Saltar al contingut

Dits blancs, blaus i vermells: síndrome de Raynaud

La síndrome de Raynaud és un trastorn poc freqüent dels vasos sanguinis. Habitualment afecta els dits de les mans i els peus. En aquest article t'explico els símptomes, per què es produeix, a qui afecta i en què consisteixen el diagnòstic i tractament.

sindorme-raynaud-centro-medico-teknon-barcelonasindorme-raynaud-centro-medico-teknon-barcelona

El canvi de coloració dels dits amb el fred o l'estrès és conegut com a "Síndrome de Raynaud", terme encunyat pel francès Maurice Raynaud en el s. XIX qui va donar nom a aquest trastorn que es caracteritza per una disminució de la circulació sanguínia en els dits de les mans i dels peus, que produeix dolor i canvis de coloració en aquestes localitzacions.

RAYNAUD IMAGEN INFOREUMARAYNAUD IMAGEN INFOREUMA

Per què es produeix la síndrome de Raynaud?

La disminució de la circulació sanguínia en mans i peus es produeix per una contracció dels vasos sanguinis, que alenteix l'arribada de la sang. Com a les mans i peus, normalment els vasos són petits, aquest tancament del vas (vasoespasme) fa molt difícil l'arribada de sang i, per tant, l'oxigenació de la pell, fet que provoca el canvi de coloració i dolor posterior, si hi ha molta afectació.

És normal que a qualsevol persona exposada al fred intens li disminueixi la circulació sanguínia distal, però quan es pateix el fenomen de Raynaud, és tal la sensibilitat als petits canvis de temperatura, que es pot produir un atac només pel fer de ser en una habitació amb aire condicionat.

A qui afecta la síndrome de Raynaud?

Apareix amb més freqüència en les dones, en la 2a i 3a dècada de la vida. Quan ocorre sense causa aparent s’anomena "fenomen de Raynaud primari". Quan s'associa a una altra malaltia, se'n diu "fenomen de Raynaud secundari". La freqüència del fenomen de Raynaud primari és aproximadament del 3-4% de la població general i la del secundari depèn de la malaltia subjacent.

El fenomen de Raynaud secundari s'associa més freqüentment a malalties reumàtiques del col·lagen, també dites "autoimmunes". Apareix amb més freqüència en la esclerodèrmia i la síndrome de Sjögren, però també pot fer-ho en el lupus eritematós o artritis reumatoide.

Com es diagnostica la síndrome de Raynaud?

Si una persona té els símptomes que hem referit, ha d'acudir a un especialista en reumatologia perquè l'estudiï i descarti altres processos que s’hi poden semblar. El primer que fa el metge és interrogar sobre els símptomes i fer un reconeixement mèdic general. Les anàlisis generals i les específiques, com la cerca d'alteracions immunològiques li permeten saber si està associada a alguna malaltia.
Actualment s'aplica, de manera sistemàtica, una tècnica molt senzilla i còmoda per al pacient, que és veure amb un microscopi digital la zona distal dels dits, buscant anormalitats vasculars, s’anomena "capil·laroscopia".


CAPICAPI

Capil·laroscopia

La capil·laroscopia periunguial és una prova complementària indolora que ens permet realitzar un estudi detallat de la microcirculació superficial dels dits. Aquesta circulació pot estar danyada a nivell microvascular en algunes malalties inflamatòries i autoimmunes sistèmiques, i serveix de gran utilitat en el seu estudi.

Teknon-banner-blog-CAT (1). Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT (1)

La capil·laroscopia es realitza preferentment en la pell de la vora unguial dels dits de la mà i en el nostre centre comptem amb un microscopi òptic digital de 200 a 500 augments d'alta gamma DinoLite®. A l'ésser una tècnica incruenta no té contraindicacions, per tant la podem repetir amb la freqüència desitjada i així poder estudiar els canvis evolutius que es produeixen.

Pronòstic i tractament de la síndrome de Rayanaud

El pronòstic en el fenomen de Raynaud primari és bo, sense mortalitat i amb escasses complicacions. El pronòstic del fenomen de Raynaud secundari es relaciona directament amb la causa que el provoca i depèn de la intensitat de la isquèmia i els tractaments que hi apliquem per a millorar el flux sanguini.

Protegir-se del fred és fonamental i aprendre a gestionar l'estrès ajuda en gran manera a controlar les crisis. Existeixen també fàrmacs que ajuden a "dilatar" els vasos sanguinis i reduir la simptomatologia.

Establir un correcte diagnòstic és important perquè, segons la causa, l'efectivitat de moltes teràpies, ja són físiques o farmacològiques, depèn del fet que siguin utilitzades a l'inici de la malaltia i evitar que hi hagi més simptomatologia.

ISADMU

A ISADMUEste enlace se abrirá en una ventana nueva Centre Mèdic Teknon estem especialitzats en la valoració de la síndrome de Raynaud amb la tècnica de la capil·laroscopia, prova fonamental en el diagnòstic diferencial del canvi de color en els dits.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.