Saltar al contingut

Una nova etapa en el tractament del trastorn obsessiu compulsiu: l'estimulació cerebral profunda

El trastorn obsessiu compulsiu (TOC) es caracteritza per un patró de pensaments i pors no desitjades (obsessions) i incontrolables que s'acompanyen d'ansietat, que provoquen comportaments repetitius (compulsions) que la persona sent com una necessitat davant de l'obsessió.

toc-teknon-barcelonatoc-teknon-barcelona

Aquests símptomes interfereixen en les activitats de la vida diària i causen un gran patiment emocional. Aquest trastorn sol diagnosticar-se a principis de ledat adulta. El tractament per al TOC inclou la psicoteràpia, com ara la teràpia cognitiva-conductual, medicaments o una combinació.

Aproximadament un 10% dels pacients amb TOC tenen formes cròniques molt incapacitants de la malaltia, resistents a les teràpies conservadores actuals, cosa que comporta un deteriorament significatiu per a la seva qualitat de vida.

L'estimulació Cerebral Profunda (ECP), o deep brain stimulation (DBS) en anglès, és un tractament quirúrgic que consisteix a implantar un aparell similar a un marcapassos en punts específics del cervell. Seleccionant aquests punts s'han aconseguit beneficis terapèutics per a malalties resistents a tractament el dolor crònic, la malaltia de Parkinson, el tremolor essencial o la distonia. Bàsicament el que s'aconsegueix és canviar l'activitat cerebral de manera controlada i els seus efectes són reversibles. L'experiència ha fet expandir l'ús de l'ECP a altres àrees. Aquest és el cas de l’ús cada vegada més gran en el tractament del TOC resistent a tractament mèdic. Vint anys després del primer ús en un pacient amb TOC, els resultats confirmen que l'ECP és un tractament prometedor per als pacients amb formes greus i resistents del trastorn.

La màxima reducció dels símptomes s'assoleix a la majoria dels pacients que responen al tractament en els primers 12-14 mesos després de la implantació. Els informes indiquen una tendència consistent que aquesta millora primerenca es mantingui a mitjà i llarg termini per a la majoria dels pacients. Aproximadament 50% dels pacients tenen una resposta bona i sostinguda a l'ECP, 23% responen de forma parcial alleujant la simptomatologia del TOC i un 27% no responen.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Un estudi recent que analitza a través d'una revisió sistemàtica l'experiència mundial dels darrers 20 anys (*), ha mostrat que existeix una millora significativa dels símptomes depressius i de la funcionalitat global, normalment en paral·lel a una millora dels símptomes obsessius. Pel que fa als efectes adversos de l'ECP, aquests són lleus i transitoris i milloren després d'ajustar els paràmetres d'estimulació.

Tot això mostra l'eficàcia tant a curt, mitjà i llarg termini, cosa que li atorga un lloc preferent a l'ECP com una teràpia per als pacients amb TOC sever i resistent a tractament mèdic.

L’Institut de Neurociències Teknon

L'Institut de Neurociències Teknon està especialitzat en el diagnòstic i el tractament de patologies complexes que afecten el sistema nerviós central i la columna vertebral oferint un circuit ràpid i àgil per als pacients.

Compte amb les tècniques més modernes i les instal·lacions i tecnologies més innovadores, a més d'un equip de professionals de reconegut prestigi dirigit pel Dr. Gerard Conesa, especialista en neurocirurgia.

L'Institut està compost per unitats funcionals: estructures organitzatives que acullen tota una sèrie de professionals centrats en un aspecte concret de la patologia i en el pacient que en pateix.

L'objectiu és integrar les diferents informacions i visions multidisciplinàries, enriquint-ne el diagnòstic i el tractament, s'implementin protocols, s'agiliten circuits assistencials, es creïn bases de dades, es revisi i actualitzi la informació científica rellevant i posar en marxa nous procediments i noves tecnologies.

L'Institut de Neurociències Teknon compta amb dotze unitats funcionals dirigides per experts d'alta especialització.


Demana cita araEste enlace se abrirá en una ventana nueva


(*) Deep brain stimulation for obsessive-compulsive disorder: A systematic review of worldwide experience after 20 years. World J Psychiatry 2021 Sep 19;11(9):659-680. doi: 10.5498/wjp. v11.i9.659.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.