Així has de tenir cura les teves orelles, si assisteixes a un festival de música
Amb l’arribada de l’estiu, els festivals de música es multipliquen. Dies plens d’emoció, adrenalina i concerts, però també d’exposició a volums elevats que poden deixar una empremta permanent en la nostra oïda. La música és passió, connexió i gaudi, però no hauria de costar-nos l’audició.
Si aquest estiu vols gaudir dels concerts sense posar en risc la teva salut auditiva, en aquest article, com a especialista en otorrinolaringologia a Centro Médico Teknon, t’explico per què és important protegir les teves orelles i quines mesures pots prendre.
El problema: el volum i el temps d’exposició
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que més de mil milions de joves estan en risc de patir pèrdua auditiva per exposició prolongada a música a alt volum, especialment mitjançant auriculars o en esdeveniments multitudinaris.
La clau està a controlar tant la intensitat del so com la durada de l’exposició. L’OMS recomana no superar els 85 decibels (dB) durant més de 8 hores, però els concerts solen assolir entre 95 i 103 dB, amb pics de fins a 120 dB. A aquests nivells, els danys auditius poden aparèixer en tan sols 15 minuts.
Per això, és clau promoure la regla del ‘60-60’: no més de 60 minuts al dia amb auriculars i al 60% del volum màxim.
Quins són els primers símptomes de dany auditiu?
Cada cop és més freqüent que joves i adults acudeixin a consulta després d’un concert amb xiulets (acúfens), pressió, dolor a les oïdes o fins i tot pèrdua auditiva permanent.
Els primers símptomes solen incloure:
- Xiulets o brunzits temporals (acúfens)
- Sensació d’oïda tapada
- Dolor, molèsties o sensibilitat
- Disminució temporal o permanent de l’audició
Si aquests símptomes duren més de 48 hores, és fonamental acudir a un especialista.
Este enlace se abrirá en una ventana nueva
Com protegir-te en un festival?
1. Abans del festival: prepara la teva protecció auditiva
Porta sempre taps. Avui dia existeixen models amb filtre acústic d’alta fidelitat que atenuen el so entre 15 i 25 dB sense distorsionar la música. Hi ha versions genèriques i d’altres de personalitzades.
Si vas amb freqüència a concerts, inverteix en uns taps professionals pot marcar la diferència entre una experiència segura o conseqüències irreversibles.
El meu consell: pensa en els taps com en les ulleres de sol. No són un complement, són una protecció.
2. Durant el festival: vigila la teva ubicació i descansa les teves orelles
Estar massa a prop dels altaveus multiplica l’exposició al soroll. Intenta situar-te en zones laterals o elevades, on el so es distribueix millor.
També és recomanable fer pauses auditives: sortir uns minuts a una zona tranquil·la entre concerts ajuda que l’oïda es recuperi.
3. Després del festival: no ignoris els símptomes
Si notes xiulets, sensació d’oïda tapada o pèrdua auditiva que no millora en 48 hores, consulta amb un otorrinolaringòleg. Un diagnòstic precoç pot ajudar-te a prevenir danys permanents.
Protegeix-te avui per escoltar sempre
La música és per sentir-la, viure-la i recordar-la, però això no hauria de suposar un dany permanent per a les nostres orelles.
Amb petits gestos —com usar protecció auditiva, escollir bé la teva ubicació i permetre pauses per a les teves orelles— pots assegurar-te una experiència increïble i saludable.