produeixen alteracions d'aquesta memòria es perd abans la informació més recent mentre que l'antiga es pot mantenir durant més temps.

Teknon-banner-blog-CAT (1). Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT (1)

Memòria semàntic

Conjunt dels coneixements sobre persones o dades del món que ens envolta, que hem anat emmagatzemant al llarg de la nostra vida. No està associada a un context espaitemporal i habitualment, no queda registrat l'ordre en el qual succeeix.

Quan el cervell es veu afectat per alguna malaltia neurològica, pot disminuir la nostra capacitat de memòria. Existeix un gran nombre de malalties que poden afectar la nostra memòria.

L’Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer és la malaltia que més sovint afecta a la memòria en persones de més de 65 anys. Sol començar afectant la memòria episòdica i en les fases inicials poden mantenir-se preservats els altres tipus.

Els problemes de memòria no són sempre per causa de la malaltia d'Alzheimer i serà l'especialista qui ha de determinar si altres factors com l'edat, l'estat d'ànim, el nivell d'algunes vitamines o altres malalties neurològiques o psiquiàtriques poden estar causant aquestes dificultats. El diagnòstic precoç és molt rellevant i quan s'aprecien fallades per a memoritzar esdeveniments recents és important acudir com més aviat millor a una unitat especialitzada en memòria. Des de la nostra unitat oferim la possibilitat de realitzar estudis i proves per a orientar a pacients i familiars davant aquestes dificultats, així com la possibilitat d'iniciar tractament per a abordar-les.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.