Saltar al contingut

Cefalea i migranya. Quina és la diferència?

Segons la Societat Espanyola de Neurologia, a Espanya 1,5 milions de persones sofreix migranya crònica i experimenta mal de cap més de 15 dies al mes. Avui parlem d'aquesta malaltia i com diferenciar-la d'un mal de cap comú.

Cefalea y migrañaCefalea y migraña

Què significa la paraula cefalea?

La cefalea és un terme general que s'utilitza per a descriure el dolor que se sent al cap. És a dir, que la paraula cefalea només descriu un símptoma i no específica cap malaltia. Existeixen dos grups grans de cefalees: les que ocorren espontàniament són anomenades primàries, i les que ocorren causades com a resultat d'un altre procés es diuen secundàries.

Exemples típics de cefalea primària són la cefalea tipus tensional, que també es coneix com a cefalea comuna, i també la migranya. D'altra banda, un exemple de cefalea secundària pot ser la cefalea causada per un cop el cap, que anomenem Cefalea aguda atribuïda a traumatisme cranioencefàlic.

Què significa la paraula migranya?

La migranya és un tipus específic de cefalea primària que es caracteritza per episodis recurrents de mal de cap, que pot variar des de moderat fins a intens. Encara que el dolor sol ser en un sol costat del cap, algunes persones poden experimentar dolor en tots dos costats. Les migranyes sovint venen acompanyades de símptomes addicionals, com a nàusees, vòmits i major sensibilitat a la llum i al so.

Com puc diferenciar una migranya d'un mal de cap comú (cefalea de tipus tensional)?

Una manera de diferenciar entre una migranya i una cefalea tipus tensional és parar esment a les característiques del dolor i els símptomes associats. Les migranyes solen provocar un dolor pulsatiu i d'intensitat moderada a greu, que generalment afecta un costat del cap. D'altra banda, les cefalees tipus tensional es caracteritzen per un dolor constant, opressiu i d'intensitat lleu a moderada, que afecta tots dos costats del cap. A més, les migranyes sovint estan acompanyades de símptomes com a nàusees, vòmits i sensibilitat a la llum i al so, que no són presents en les cefalees tipus tensional. És important recordar que les persones amb migranyes poden experimentar una varietat d'intensitats de dolor en els seus atacs, des d'episodis lleus, similars a les cefalees tipus tensional, fins a atacs més intensos i característics de la migranya.

A més de la migranya i la cefalea de tipus tensional, existeixen altres tipus de mal de cap espontanis (cefalees primàries)?

Sí, existeixen altres tipus de cefalees primàries menys comunes i que podrien ser menys conegudes tant per pacients com per metges no especialitzats. Això pot portar al fet que les persones que les pateixen se'ls digui que tenen migranyes i triguin més temps a rebre un diagnòstic adequat. Un exemple d'això és la cefalea en raïms, que es caracteritza per episodis de dolor intens i punxant al voltant d'un ull. Aquests episodis solen durar entre 15 minuts i 3 hores, i poden presentar-se diverses vegades al dia durant setmanes o fins i tot mesos, seguits de períodes sense dolor. Conèixer aquests tipus menys comuns de cefalees primàries és fonamental per a rebre el diagnòstic i tractament adequats.
És possible prevenir l'aparició de migranyes i cefalees de tipus tensional?

Encara que no sempre és possible prevenir per complet l'aparició de migranyes i cefalees tipus tensional, hi ha mesures que poden contribuir a reduir la freqüència i intensitat d'aquests mals de caps. Aquestes estratègies inclouen:

  • Mantenir un horari de son regular
  • Aprendre tècniques per a manejar i reduir l'estrès
  • Mantenir una adequada hidratació
  • Practicar exercici físic de forma regular
  • Portar una dieta saludable i equilibrada, rica en fruites, verdures i aliments frescos, evitant en la mesura del possible els aliments processats.

Hi ha tractaments específics per a la migranya i la cefalea tipus tensional?

Sí, existeixen tractaments específics per a alleujar el dolor causat per migranyes i cefalees tipus tensional. En tots dos casos, es poden utilitzar analgèsics com el paracetamol i antiinflamatoris com el ibuprofè. No obstant això, per a tractar els atacs de migranya, també hi ha medicaments específics com els triptanes (per exemple, sumatriptán).

En alguns casos, els metges poden receptar medicaments preventius que es prenen diàriament amb l'objectiu de reduir la freqüència i intensitat dels episodis de dolor. Entre les opcions de tractament preventiu per a la migranya es troben les injeccions de toxina botulínica i, en els últims anys, també els anticossos monoclonals.

És important consultar amb un metge per a rebre un diagnòstic precís i un tractament adequat segons la seva situació específica i les característiques dels seus mals de cap.

Com puc saber si la meva cefalea és greu i haig de consultar al metge?

És normal que moltes persones amb migranya experimentin atacs amb freqüència i arribin a conèixer bé els seus símptomes. No obstant això, és fonamental estar atent a uns certs signes d'alarma que podrien indicar que la cefalea és més greu i requereix atenció mèdica. Aquests signes inclouen canvis significatius en el patró de mal de cap, un inici sobtat i intens, una progressió ràpida, l'aparició d'una nova cefalea en persones de més de 50 anys, símptomes neurològics com a feblesa o canvis en la visió, mals de cap desencadenats per esforços físics, tos o relacions sexuals, i cefalees associades a símptomes sistèmics com ara febre o rigidesa en el coll. Si experimentes algun d'aquests signes d'alarma, és important fer una consulta mèdica al més aviat possible, fins i tot si ja estàs familiaritzat amb les teves migranyes, per a obtenir un diagnòstic i tractament adequats.

En conclusió, la cefalea és una paraula general que abasta diversos tipus de maldecaps, sent la migranya i la cefalea tipus tensional els més comuns. Encara que cada tipus de cefalea presenta característiques i símptomes específics, és important estar atent a signes d'alarma que puguin indicar la necessitat d'atenció mèdica. La prevenció i el tractament adequat de les cefalees són fonamentals per a millorar la qualitat de vida dels qui les pateixen. En cas de migranya i la cefalea tipus tensional és efectiu mantenir un estil de vida saludable. Conèixer les particularitats de cada tipus de cefalea i consultar a un metge en cas de dubte o d'experimentar símptomes alarmants, són pràctiques clau per a afrontar i manejar de manera efectiva els mals de cap.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

L'Institut de Neurociències Teknon

La Unidat Funcional de Cefalees i Dolor CraneofacialEste enlace se abrirá en una ventana nueva està composta per professionals especialistes en mal de cap, que comprenen i empatitzen amb els símptomes del pacient. Tenim experiència en el tractament de casos complexos de mal de cap, que necessiten optimitzar la medicació, l'ús de tractaments avançats com la toxina botulínica (*Botox®) o Anticossos contra el CGRP o el seu receptor, i intervencions quirúrgiques.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.