Saltar al contingut

Conseqüències de la pandèmia en la salut mental. Recomanacions per a reduir l'impacte psicològic

El confinament, els canvis en les rutines diàries, la transformació de la vida social per l'aïllament i distància física, la pèrdua de llibertat, la preocupació per temes de salut i econòmics, entre altres factors, han contribuït a un impacte perjudicial en la salut mental de la població.

consecuencias-pandemia-salud-mental-teknon-barcelonaconsecuencias-pandemia-salud-mental-teknon-barcelona

El març de 2021 s'ha complert un any des de l'inici de la pandèmia. Exactament el dia 11 de març de 2020, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus va declarar una pandèmia de malaltia per coronavirus 2019 (COVID-19), causada per la Síndrome Respiratòria Aguda Greu Coronavirus-2 (SARS-CoV-2). Ràpidament, la malaltia es va estendre per tot el món i com a resultat, els governs i les autoritats de salut pública van començar a implementar polítiques de salut per a prevenir la propagació del virus.

A més dels efectes en els sistemes de salut pública i el fre a les economies mundials, les mesures implementades podrien tenir un efecte negatiu en la salut mental de la població (Holmes et al., 2020).

Un recent estudi publicat en la revista "The Lancet", Secció de Psiquiatria, assenyala que les noves condicions de vida que inclouen el confinament, canvis en les rutines diàries, transformació de la vida social per l'aïllament i distància física, pèrdua de llibertat, preocupació per temes de salut i econòmics, entre altres conseqüències, han contribuït a un impacte perjudicial en la salut mental de la població.

És evident com la pandèmia ha impactat en la vida i en la salut de les persones a tot el món. Estar vivint durant tant de temps en pandèmia ha trastocat la vida quotidiana en tots els sectors, incloses a les persones que viuen amb dolor crònic. I no sols afecta l'àrea física, també té importants repercussions per factors estressants psicosocials per períodes prolongats de contacte interpersonal limitat, aïllament, por a la malaltia, preocupació financera i incertesa futura.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

En relació amb les persones amb dolor crònic, la pandèmia també ha tingut un impacte. Estudis assenyalen que la disminució de la mobilitat en reduir l'activitat física que habitualment estava inclosa dins de la jornada d'activitats setmanals (assistència a gimnasos i piscines), redueix l'estat de salut general.

A Espanya, un estudiEste enlace se abrirá en una ventana nueva sobre les conseqüències psicològiques de la Covid-19 realitzat per un grup d'investigadors de diverses universitats espanyoles assenyala dades importants de la pandèmia i el confinament, que s'esmenten a continuació:

  1. Augment del malestar psicològic de la població espanyola. Específicament, sentiments d'incertesa, preocupació per patir una malaltia greu o per perdre als éssers estimats.
  2. Major visió negativa del futur i augment dels sentiments de desesperança i la sensació de solitud.
  3. Major prevalença de problemes físics o agreujament dels símptomes ja existents.
  4. Alteració dels hàbits saludables, reduint activitats d'exercici físic, pitjors hàbits d'alimentació, augment de l'ús de les xarxes socials, de la televisió i dels videojocs.

Davant aquest panorama que ens preocupa, què fem?

Recomanacions per a reduir l'impacte psicològic negatiu de la pandèmia actual

  • Reduïu el temps que dediqueu a veure informatius de televisió o llegir notícies associades a la Covid-19, evitant així la sobreexposició. Recordeu-vos sempre de consultar les fonts d'informació fiables.
  • Programeu una sèrie de rutines diàries que permetin mantenir una activitat mental i física adequada. Tingueu cura de l'alimentació, hores de somni, disposeu d’un temps per a l'esplai i la diversió. Establiu quins objectius desitgeu complir i dur a terme les tasques pendents.
  • Potencieu el contacte social. Les videotrucades ens permeten també mantenir el contacte amb familiars i amics.
  • Accepteu les reaccions emocionals que es generen en situacions d'incertesa. Per a ajudar a la regulació emocional feu ús d'activitats de relaxació. Permeteu-vos compartir emocions i pensaments. Les crisis són una oportunitat per al canvi i després d'un temps, generalment s'aprecia l'anomenat "pic" en la resposta emocional que s'estabilitza o cau a mesura que ens adaptem.
  • Sol·liciteu ajuda professional, si considereu que el nivell de preocupació, por o ansietat interfereix en la vostra vida diària.

L'Institut Aliaga

L’Institut AliagaEste enlace se abrirá en una ventana nueva ofereix tractaments per al dolor amb un enfocament multidisciplinari en el qual tenen molt en compte l'aspecte psicològic.

Compta amb instal·lacions integrades per a la pràctica de l'intervencionisme en el dolor crònic: consultoris, àrea quirúrgica, control d'infermeria i vestuari per a pacients. Tot això per a garantir el seu confort i seguretat.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.