Saltar al contingut

Què són els gliomes i com es tracten?

En els adults, els tumors cerebrals no metastàtics més comuns són els gliomes. Són tumors primaris cerebrals, és a dir, neixen de les cèl·lules del mateix cervell.

GliomaGlioma

En els adults, els tumors cerebrals no metastàtics més comuns són els gliomes. Són tumors primaris cerebrals, és a dir, neixen de les cèl·lules del propi cervell. A diferència de les metàstasis, que s'originen en altres parts del cos, els gliomes sorgeixen de les cèl·lules de la glia, molt més freqüents que les neurones. Parlem dels astròcits i els oligodendròcits.

Tipus de gliomws

Es classifiquen principalment en:

  • Astrocitomes: originats en els astròcits
  • Oligodendrogliomes: derivats dels oligodendròcits, que formen les beines dels axons neuronals.

Graus de malignitat

La malignitat dels gliomes varia. En la seva forma més agressiva, es coneixen com glioblastomes, que poden sorgir directament o progressar des de gliomes de baix grau.

La classificació dels gliomes ha avançat notablement, gràcies a la incorporació de marcadors moleculars i genètics, que permeten diagnòstics més precisos i tractaments més efectius. Això ha obert noves esperances en el tractament d'aquests tumors.

Tractament dels gliomes

Els gliomes són tumors infiltrants del sistema nerviós central, és a dir, de l'encèfal i la medul·la. Al no estar encapsulats, aquests tumors no tenen un límit clar que indiqui l'absència de cèl·lules tumorals, la qual cosa implica que poden reproduir-se localment a partir de les cèl·lules viables que quedin romanents, malgrat haver realitzat una cirurgia i que la ressonància no mostri rastre del tumor.

L'extirpació quirúrgica d'un glioma està estretament vinculada amb la supervivència del pacient i el temps de recidiva del tumor. No obstant això, la cirurgia no sol ser suficient, per la qual cosa sovint es requereixen tractaments addicionals com a quimioteràpia, radioteràpia o immunoteràpia.

Atès que els gliomes afecten directament el cervell, la cirurgia ha de ser extremadament precisa. L'objectiu és extirpar la major quantitat de teixit tumoral possible mentre es preserva la qualitat de vida del pacient.

Per a això, s'utilitzen diverses eines, com a fluorescència oncològica, navegació quirúrgica i ecografia intraoperatòria. El mapatge funcional i el monitoratge permeten avaluar les funcions cerebrals durant l'operació, la qual cosa garanteix una intervenció segura i precisa.

Des de l'any 1989 s'ha utilitzat aquesta metodologia, de la qual l'equip de Neurociències Teknon és pioner, que ha permès tractar a més de 1.000 pacients.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

La importància d'un enfocament multidisciplinari

El tractament dels gliomes requereix la col·laboració d'experts en diverses disciplines. Un comitè multidisciplinari, que inclou especialistes en neuroradiologia, neurooncologia, neurocirurgia, neuropatologia i radioteràpia, és fonamental per a desenvolupar programes terapèutics efectius.

Els gliomes presenten desafiaments significatius a causa de la seva complexitat. No obstant això, els avanços en la recerca i un enfocament multidisciplinari brinden noves esperances per al tractament d'aquests tumors cerebrals.

La Unitat Funcional de Neurooncologia de l'Instituto de Neurociencias Teknon

La cirurgia oncològica d'un òrgan tan important per a la qualitat de vida de les persones com el cervell, és una especialitat quirúrgica molt delicada. La neurooncologia quirúrgica de l'Institut busca sempre optimitzar el balanç oncològic-funcional. En altres paraules, es pretén extirpar al màxim un tumor, però sempre optimitzant amb la major precisió la possible afectació de la funció cerebral per a, sobretot, no danyar funcions cerebrals que especialment que incideixi en la qualitat de vida del pacient.

Els gliomes presenten desafiaments significatius a causa de la seva complexitat. No obstant això, els avanços en la recerca i un enfocament multidisciplinari brinden noves esperances per al tractament d'aquests tumors cerebrals.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.