Saltar al contingut

Per què és important vacunar-se de la grip en temps de Covid-19?

La vacunació gripal sempre ha estat molt important, però amb l’arribada del SARS-Cov-2 hem pres consciència de la gravetat de les infeccions respiratòries, especialment en persones amb malalties de base importants. La vacunació de la grip ha demostrat la seva eficàcia en diversos assajos clínics i en aquest article explicaré per què en temps de pandèmia, és especialment important.

La grip malaltia infecciosa respiratòria causada pel virus influença, n’existeixen tres tipus (A, B i C) i diferents subtipus.

Símptomes de la grip

Febre alta, mal de cap, dolors musculars i cansament són els símptomes més habituals de la grip. Poden anar acompanyats de tos seca, mal de gola i secreció nasal. Les persones anomenades "de risc" la grip poden presentar complicacions, com ara bronquitis i pneumònia, i descompensació de les seves patologies cròniques que poden requerir hospitalització i, fins i tot, produir la mort.

Els símptomes de la grip, com podeu veure, són molt similars als de la covid-19, si més no en un inici. De manera que la vacunació de la grip ara és més necessària que mai. Saber si un pacient està o no vacunat, ajuda a fer un diagnòstic més ràpid i a evitar confusions.

Es pot prevenir la grip?

La grip es transmet a través de les gotes que emetem al respirar i amb el contacte de les mans sobretot, així doncs rentar-se les mans i posar una barrera a la transmissió d’aquestes gotes és la millor mesura d’evitar el contagi.

Les mesures de prevenció de la transmissió de la covid-19, serien aplicables a la prevenció de la grip: rentat de mans, tapar-se la boca a l’hora de tossir o esternudar i mantenir la distància.

Aquest any tindrem l’ocasió de veure si la mascareta és efectiva en la reducció de la transmissió.

La vacuna de la grip és la mesura de prevenció primària més efectiva de la grip i de les seves complicacions.

Les vacunes antigripals

Aproximadamente el 80% de personas vacunadas se protegerá de la gripe adecuadamente, gracias a la vacuna de la gripe. Siempre ha sido importante vacunar, pero en tiempos de pandemia hemos aprendido que las infecciones respiratorias se relacionan con otras enfermedades graves que pueden causar la muerte, especialmente en personas más vulnerables, y por lo tanto tenemos la necesidad de protegernos.

Varios ensayos clínicos muestran que la vacunación antigripal disminuye la mortalidad, los ingresos y las complicaciones en los pacientes de riesgo, aquellos que padecen enfermedades crónicas.

Si el virus de la gripe muta, ¿sirve la vacuna?

Aproximadament el 80% de persones vacunades es protegirà de la grip adequadament, gràcies a la vacuna de la grip. Sempre ha estat important vacunar, però en temps de pandèmia hem après que les infeccions respiratòries es relacionen amb altres malalties greus que poden causar la mort, especialment en persones més vulnerables, i per tant tenim la necessitat de protegir-nos.

Diversos assajos clínics mostren que la vacunació antigripal disminueix la mortalitat, els ingressos i les complicacions en els pacients de risc, aquells que pateixen malalties cròniques.

Si el virus de la grip muta, serveix la vacuna?

Les vacunes es dissenyen anualment d’acord amb les característiques del virus de la grip que circula en aquell moment (hemisferi sud o nord). Malgrat que el virus muti, els experts en vacunes en fan el seguiment i les van adaptant en funció de les mutacions que va manifestant, tenint en compte el que succeeix en l'hemisferi on és tardor-hivern.

Les vacunes actuals generen anticossos contra els diferents tipus de grip que circulen en aquell moment. Si bé és cert que aproximadament cada 10 anys, el virus de la grip manifesta un canvi genètic que fa que la vacuna sigui menys efectiva aquell any i es produeix el que s’anomena "epidèmia".

Són segures les vacunes de la grip?

La vacuna antigripal és una de les anomenades "vacunes recombinants", és a dir, no conté virus viables, que puguin produir la grip, tot i que, en algunes ocasions, poden produir alguna reacció, com ara una reacció, local, febre o petites molèsties.

Així i tot, el risc de patir un efecte secundari greu després de l'administració d'una vacuna és molt menor que el risc de patir la malaltia si no ens vacunem.

Qui s’hauria de vacunar de la grip?

  • Persones de més de 65 anys
  • Persones de qualsevol edat amb patologies cròniques: vasculars, diabetis, càncer, malalties respiratòries, immunodeprimides i embarassades a partir del segon trimestre.
  • Personal sanitari, incloses les persones que treballen en centres sociosanitaris, llars d’avis, centres de rehabilitació i mestres
  • Familiars de persones de risc

Per què aquest any vacunar-se de la grip és més necessari que mai?

  • Sempre ha estat recomanable per evitar ingressos de les persones de risc amb complicacions, que fins i tot poden posar fi a la seva vida
  • Amb la pandèmia Covid actual, saber si una persona està vacunada ens ajuda a fer un diagnòstic més ràpid i evitar confusions
  • Per responsabilitat i solidaritat. Per evitar la transmissió de malalties respiratòries, protegir les persones del teu entorn i evitar el col·lapse del sistema sanitari.

Quan ens hem de vacunar de la grip?

Perquè la vacuna de la grip sigui efectiva, ha de ser en el moment adequat. Habitualment és a finals d’octubre, però per causa del coronavirus, enguany s’ha decidit començar la campanya de vacunació gripal dues setmanes abans, a fi que no coincideixi amb un augment de casos de Covid-19.

Imatge portada | Freepik.esEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.