Saltar al contingut

Com tenir cura del teu cor en el teu dia a dia?

Amb el lema “Un món, una llar, un cor” enguany se celebra el Dia Mundial del Cor, una jornada per a conscienciar de la importància de la prevenció en les malalties cardiovasculars, la primera causa de mort en països desenvolupats, com el nostre..

Instituto del Corazón TeknonInstituto del Corazón Teknon

Les malalties cardiovasculars continuen sent la causa més freqüent de mort als països desenvolupats com el nostre. Prop del 30 % de les defuncions tenen per causa una malaltia cardiovascular.

Aquesta realitat, que en la pràctica costa modificar a la baixa, esdevé ara en uns moments molt delicats per a la nostra societat en la qual les guerres, la crisi energètica, l'escassetat de recursos afavoreixen l'avanç cap a un estatus socioeconòmic més baix, un increment del nivell d'estrès, d'ansietat, de depressió, fins i tot en algun cas d'aïllament social…

Tot això ens fa més vulnerables davant les malalties cardiovasculars, atès que sí, igual que altres factors de risc més coneguts o clàssics com el tabaquisme, la hipertensió, la diabetis o l'obesitat, també afavoreixen la probabilitat de patir una malaltia cardiovascular. Aquesta és ni més ni menys la definició de factor de risc: qualsevol característica o exposició d'un individu que incrementa la probabilitat de patir una malaltia, en aquest cas, la cardiovascular.

El món, el nostre entorn, l'accés a l'abundància unes vegades o el sotmetiment a situacions de disconfort prolongat en unes altres, juga un paper en el desenvolupament de la malaltia cardiovascular.

Amb el lema "un món, una llar, un cor" el 29 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Salut Cardiovascular, un dia per a conscienciar de la importància de la prevenció en les malalties cardiovasculars.

Incloure com a manera de vida i en la pròpia llar hàbits de vida cardiosaludables és essencial per a la prevenció d'aquestes malalties que constitueixen la primera causa de mort e tothom.

Què has de saber sobre el teu cor?

En el teu dia a dia, en la teva rutina, en la teva llar, pots dur a terme accions per a disminuir la vulnerabilitat. Hi ha coses molt importants que hem de saber:

• Qualsevol tipus de tabac és nociu i el la persona fumadora té un 30 % més de risc de patir malaltia cardiovascular. La mesura més eficaç que pot fer un pacient que ha sofert un infart de miocardi per a no tornar a patir un altre és deixar de fumar.

• Existeix una relació lineal entre sobrepès i mortalitat per qualsevol causa, entre elles, també la cardiovascular.

• La hipertensió arterial afavoreix el desenvolupament de malaltia coronària, d'insuficiència cardíaca, d'accident cerebrovascular, d'insuficiència renal, d’arteriopatia perifèrica, de deterioració de les funcions superiors i demència, d'arrítmies com la fibril·lació auricular…

• La causa més freqüent de mortalitat en el pacient diabètic és la cardiovascular. El diabètic tipus 2 presenta major incidència d'hipertensió i el tractament agressiu de la hipertensió arterial en el pacient diabètic disminueix més els esdeveniments cardiovasculars que en el pacient diabètic aïllat.

• Una concentració elevada de colesterol total i de LDL constitueixen un dels factors de risc més importants per a desenvolupar malaltia cardiovascular. Reduir 1 mmol/litre la concentració de LDL es correspon amb una disminució de fins a un 25 % en el risc de sofrir malaltia cardiovascular.

• Desgraciadament, sobre la genètica podem actuar poc d'una manera directa; però ens pot sensibilitzar respecte a ser més exigents en el control d'altres factors de risc. L'antecedent matern o patern d'esdeveniment cardiovascular abans dels 55 anys en homes i dels 65 anys en dones, confereix risc.

Com tenir cura del teu cor en el teu dia a dia?

El pas del temps incrementa el nostre risc cardiovascular per si mateix i perquè va incrementant el temps d'exposició als altres factors de risc. Sent això així, no podem fer una altra cosa que defensar a ultrança les mesures preventives.

Segueix una dieta cardiosaludable que contingui l'excés de calories, no oblidis mai en la teva dieta la fruita i la verdura i els llegums. Evita l'excés de greixos saturats (fregits, brioixeria…), no oblidis el consum de peix, preferentment blau.

• Practica activitat física de manera regular, evita el sedentarisme.

Abandona l'hàbit tabàquic fins i tot si és necessari usa derivats nicotínics o fàrmacs sota supervisió mèdica.

Controla la teva diabetis. En el diabètic, control estricte de la glicèmia buscant aconseguir l'hemoglobina glicosilada al voltant de 7. Avaluar els nivells de colesterol i quan les mesures dietètiques no siguin suficients, baix supervisió mèdica, valorar la idoneïtat d'opcions farmacològiques.

Revisions mèdiques cardiovasculars

La revisió mèdica cardiovascular permet en més d'una ocasió detectar allò que encara no s'ha manifestat. Ens reiterem en què la visita mèdica per part de l'especialista, no oblidant els antecedents, l'exploració física, incloent per descomptat el pes i monitoratge de la pressió arterial, l'analítica general completa, la electrocardiografia, la ecocardiografia i la prova d'esforç, són avui dia, eines de fàcil accés i gran utilitat a l'hora d'intentar avançar-nos a una cosa tan important com l'esdeveniment cardiovascular i les seqüeles que pot comportar.

L'Institut del Cor de Centre Mèdic Teknon

A l'Institut del Cor Teknon rebràs un servei integral i de màxima excel·lència per a prevenir, diagnosticar i resoldre qualsevol problema o malaltia cardiovascular, per complex que sigui. Ens distingeix l'atenció personalitzada, àgil, segura i de qualitat.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.