Saltar al contingut

Què és la gota o artritis gotosa?

La gota és un tipus d'artritis que causa dolor i inflor en les articulacions. En l'article d'avui parlo de les causes, els símptomes, el diagnòstic i el tractament d'aquesta malaltia.

Gota Centro Médico TeknonGota Centro Médico Teknon

La gota és una malaltia coneguda des de l'antiguitat com "la malaltia dels reis". Es caracteritza per episodis bruscos de dolor intens, inflor, enrogiment, gran sensibilitat al tacte i augment de la temperatura local, en una o més articulacions, a causa del dipòsit de sals d'urat a l'interior d'aquestes.

Quines són les causes de la gota?
La inflamació de les articulacions en la gota es deu al fet que es formen en el seu interior microcristalls d'una sal d'àcid úric (l'urat monosòdic monohidratat). Els brots d'inflamació són una conseqüència de la presència d'aquests cristalls en l'articulació, i mai ocorren en la seva absència. Al seu torn, perquè es formin cristalls d'urat és necessari que els nivells d'àcid úric en la sang estiguin elevats, la qual cosa es coneix com a hiperuricèmia; en tot cas, encara que la hiperuricèmia és freqüent (la presenta un 7% de la població), solament una minoria de les persones que la tenen, arriben a formar cristalls i patir gota.

Símptomes de la gota
Essencialment, la gota produeix inflamació articular, gairebé sempre en forma d'artritis aguda d'una sola articulació (això és, una monoartritis); això és, una articulació passa en poques hores d'estar asimptomàtica a inflamar-se intensament; en inflamar-se, l'articulació s'infla (perquè la seva cavitat s'omple de líquid sinovial formant un vessament), la seva superfície pot enrogir-se, i per descomptat es torna gairebé sempre intensament dolorosa, dificultant la seva funció pel dolor. Algunes vegades la inflamació pot ser menys intensa i les molèsties més suportables.

Sol·licitud de visita. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaSol·licitud de visitaEste enlace se abrirá en una ventana nueva

On es manifesten els efectes de la gota?
Les articulacions en les quals es pot sofrir atacs de gota són diverses, però les més habituals són les de la base del dit gros del peu (anomenats atacs de podagra), turmell, genoll, o més rarament nines o dits de la mà. També se sol presentar en forma de bursitis, per exemple inflamant la bossa sinovial del colze, o la que té el tendó d'Aquil·les quan s'uneix al taló.

Diagnòstic de la gota
La presència de cristalls d'urat és necessària perquè les articulacions s'inflamin. Aquests cristalls s'identifiquen mitjançant un microscopi amb llum polarizada en el líquid sinovial extret de les articulacions inflamades durant els atacs de gota, i permeten un diagnòstic precís de la malaltia. De fet, la seva detecció es considera un signe patognomònic de gota. És més, els cristalls també es poden identificar fàcilment en el material obtingut d'un tofus o en líquid d'articulacions asimptomàtiques que prèviament estiguessin inflamades.

Tractament de la gota
La gota és una malaltia amb un tractament actualment molt eficaç. Ha d'enfocar-se com dos problemes independents:

  • Tractament de l'atac agut de gota
  • Tractament de l'augment de l'àcid úric en sang (hiperuricèmia).

En primera instància deu desinflamar-se l'articulació afectada, tradicionalment amb colchicina via oral; en una segona fase es combina la colquicina amb un tractament hipouricemiant (alopurinol o febuxostat) per a ja en una tercera fase mantenir simplement el hipouricemiant. La durada del tractament de manteniment és controvertida. En principi és indefinida, ja que una de les causes més freqüents de gota és la hiperproducció d'origen genètica d'àcid úric.

Es pot prevenir?
La ingesta d'alcohol en grans quantitats o les dietes amb un alt grau d'ingesta d'aliments rics en purins poden produir l'excés d'urats (d'aquí allò de "la malaltia dels reis"), així com uns certs medicaments o algunes malalties com la psoriasi o l'artritis psoriàsica. És per això que en casos com aquests, la modificació/eliminació dels factors de risc pot permetre la retirada del tractament. En tot cas, sempre ha de valorar-se per un reumatòleg!

Reumatek

Reumatek és una clínica de reumatologia especialitzada en el tractament de malalties reumàtiques com l'artritis reumatoide, l'artrosi, la fibromiàlgia, entre altres malalties. Ofereix un tractament personalitzat posant a la seva disposició els nostres especialistes en reumatologia i l'última tecnologia en tractaments


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.