Saltar al contingut

7 Símptomes de la depressió i com actuar, si els detectem

Segons l'OMS, afecta 280 M de persones a tot el món i pot convertir-se en un seriós problema de salut quan és recurrent i d'intensitat moderada a greu. Pot causar gran patiment a la persona afectada i alterar la seva vida familiar, social i laboral. En el pitjor dels casos, pot portar al suïcidi. Parlem de la depressió, dels símptomes més freqüents i dels tractaments.

DepresiónDepresión

La depressió és un trastorn caracteritzat per la presència de tristesa persistent. Quan una persona està deprimida se sent incapaç de fer les tasques més senzilles, que en condicions normals fa de manera quotidiana, i perd l'interès per les activitats amb les quals normalment es gaudeix. Tot això comporta una sensació important d'angoixa en qui la pateix i en el seu entorn sociofamiliar.

Segons l'OMSEste enlace se abrirá en una ventana nueva, es tracta d'una malaltia freqüent a tot el món que afecta més les dones que als homes. S'estima que a tot el món el 5% dels adults pateix aquesta malaltia. Pot causar un gran sofriment i conduir al suïcidi. Per a tractar-la en totes les seves formes, lleu, moderada o greu, existeixen tractaments eficaços.

Causes de la depressió

En general, podem dir que les depressions ocorren per la interacció de factors genètics, psicològics i ambientals. Existeixen diversos tipus de depressions que poden ser provocades per diverses causes.

Genètiques

Parlem de depressió d'origen genètic quan existeix una predisposició hereditària a sofrir una deficiència de neurotransmissors cerebrals, especialment de serotonina i dopamina, que són les anomenades hormones del plaer pel seu efecte positiu en l'estat d'ànim.

Malalties hormonals

Les malalties hormonals o altres trastorns orgànics poden provocar alteracions en els neurotransmissors.

Factors psicològics

La baixa autoestima, un pensament distorsionat, que solament té en compte els estímuls negatius, i altres problemes psicològics poden motivar l'aparició d'alguns tipus de depressió.

I, finalment, hi ha factors de l'entorn que també poden actuar com a desencadenants de la depressió.

7 Símptomes més freqüents de la depressió

La tristesa persistent és una de les característiques de la depressió, a més de la sensació d'incapacitat de dur a terme les tasques quotidianes i la pèrdua d'interès per allò amb què habitualment gaudien.

Això comporta una sensació important d'angoixa en qui pateix depressió i el seu entorn familiar i social.

Identificar els símptomes més freqüents és essencial per a detectar-la i demanar ajuda professional perquè sí, la depressió es pot tractar.

1. Sentiment persistent de tristesa, ansietat o buit

2. Desesperança

3. Pesimisme

4. Culpa

5. Inutilitat

6. Impotència

7. Anhedonia, que causa incapacitat d'obtenir plaer o gaudir, per exemple, en companyia dels sers estimats, veient una pel·lícula…

Altres senyals d'alerta

Sovint, a més d'aquests símptomes, les persones deprimides presenten un altre tipus de senyals més difícils d'associar a la malaltia:

  • Irritabilitat
  • Inquietut
  • Cansament
  • Manca d'energia
  • Problemes de concentració
  • Menys sociabilitat
  • Manca de decisió
  • Insomni, encara que, a vegades, ocorre al contrari i es produeix somnolència
  • Canvis en l'apetit
  • Dolors
  • Malestars persistents com mal de cap, problemes digestius…

En situacions límit es poden arribar a originar pensaments suïcides. Malgrat que això no és el comú, convé no oblidar que la depressió és el factor de risc més important del suïcidi, i que darrere del 65% de les morts per aquesta causa s'amaga una depressió greu.

Una altra dada molt preocupant és que gairebé la meitat de la població espanyola creu que la depressió es pot fingir, i això és terrible ja que constata la visió frívola que es té d'aquesta malaltia.

El diagnòstic de la depressió

Per diagnosticar la depressió és necessari realitzar una exhaustiva història clínica i una exploració psicopatològica en la qual s'identifiquin almenys 5 dels símptomes anteriors durant, almenys, dues setmanes i que aquests no siguin el resultat d'una malaltia psiquiàtrica, consum de tòxics o reacció de duel.

Per fer aquest diagnòstic és necessari que el trastorn interfereixi negativament en les diferents àrees de la vida del pacient.

En què consisteix el tractament de la depressió?

Per a ajudar a una persona amb depressió és aconsellable demanar ajuda professional per a diagnosticar i tractar la malaltia.

L'encarregat de determinar quin és el millor procediment en cada cas és el psiquiatre, qui avaluarà al pacient i prescriurà, si escau, el tractament més adequat.

En la major part dels casos, el tractament de la depressió sol ser mixt, i combina fàrmacs amb teràpia psicològica, ja que després del quadre emocional s'amaga un desequilibri químic centrat bàsicament en els nivells de serotonina cerebrals.

El paper de la família per sortir de la depressió

En moltes ocasions ocorre que la persona afectada no és capaç de detectar la gravetat del seu propi estat, per la qual cosa són la família i l'entorn més pròxim els més idonis per a adonar-se dels signes d'alarma i convèncer-li de demanar ajuda professional.

PsiquiaTEK Centre Mèdic Teknon

PsiquiaTEK està format per un grup de persones amb una filosofia d'actuació professional basada a oferir als nostres pacients un plantejament honest i clar per a millorar la seva salut emocional.

El nostre èxit es basa en el tracte humà del nostre equip i la relació de confiança que aconseguim amb els nostres pacients. És per això, que ens sentim orgullosos d'haver pogut ajudar a molta gent des dels nostres inicis, i esperem poder continuar fent-ho durant molt més temps.

demanar cita. Este enlace se abrirá en una ventana nuevademanar citaEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.