Saltar al contingut

Escoliosi. Les 5 preguntes i respostes

El 80% dels casos d'escoliosi tenen una causa desconeguda. Responem 5 preguntes sobre aquesta malaltia.

Escoliosis-blog-teknon-barcelonaEscoliosis-blog-teknon-barcelona

1. Què és exactament l'escoliosi?

L'escoliosi és una deformitat tridimensional de la columna que es produeix als plans coronal (frontal), sagital (lateral) i axial. En el 80% dels casos la causa és desconeguda i per això es diu idiopàtica. El 20% restant correspon a les escoliosis congènita, neuromuscular, per neurofibromatosi, de comença d'hora i escoliosi de l'adult. Les escoliosis idiopàtiques (EI) es classifiquen d'acord amb l'edat d'aparició en infantils (nadons-3 anys d'edat), juvenils (3 anys-9 anys) i de l'adolescent (EIA) (10 anys-18 anys).

2. A qui afecta

La prevalença de l'EIA a la població general és de 0,2% - 0,5%. La relació entre gènere femení i masculí depèn de la magnitud de la corba mesurada al pla frontal en una Rx realitzada en bipedestació. En general hi ha una preponderància de les nenes respecte als nens. La relació dones/homes és 2:1 en corbes de més de 10 º, 5:1 en corbes de més de 20 º, 10:1 en corbes de més de 30 º.

3. Quines són les causes

L'escoliosi idiopàtica és una deformitat d'origen desconegut, però s'ha trobat una relació amb diferents mecanismes:

  • Causa genètica. Aproximadament el 30% dels pacients tenen algun antecedent familiar d'escoliosi. La probabilitat de desenvolupar una corba més gran de 10º és de l'11% en parents de primer grau i del 2,4% en parents de 2n grau. S'hereta de forma poligènica multifactorial lligada al cromosoma X.
  • Mecanismes neurològics. Alteració en el mecanisme de control de l'equilibri (vestibular-visual) i de posició (disfunció propioceptiva)
  • Mecanismes biomecànics. Alteracions de creixement, musculars i trastorns del control postural.
  • Alteracions histològiques i químiques. Alteracions de les plaquetes i calmodulina.
  • Alteracions del teixit connectiu. Disminució de les fibres de col·lagen tipus III6 i disminució de glucosamina al disc.
  • Alteracions hormonals. Hi ha una resposta diferent a l'hormona del creixement (GH) així com disminució dels nivells nocturns de melatonina.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

4. I els seus símptomes

La presència d‟una prominència a l'esquena, diferència d'alçada de les espatlles i asimetria del triangle de la cintura en un/a adolescent ha de fer sospitar l'existència d'escoliosi. El dolor NO és un símptoma característic de la EI i ha de fer sospitar la presència duna altra causa de la deformitat.

La deformitat en el pla axial es caracteritza per la rotació de les vèrtebres, cosa que produeix una deformitat de les costelles. Això es manifesta a la regió anterior com una asimetria de les mames ia la regió posterior com una gepa. La gepa és una prominència de la graella costal o de la musculatura lumbar depenent del nivell de la corba.

5. Com es tracta

El tractament de l'escoliosi dependrà de la magnitud de la corba.

  • Corbes menors de 25 º. Es consideren subsidiaris de tractament conservador sense necessitat d'ús de cotilla, però seguiment clínic i amb radiografies fins a finalitzar el creixement.
  • Corbes entre 25-45 º. En pacients en fase de creixement amb corbes superiors a 25º i progressió de la corba documentada està indicat el tractament conservador amb ús de cotilla.
  • Corbes sobre 45 º. Els pacients amb corbes superiors a 40-45º en fase de creixement podrien tenir indicació quirúrgica per evitar la progressió de la corba. La cirurgia consisteix en la col·locació d'una sèrie d'implants a les vertebres per corregir la deformitat inicial de manera mecànica. Aquests implants poden ser cargols i ganxos que es connecten entre si per mitjà de barres metàl·liques, bandes sintètiques o cables i permeten mantenir la correcció de la corba fins que s'aconsegueix la fusió òssia entre les vèrtebres.

El tractament rehabilitador és controvertit. No hi ha estudis que demostrin correcció de la corba mitjançant el tractament rehabilitador. S'han desenvolupat diverses tècniques i programes específics que inclouen exercicis d'autocorrecció, elongació i expansió de la caixa toràcica. En general, es recomana mantenir la pràctica de l'activitat esportiva habitual i incloure una pauta d'estiraments que inclogui la musculatura isquiotibial.

El tractament amb cotilla ha demostrat evitar la progressió de la corba fins a un 75% dels casos (els pacients arriben a la maduresa esquelètica amb corbes que no arriben als 50º). Es recomana l'ús de cotilla a temps complet (18-20 hrs). Es fa un seguiment clínic i radiològic per confirmar la validesa del tractament. Habitualment la retirada de la cotilla es fa de forma progressiva, amb un període d'ús nocturn abans de retirar-lo definitivament.

L'Institut de Neurociències Teknon

L'Institut de Neurociències TeknonEste enlace se abrirá en una ventana nueva està especialitzat en el diagnòstic i el tractament de patologies complexes que afecten el sistema nerviós central i la columna vertebral oferint un circuit ràpid i àgil per als pacients.

Compte amb les tècniques més modernes i les instal·lacions i tecnologies més innovadores, a més d'un equip de professionals de reconegut prestigi dirigit pel Dr. Gerard Conesa, especialista en neurocirurgia.

L'Institut està compost per unitats funcionals: estructures organitzatives que acullen tota una sèrie de professionals centrats en un aspecte concret de la patologia i en el pacient que en pateix.

L'objectiu és integrar les diferents informacions i visions multidisciplinàries, enriquint-ne el diagnòstic i el tractament, s'implementin protocols, s'agiliten circuits assistencials, es creïn bases de dades, es revisi i actualitzi la informació científica rellevant i posar en marxa nous procediments i noves tecnologies.

L'Institut de Neurociències Teknon compta amb dotze unitats funcionals dirigides per experts d'alta especialització.

Insertar comentario
Autor

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.