Saltar al contingut

Estrabisme en la infància. Símptomes d'alerta

Què és l'estrabisme? Quins tipus existeixen? Com detectar-lo en l'edat pediàtrica?

Estrabismo en niños Teknon INOFEstrabismo en niños Teknon INOF


L'estrabisme és una pèrdua del paral·lelisme ocular, és a dir, un ull o tots dos es desvien i es perd la coordinació. La desviació pot ser en qualsevol adreça: cap a dins o endotròpia; cap a fora o exotròpia; cap amunt o hipertropia, i cap avall o hipotropia. A vegades en tots dos sentits: vertical i horitzontal. Existeixen diferents tipus d'estrabismeEste enlace se abrirá en una ventana nueva i cadascun presenta unes característiques clíniques, edat en què es manifesta, pronòstic i tractament diferents.

Quan haig d'acudir a l'especialista, si sospito que existeix un estrabisme?

En l'edat pediàtrica és normal que el nen no fixi la mirada fins als sis o vuit mesos d'edat. Si abans s'observa una desviació constant, l'estudi oftalmològic es considera urgent.

En qualsevol cas, si els pares tenen dubtes, és convenient acudir a un especialista en estrabisme infantil per a una avaluació al més aviat possible. És important que la visita la faci un oftalmòleg especialitzat en estrabisme.

Símptomes d'alerta davant un possible problema de visió

Són diversos els signes davant els quals hem de consultar amb un especialista:

  • Quan un nen fa l'ullet amb ull, especialment en dies assolellats o en moments de joc en l'exterior.
  • Quan un nen inclina el cap o mira de costat, la qual cosa coneixem com a torticoli compensatòria, sempre s'ha de descartar la possibilitat que existeixi una causa ocular.
  • Quan un nen es mostra maldestre, ensopega sovint i no té seguretat en els seus moviments.

L'estrabisme pot ser més evident en estats de cansament o feblesa (un procés febril, somni, al final del dia, etc.). Per aquest motiu, algunes vegades pot resultar difícil diagnosticar-lo amb una visita pediàtrica. És molt important que sigui un especialista en oftalmologia pediàtrica o estrabologia qui faci la valoració.

Davant el dubte d'uns pares, sempre s'ha de parar esment i fer una exploració oftalmològica exhaustiva.

Estrabisme en la infància. Com és l'exploració

Tota exploració oftalmològica, tant de nens com d'adults, requereix una dilatació de la pupil·la. Per a això s'apliquen unes gotes, col·liri cicloplègic, que relaxen l'acomodació i ens assegura la graduació del nen, imprescindible en miopia, hipermetropia o astigmatisme i si necessita portar ulleres, gràcies a les diferents eines i una gran experiència del professional en l'avaluació i tractament de nens i nenes molt petits.

Sempre s'ha d'implementar després d'una revisió oftalmològica completa que permeti valorar el grau de desviació, motilitat ocular, refracció sota gotes dilatadores i fons d'ull, així com altres patologies.

Si existeix un defecte refractiu, la primera opció de tractament és la correcció òptica, és a dir, les ulleres o lents de contacte (en nens més majors). Amb aquesta correcció el nen, en casos d'estrabisme acomodatiu amb ulleres i si es resol així, no és operable.

Observació

Quan malgrat dur les ulleres el pacient continua perdent visió, és necessària una intervenció quirúrgica. En algunes ocasions, ha de ser precoç, com en l'estrabisme congènit; en altres ocasions, es pot esperar fins que el nen tingui 5 o 6 anys.

La intervenció d'estrabismo

A causa del tipus de cirurgia, requereix anestèsia general. En aquesta intervenció s'operen els músculs oculomotors, i es reforcen o afebleixen els músculs responsables de la desviació ocular, en funció del tipus d'estrabisme diagnosticat.

Malgrat ser complexa, l'especialista en estrabologia té una experiència i uns coneixements que li fan afrontar amb seguretat.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Conseqüències de l'estrabisme en la infància

Un estrabisme no detectat i tractat de manera incorrecta afecta la visió i, per tant, a l'aprenentatge i a la salut ocular. Les conseqüències més destacades:

  • AmbliopiaEste enlace se abrirá en una ventana nueva o ull vague, una patologia que es produeix quan, en estar els ulls desviats, cadascun apuntarà en una direcció i el cervell del nen, amb la finalitat d'adaptar-se a la situació, suprimeix la visió d'un dels ulls, per a no veure doble.
  • Pèrdua de la visió binocular, és a dir, la capacitat de veure en relleu, càlcul de distàncies i visió estereoscòpica o 3-D.
  • Afectació estètica i psicològica. Poden provocar problemes de malaptesa i escolars.

La importància d'un diagnòstic precoç

Un diagnòstic precoç és clau per a implementar un tractament adequat. Com més aviat millor diagnostiquem un problema ocular, abans tindrem la curació o la millora.

El nen, a l'any de vida, la seva visió ja està gairebé al 100% de desenvolupament- Als 5 anys d'edat, ja tindrà tota la seva capacitat visual, per això és clau detectar els problemes com més aviat millor.

Davant un problema d'aprenentatge, malaptesa, mobilitat o problemes escolars és important acudir a l'oftalmòleg

Les revisions oftalmològiques en nens

Les revisions oftalmològiques en nens es recomanen en diferents moments clau del seu desenvolupament. Aquestes són unes pautes generals:

  • Nounat: en néixer, els oftalmòlegs infantils realitzen una avaluació inicial del nounat per a descartar problemes.
  • Bebès i nens petits: entre els 6 mesos i 1 any es recomana una revisió oftalmològica per a detectar qualsevol problema visual primerenc, com a estrabisme (desviació ocular) o ambliopia (ull vague).
  • Edat preescolar: entre els 3 i 5 anys s'ha de realitzar una revisió oftalmològica addicional abans que el nen comenci l'escola. Aquesta revisió ajudarà a detectar qualsevol problema que pugui afectar l'aprenentatge.
  • Edat escolar: a partir dels 6 anys es recomana realitzar revisions oftalmològiques cada dos anys, tret que existeixin factors de risc. Si hi ha antecedents familiars de problemes oftalmològics, dificultats d'aprenentatge a l'escola, símptomes de mala visió, es poden necessitar revisions més freqüents.

Hem de tenir en compte que cada nen és diferent i té unes necessitats específiques. El seu oftalmòleg pediàtric indicarà la freqüència i moment més adequat per a les seves revisions.

INOF, especialistes en el diagnòstic i tractament de l'estrabisme infantil

A INOF som especialistes en el tractament de l'estrabismeEste enlace se abrirá en una ventana nueva a l'edat pediàtrica, si has observat algun dels símptomes descrits, has de sol·licitar visita per a la revisió oftalmològica del teu fill, demana citaEste enlace se abrirá en una ventana nueva ara.



Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.