Saltar al contingut

Diagnòstic i tractament del lipedema

El lipedema és una malaltia crònica i poc coneguda que afecta milions de dones a tot el món. Malgrat la seva prevalença, la falta de coneixement sobre aquesta malaltia significa que les persones sovint passen molt temps sense un diagnòstic precís.

Ana Torres TeknonAna Torres Teknon

El lipedema és una malaltia poc coneguda que afecta principalment les extremitats inferiors i, en alguns casos, als braços, i es caracteritza per un cúmul desproporcionat de teixit gras i aigua en el teixit subcutani.

La malaltia és crònica i pot causar dolor per causa de la pressió en els gots circulatoris. Les mans i els peus estan lliures de malaltia i el tronc no es veu afectat. És important que les persones amb símptomes similars busquin un diagnòstic precís i un tractament adequat per a millorar la seva qualitat de vida.

lipedema-estadios Ana Torreslipedema-estadios Ana Torres

Diagnòstic del lipedema

El diagnòstic de la malaltia lipedematosa es basa principalment en la història clínica, familiar i l'exploració física de les extremitats deformis i doloroses. El signe de Stemmer, que és un signe característic del limfoedema, sol ser negatiu en el *lipedema.

A més de l'avaluació clínica, existeixen diferents mètodes de diagnòstic que poden ajudar a confirmar el lipedema i excloure altres malalties amb símptomes similars, com l'Ecografia, la Limfografia, la Ressonància Magnètica i el TC.

És important destacar que el diagnòstic primerenc i precís és crucial per al tractament efectiu del lipedema i per a millorar la qualitat de vida de les persones afectades. Per tant, és important que les persones amb símptomes similars consultin a un especialista en lipedema per a rebre un diagnòstic precís i un tractament adequat.

Tractament del lipedema

El tractament del lipedema és interdisciplinari i ha de ser dut a terme per un equip de professionals de la salut, incloent-hi mèdics, infermeres i terapeutes, entre altres.

Si s'estableix un diagnòstic primerenc, el tractament pot influir positivament en l'evolució de la malaltia i millorar la qualitat de vida dels qui la pateixen.

Els mètodes compressius, com les mitjanes compressives i els embenatges, poden ser efectius en les fases inicials de la malaltia per a retenir el cúmul de líquid en els membres afectats i controlar el dolor. No obstant això, aquests mètodes no poden disminuir el volum dels membres afectats.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Tractament conservador del lipedema

El tractament conservador per al lipedema inclou la Teràpia Descongestiva Complexa" (TDC), que combina diferents tècniques, com el drenatge limfàtic manual (DLM), embenatges compressius, pressoteràpia pneumàtica intermitent i peces compressives de teixit pla.

  • Nutrició

Quant a la nutrició, és cert que una dieta restrictiva no és un tractament efectiu per al lipedema. En canvi, si el pacient sofreix de sobrepès, és important dur a terme una reeducació nutricional i adaptar la dieta a un manteniment del pes saludable.

És important destacar que la reducció de calories no porta a una disminució del volum de les extremitats afectades pel lipedema, sinó de les parts sanes del cos, la qual cosa pot fins i tot destacar encara més la desproporció. Per tant, és important seguir un enfocament integral i personalitzat-

  • Exercici

L'exercici és important per a reduir el sobrepès i mantenir-se actiu, i no hi ha un tipus d'esport especial que ajudi a disminuir el lipedema.

No obstant això, alguns exercicis al mig aquàtic són més fàcils de dur a terme pel fet que les articulacions no sofreixen tant i el pes se sent alleugerit.

Tractament quirúrgic

Després d'un període de tractament conservador per a reduir el cúmul de líquid, es recomana una liposucció "de descàrrega", que és l'únic mètode mitjançant el qual es pot reduir l'excés de teixit adipós.

La liposucció assistida per aigua (Water jet-assisted Liposuction, WALEste enlace se abrirá en una ventana nueva) és una tècnica de cirurgia que es considera l'elecció per a tractar el lipedema. Aquest mètode utilitza un doll d'aigua per a trencar i extreure el teixit gras, la qual cosa permet una extracció més precisa i controlada del teixit adipós.

El tractament és durador a llarg termini, ja que allà on s'han aspirat les cèl·lules grasses, no tornen a créixer.

És important destacar que la liposucció ha de ser realitzada per un cirurgià plàstic especialitzat en el tractament del lipedema i que, a més de la liposucció, és important seguir un enfocament integral i personalitzat per al tractament d'aquesta malaltia.

Altres teràpies

A més de la liposucció, existeixen altres teràpies que ajuden a tractar el greix localitzat i que s'han demostrat efectives, com la mesoteràpia, la carboxiteràpia i la crioteràpia. Aquestes teràpies poden ser aplicades i utilitzades en les fases inicials o puntualment per a millorar localment l'aparença dels lòbuls de greix, els nòduls o per a millorar el dolor.

És important destacar que, si se sospita que es pateix de lipedema, és necessari buscar una avaluació clínica per a un diagnòstic precís i un tractament adequat.

Per saber-ne més

L'Institut Ana Torres

A l'Institut Ana TorresEste enlace se abrirá en una ventana nueva trobaràs un enfocament holístic de la malaltia que inclou un acompanyament en totes les fases, des del diagnòstic clínic fins a la cirurgia, passant pels consells nutricionals i d'exercici de forma personalitzada, els tractaments complementaris i el suport logístic i de coordinació.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.