Saltar al contingut

Tractament de precisió del càncer. Una realitat a l'Institut Oncològic Teknon

L'èxit de l'oncologia actual passa per unitats multidisciplinàries i teràpies dirigides conegudes com a medicina de precisió. La participació dels pacients en la presa de decisions sobre el seu procés és clau per a l'èxit d'aquest. Amb motiu del Dia Mundial del Càncer volem reconèixer la labor dels professionals de l'Institut Oncològic Teknon i agrair la confiança dels pacients que cada any decideixen tractar-se amb nosaltres..

Día Mundial del CáncerDía Mundial del Cáncer

Quan parlem de càncer ens referim a un conjunt de processos que es manifesten i evolucionen de manera diferent en cada persona i que, per tant, requereixen estratègies terapèutiques específiques i individualitzades. Des de fa anys en l'Institut Oncològic Teknon, com en altres centres de referència nacionals i internacionals, treballem amb aquest model de medicina de precisió, on els comitès multidisciplinaris i l'acompanyament dels pacients i les seves famílies durant tot el procés són peces clau.

El càncer produeix un gran impacte físic, psicològic i social en els malalts, en el seu entorn familiar i professional. Per aquest motiu és necessària una cura integral i de qualitat que pugui oferir solucions durant tot el procés: des del diagnòstic i el tractament al seguiment continu. Aquesta atenció oncològica integral ve proporcionada per equips multidisciplinaris on s'estableix una estreta col·laboració entre els oncòlegs i els experts en teràpies de suport oncològic, com poden ser la psicooncologia, la nutrició, el control del dolor, la rehabilitació física o cognitiva, etc.

L'objectiu és proporcionar al pacient les estratègies/recursos necessaris per a afrontar les diferents situacions que puguin sorgir durant les diferents fases de la malaltia (diagnòstic, tractament, efectes secundaris, recuperació física i emocional) i ajudar-lo a desenvolupar una actitud positiva enfront del càncer, tot disminuint factors perjudicials per a la seva recuperació com l'ansietat, l'estrès i la incertesa En un abordatge personalitzat de la medicina, els comitès multidisciplinaris i l'acompanyament dels pacients i les seves famílies durant tot el procés són essencials.

Segons les xifres publicades per la SEOMEste enlace se abrirá en una ventana nueva (Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica), el càncer és una de les principals causes de morbimortalitat al nostre país. En el seu últim informe, estimava que en 2022 s'aconseguirien els 280.100 casos, segons els càlculs de REDECAN, xifres que poden haver-se vist alterades a causa de la pandèmia.

Aquest any a Centre Mèdic Teknon s'han realitzat 25.130 visites, entre primeres i successives, una atenció en què el pacient sempre és al centre i per això, oferim una atenció integral en el diagnòstic, tractament, i seguiment del càncer.

Amb l'objectiu que el pacient sigui el centre de l'atenció assistencial, en l'Institut Oncològic Teknon oferim una atenció integral en el diagnòstic, tractament, i seguiment del càncer. Professionals de referència ens organitzem seguint un model multidisciplinari en diferents àrees de coneixement, que garanteix al pacient l'accés als últims avanços científics i tecnològics.

Tal com hem comentat prèviament, quan parlem de càncer, no parlem d'una sola malaltia, sinó que parlem d'un conjunt de processos que evolucionen de manera diferent, segons la seva biologia. Per aquest motiu, des de fa ja alguns anys és necessari avaluar de manera individualitzada i amb una visió multidisciplinària cada cas.

Els comités de tumors del Centre Mèdic Teknon

Des de fa anys, els centres més avançats com el nostre compten amb comitès de tumors la funció dels quals és reunir setmanalment els professionals especialitzats en les diferents àrees de coneixement (radiòlegs, patòlegs, oncòlegs, cirurgians, medicina nuclear, nutrició, i infermeria), i realitzar una valoració individualitzada de cada pacient, amb l'objectiu de consensuar una estratègia diagnòstica i terapèutica específica.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Els comitès es reuneixen de forma setmanal i discuteixen els casos. Enguany s’hi han tractat 750. Són òrgans formats per especialistes en radiologia, anatomia patològica, cirurgia, medicina nuclear, oncologia mèdica, radiooncologia, nutrició, infermeria especialitzada i personal administratiu.

A més d'aquesta funció avaluadora, en els comitès es redacten i actualitzen les guies clíniques específiques per a cada tipus de tumor, i es manté un registre de l'activitat i procediments realitzats anualment.

Medicina de precisió

El tractament del càncer ha evolucionat d'una forma molt important en els últims 15 anys. S'han definit clarament les alteracions moleculars que afavoreixen la proliferació i creixement dels tumors. Durant molt de temps ens havíem focalitzat únicament en la importància de la cèl·lula tumoral, no obstant això, en l'actualitat ha cobrat molta importància l’angiogènesi i el microambient tumoral.

Per causa de tot aquest coneixement, s'han desenvolupat noves teràpies oncològiques, entre elles l’anomenada medicina de precisió, que és capaç de determinar quines alteracions moleculars posseeixen les cèl·lules tumorals que li permeten un major creixement i proliferació, i s'han desenvolupat fàrmacs que incideixen directament sobre aquestes alteracions (també conegudes com a dianes terapèutiques).

D'altra banda, la importància del microambient tumoral i de l’angiogènesi ha permès el desenvolupament de teràpies antiangiogèniques i d'immunoteràpia que són capaces de modificar aquest microambient i afavorir la resposta a les diferents teràpies immunològiques.

En l'actualitat s'estan desenvolupant fàrmacs per a evitar l'esgotament de la resposta immune i també per a transformar tumors denominats freds, que no responen a les teràpies immunològiques, i convertir-los en tumors capaços de respondre a aquests tractaments. Per tant, l'actualització d'aquests nous tractaments i el seu coneixement és de summa importància en el tractament dels malalts, tot destacant la importància de comptar amb professionals de referència en cadascuna d'aquestes àrees.

L'Hospital de Dia Oncològic

Si bé cada persona necessita un tractament diferent i individualitzat, també necessita un acompanyament individualitzat. Les necessitats físiques i emocionals varien en cadascun de nosaltres.

A l'Institut Oncològic Teknon comptem amb un equip d'infermeria especialitzada en càncer preparada per atendre les necessitats dels pacients que acudeixen al nostre Hospital de Dia.

Tenir referents amb els quals consultar i que ens acompanyin durant processos que poden resultar durs, com la quimioteràpia, és essencial. Per aquest motiu, l'Hospital de Dia compta amb metges especialistes i infermeres especialitzades preparats en el camp de l'administració de la quimioteràpia i el tractament ambulatori dels pacients oncològics

En aquest sentit, l'acompanyament emocional dels nostres pacients és important, per això compten amb el suport de psicooncòlegs, un professional que molts d'ells necessiten durant un procés que, habitualment, no és fàcil.

Tecnologia d'última generació al servei dels pacients amb càncer

L'Institut Oncològic Teknon compta amb tecnologia d'avantguarda en el camp de la radioteràpia. La unitat de tractament TrueBeam STX ens permet oferir tractaments d'alta complexitat i administrar dosis altes de radiació al tumor i minimitzar la dosi rebuda pels teixits sans adjacents, i escurçar de manera significativa la durada dels tractaments amb un impacte positiu en la qualitat de vida dels nostres pacients.

La unitat disposa de sistemes de Gating i Calypso, que permeten sincronitzar la irradiació amb els moviments respiratoris del pacient i de l'òrgan.


L'Institut Oncològic Teknon

A l'Institut Oncològic Teknon comptem amb un equip d'especialistes en cada tumor que treballa en comitès multidisciplinaris per a oferir el millor tractament a cada pacient. En unes instal·lacions confortables i dotades de tecnologia d'avantguarda.


Si vols saber més, entra en Institut Oncològic Teknon

Insertar comentario
Autor

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.