Saltar al contingut

Entrevista a la Dra. Carme Balañà

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, que se celebrarà el pròxim 4 de febrer, hem entrevistat la Dra. Carme Balañà, directora mèdica assistencial de l'Institut Oncològic de Barcelona al Centre Mèdic Teknon.

La Dra. Carme Balañà es va decidir per l'oncologia mèdica quan l'especialitat encara era molt desconeguda, fins i tot per als qui es decidien per ella, que es va desenvolupar ràpidament fins que es va consolidar com a disciplina. Des de llavors s'ha avançat molt en el diagnòstic i pronòstic de la malaltia, gràcies a nous tractaments i l'avanç de les diferents tècniques i especialitats.

Va ser la primera metgessa resident d'oncologia mèdica a Vall d’Hebron. i després de la seva especialització va tenir l'ocasió de treballar en diferents centres públics, des de l’Hospital d'Alacant fins a l’Institut Català d’Oncologia. Des de fa un any s'ha incorporat a l'equip d'Oncologia com a directora mèdica assistencial, on treballa per oferir uns tractaments de qualitat amb els avantatges d'un centre privat, entre altres, l'oportunitat d'ajustar l'atenció mèdica a les necessitats dels pacients.

Avui l'entrevistem per conèixer de primera mà quina és la situació del càncer a Espanya, quins són els darrers avenços en la malaltia i com és l'atenció oncològica en un centre sanitari privat.

Els càncers més comuns

Preguntada pels càncers més comuns, la Dra. Balañà ens indica que en l'home és el de pròstata, en la dona el de mama, i el de còlon i recte és el més diagnosticat i el més comú entre homes i dones. El de pulmó ha canviat les seves característiques, afecta més la dona, probablement per l'increment del consum del tabac. Aquests quatre agruparien el 40% dels càncers.

Els darrers avenços en els tractaments oncològics

Fins ara, la quimioteràpia, la radioteràpia i l'hormonoteràpia eren els tractaments habituals. En el moment actual, les teràpies diana, dirigides a alteracions moleculars dels tumors; els antiangiogènics, que miren de frenar el creixement del tumor i, en paral·lel, la immunoteràpia, formen part del ventall de tractaments indicat en diferents guies, nacionals i internacionals.

L'Oncologia al Centre Mèdic Teknon

La rapidesa, la concentració de professionals referents en el camp de l'oncologia amb una àmplia experiència i la tecnologia són avantatges per als pacients que poden trobar una molt bona atenció oncològica en el nostre centre.

Per a una atenció d'excel·lència, els professionals ens organitzem seguint un model multidisciplinari en diferents àrees de coneixement, que garanteix al pacient l'accés als últims avanços científics i tecnològics. Treballar en equips moltidisciplinaris ens permet un abordatge més ampli i personalitzat.

La prevenció del càncer

Contínuament ens adverteixen de la necessitat d'adoptar un estil de vida saludable per a reduir el risc de patir càncer. Evitar el tabac, l'alcohol, la mala alimentació, el sedentarisme, l'obesitat i l'exposició solar sense protecció, contribueix a la prevenció primària del càncer, a la millora del pronòstic i a la disminució del risc de recaigudes en les persones amb càncer.

A més de la prevenció, és important parar esment a aquests símptomes, que indica l'Associació Espanyola Contra el CàncerEste enlace se abrirá en una ventana nueva:

  • Aparició d’un bony o nòdul
  • Ferides que no cicatritzen
  • Taques o pigues que canvien de forma o color
  • Sagnat o hemorràgies anormals
  • Canvis en els hàbits urinaris
  • Canvis en els hàbits intestinals
  • Gran pèrdua de pes sense justificació
  • Tos o ronquera persistent
  • Dolor constant
  • Cansament
  • Febre

Si n’observes algun, és important consultar amb el teu metge.

L'entrevista amb la Dra. Carme Balañà

L'Institut Oncològic Teknon

A l'Institut Oncològic Barcelona en Centre Mèdic Teknon comptem amb un equip d'especialistes en cada tumor que treballa en comitès multidisciplinaris per a oferir el millor tractament a cada pacient. En unes instal·lacions confortables i dotades de tecnologia d'avantguarda.

Demana visita. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaDemana visitaEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Insertar comentario
Autor

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.