Saltar al contingut

Com afecta l'embaràs al cor?

Durant un embaràs normal, el cor ha d'augmentar el seu treball fins a un 50% més, amb la finalitat de nodrir el bebè en creixement i compensar una sèrie de canvis que es produeixen durant aquesta condició natural.

embarazo-blog-teknon-barcelonaembarazo-blog-teknon-barcelona

És per aquest motiu, que podria dir-se que, durant la gestació, el nostre cor està sotmès a l'equivalent a una "prova d'esforç", com la que sol·liciten alguns metges amb finalitats diagnòstics, desemmascarant així diferents trastorns metabòlics o vasculars latents.

El treball de part i el part també augmenten l'esforç que ha de realitzar el cor. Durant el treball de part, especialment en el treball de part, sentiràs canvis abruptes en el flux sanguini i en la pressió, i passaran diverses setmanes després del part fins que la sobrecàrrega exercida sobre el cor torni als nivells anteriors a l'embaràs.


Malaltia cardiovascular en l'embaràs i el puerperi

En l'actualitat, la malaltia cardiovascular és la primera causa de mort entre les dones gestants i puèrperes de països desenvolupats. Per exemple, als Estats units es produeixen 4.23 morts per complicacions cardíaques per cada 100.000 nascuts vius, representat el 26.5% de les morts totals relacionades amb l'embaràs.

Això es deu principalment a les raons següents:

  • En primer lloc, a l'augment en el nombre d'embarassos en dones >35 anys. Últimament, les dones retardem cada vegada la maternitat per motius econòmics, laborals o en alguns casos per a mantenir estils de vida.
  • Avui dia, està descrit que un embaràs a partir dels 40 anys augmenta el risc de malaltia cardiovascular fins a 30 vegades més que en una dona de menor edat.
  • En segon lloc, a l'increment dels factors de risc (obesitat, falta d'activitat física, diabetis, hipertensió arterial crònica, tabaquisme, història de quimioteràpia, etc.), que han produït una major quantitat d'embarassos que cursen amb hipertensió arterial, part preterme, avortaments espontanis o diabetis gestacional.
  • En tercer lloc, els avanços mèdics i tecnològics en tot el que fa a la reproducció assistida han fet possibles embarassos en moltes dones amb malalties cròniques que els haurien impedit ser mares d'una altra manera.
  • Finalment, les millores en les tècniques i correccions quirúrgiques d'aquelles dones amb cardiopaties congènites han fet possible que un major nombre de pacients en edat fèrtil puguin quedar embarassades, precipitant en alguns casos complicacions cardiològiques a causa de l'augment del treball cardíac i als canvis que produeix la gestació.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

És per això que en els últims anys, s'han creat equips mèdics de diferents especialitats, com ara ginecologia, cardiologia, neonatologia i anestèsia, entre altres, per a poder abordar i manejar les possibles complicacions d'aquestes dones gestants.

Quan hauria de visitar l'especialista en cardiologia?

Es recomana visitar i tenir seguiment cardiològic en cas de tenir diagnòstic d'alguna patologia cardíaca prèvia a l'embaràs actual, tal com hipertensió arterial, embarassos previs amb preeclàmpsia o eclàmpsia, valvulopaties, arrítmies o cardiopaties congènites.

A més, cada obstetre recomanarà almenys una avaluació cardiològica sempre que ho consideri necessari (ja sigui per l'edat de la mare >35 anys, diagnòstic d'hipertensió gestacional, preeclàmpsia o símptomes que podrien correspondre a una afecció cardíaca com síncopes, falta d'aire o palpitacions/taquicàrdia) per a disminuir les possibles complicacions durant l'embaràs i el part.

En la consulta cardiològica es controlarà la pressió arterial, es realitzarà un electrocardiograma i en la majoria dels casos també un ecocardiograma, ja que és una prova no invasiva, que no danya el fetus i ens dona informació valuosa sobre com està funcionant el cor de cada embarassada.

Com puc prevenir complicacions?

  • Assisteix a les visites prenatals amb el teu ginecòleg o ginecòloga
  • Pren la medicació segons les indicacions.
  • Controla el teu pes. Augmentar la quantitat adequada de pes contribueix al creixement i desenvolupament del bebè, però un guany excessiu de pes genera un esforç addicional al cor.
  • Tingues un estil de vida saludable. Evita fumar, i consumir alcohol, cafeïna en excés i drogues il·legals. Tracta de realitzar activitat física regular (Sempre que no estigui contraindicat pel teu metge).

Quins signes i símptomes hauria d'informar-lo al meu ginecòleg?

  • Hipertensió arterial (Pressió major o igual a 140/90 mmHg)
  • Dificultat per a respirar
  • Falta d'alè en fer esforços o en repòs
  • Palpitacions cardíaques, freqüència cardíaca ràpida o pols irregular
  • Dolor en el pit
  • Marejos/Pèrdua de la consciència (síncope)
  • Tos amb sang o tos a la nit en ficar-se al llit

L'Institut del Cor Teknon

El Centre Mèdic Teknon, compta amb una "Unitat de cardiopatia adquirida en l'embaràsEste enlace se abrirá en una ventana nueva" a càrrec de la Dra. Antonela Costa Varsi, on es valoraran totes aquelles pacients amb desitjos d'embaràs o embarassades amb factors de risc preexistents, amb alt risc de desenvolupament d'hipertensió arterial gestacional, preeclàmpsia/eclàmpsia o aquelles derivades pel seu mèdic obstetre per a una avaluació cardiològica completa.

Dins d'aquesta unitat es treballa en forma conjunta amb els serveis de ginecologia/obstetrícia, endocrinologia, servei d'anestèsia i vigilància intensiva, realitzant el seguiment d'aquelles pacients que el necessitin tant de manera ambulatòria com durant l'ingrés i el post parteixo.


Per a més informació pot posar-se en contacte amb l'Institut del Cor de Teknon:
Tel. 93 290 62 34

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.