Saltar al contingut

Cistitis o infecció d'orina a l'estiu. Per què es produeix?

Alguns estudis indiquen que és l'estiu l'època de l'any en què es produeixen més infeccions urinàries, també anomenades “cistitis”. La calor i la humitat, juntament amb un possible augment de les relacions sexuals, poden ser les causes d'aquesta infecció, més freqüent en les dones amb vida sexual activa.

cistitis-teknon-barcelonacistitis-teknon-barcelona

Què és la cistitis?

S’anomena "cistitis" a la inflamació de la bufeta. La causa més freqüent és la infecció per bacteris. Es produeix en nens, adults i ancians, però és més freqüent en dones amb vida sexual activa.

Quins són els símptomes de la infecció d'orina?

Els símptomes més freqüents, especialment en dones, són:

  • Cremor o dolor en orinar
  • Augment de la freqüència a anar a orinar cada hora o cada mitja hora
  • Ganes d'orinar constants i no poder fer-ho (anomenat "tenesme")
  • De vegades, pot produir-se sang amb l'orina

Si la infecció passa al ronyó, sol aparèixer febre i parlem de "pielonefritis"- una situació més greu.

La cistitis constitueix el segon grup en importància d'infeccions extrahospitalàries.

Per què es produeix més a l'estiu?

Alguns estudis demostren que la cistitis és més freqüent a l'estiu. Pot ser per causa de l'augment d'humitat en l'àrea urogenital per la calor i la suor. D'aquesta manera, s'altera la flora vaginal normal i es pot produir la proliferació i creixement de bacteris patògens que passen des del perineu a la uretra i a la bufeta. És possible que l'augment de relacions sexuals a l'estiu en sigui un factor.

Teknon-banner-blog-CAT (1). Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT (1)

Per què la cistitis afecta més les dones?

La uretra femenina és més curta que la dels homes, per això, les dones tenen cistitis més sovint.

En les dones joves, les cistitis agudes estan produïdes gairebé sempre pel bacteri Escherichia coli (70-80% dels casos), que es troba en la femta. El major factor de risc és haver mantingut relacions sexuals recents.

En dones post menopàusiques, es pot produir per baixos nivells d'estrogen; ja que aquesta hormona ajuda a protegir a la dona d'infeccions.

Hi ha altres diversos factors relacionats:

  • L'ús d'espermicides o diafragma vaginal
  • Retard en la micció postcoital

Com es diagnostica la cistitis?
A Urgències o a atenció primària pot realitzar-se un diagnòstic ràpid amb tires reactives per a l’orina, en les quals apareixerà sang, leucòcits i nitrits (una substància que només està en l'orina, si hi ha infecció). Quan una anàlisi ràpida suggereix la presència d’infecció, ja és suficient per iniciar el tractament.


test-orina-cestitis-teknon-barcelonatest-orina-cestitis-teknon-barcelona

És fonamental realitzar també un sediment i cultiu d'orina per a confirmar la infecció i el microbi causant, encara que el resultat trigarà com a mínim 72.h.


Cystitis_glandularis_at_trigoneCystitis_glandularis_at_trigone

Histopatologia d'una cistitis glandular en una biòpsia citoscópica. Tinció amb hematoxilina i eosina.

En cas de cistitis a repetició (dues o més en 6 mesos o bé 3 o més en 1 any), està indicat realitzar altres exàmens auxiliars com a proves d'imatge.

En què consisteix el tractament de la cistitis?
Mentre s'espera el resultat de cultiu, es pot indicar tractament antibiòtic. S'utilitzen antibiòtics de curta durada que s'eliminen ràpidament per l'orina.

Es pot evitar la cistitis? Aquestes són les nostres recomanacions.

  • Mantingues una hidratació adequada. Beu mínim 2 litres de líquids al dia, i segueix una alimentació sana rica en fruites i verdures.
  • Procura orinar amb freqüència, cada 2-3 hores i abans i després de les relacions sexuals. No s'ha de retenir l'orina.
  • Per evitar alterar la flora vaginal protectora, no s'han d'usar productes irritants en l'àrea urogenital com a espermicides o dutxes vaginals i es recomana l'ús de roba interior de cotó. A més, s'ha de canviar sovint el vestit de bany humit per roba interior seca.

En casos d'infeccions de repetició pot usar-se una dosi d'antibiòtic després de tenir relacions sexuals (anomenada "profilaxi postcoital").

També s'ha demostrat la utilitat de l'àcid hialurònic intravesical en la protecció de la superfície vesical. És un tractament que s'ha d'administrar cada setmana directament en la bufeta.

L'Equip d'Urologia del Dr. Batista
L'equip del Dr. J.E. Batista és en el Centre Mèdic Teknon des del 1996 , amb especial dedicació a la urologia funcional, així com als trastorns prostàtics i tumor de pròstata. La seva activitat se centra en el diagnòstic i en l'aposta pels tractaments més innovadors.


Imatge portada | Freepik.esEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Imatge prova | WikipediaEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.