Saltar al contingut

Neix "Creando mis recuerdos" Un diari per al registre de dades adreçat a persones amb dificultats de memòria

Basat en estudis de com funciona la memòria, el llibre està dissenyat en diferents apartats en els quals els pacients poden registrar i emmagatzemar per àrees sobre el paper tota aquella informació que ja no són capaços d'enregistrar en el seu cervell.

2828


La malaltia d'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta de manera progressiva la memòria i altres funcions intel·lectuals. És la malaltia neurodegenerativa més freqüent i la primera causa de demència. Es caracteritza per dipòsits de proteïna amiloide i tau en el cervell, que van deteriorant el funcionament de les neurones donant lloc als símptomes de la malaltia.

Una de les característiques de la malaltia és la pèrdua progressiva de memòria. S'hi pot fer res per alentir-la, a més del tractament indicat?

Els símptomes més freqüents són pèrdua de memòria progressiva, desorientació espacial o temporal i dificultats del llenguatge. El símptoma inicial més freqüent és la pèrdua de memòria; però en un 20 % dels casos la malaltia pot debutar amb dificultats en el llenguatge o de percepció visual.

Per a alentir el curs de la malaltia es recomana seguir una vida al més activa possible des del punt de vista físic i mental, així com controlar els factors de risc vascular com la hipertensió, el colesterol i la diabetis.

Quines eines poden ser útils per als pacients que pateixen la malaltia?

És rellevant que els pacients segueixin una vida rutinària, perquè això els ajuda a enfrontar-se millor al que els envolta. A més, es recomana que tractin de mantenir-se actius dins de les seves possibilitats, realitzant activitats que potenciïn la seva memòria i les seves relacions socials.

Una de les eines que poden resultar útils a aquests pacients és el llibre publicat aquesta setmana amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer.

"Creando mis recuerdos" Un diari per al registre de dades dirigit a persones amb dificultats de memòria

Basat en estudis de com funciona la memòria, el llibre està dissenyat en diferents apartats en els quals els pacients poden registrar i emmagatzemar per àrees i sobre el paper tota la informació que ja no són capaços d'enregistrar en el seu cervell. Es tracta de la primera publicació amb aquestes característiques.

La publicació es divideix en quatre apartats que el pacient pot emplenar.


1- Informació personal necessària tenir a mà
2- Planificació dels esdeveniments dels mesos següents
3- Registre de l'activitat diària
4- Emmagatzematge de records destacables que es vagin generant al llarg del temps classificats per àrees: personal, familiar o sobre el món

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Com pot ajudar la publicació a persones amb aquesta malaltia?

Les persones que no poden registrar el que els succeeix en el seu dia a dia presenten incertesa. A més, això augmenta la seva dependència d'altres persones, els qui han de recordar-los allò que tenen pendent de fer i el que ja van fer fa uns dies. Aquest diari pot donar major seguretat als pacients, així com ajudar-los a millorar la seva qualitat de vida

On pots trobar el llibre?

Trobaràs el llibre en aquest enllaEste enlace se abrirá en una ventana nuevaç.

Exercicis de memòria. Com i per què els poden ajudar?

L'estimulació de la memòria ha demostrat que pot millorar l'adaptació dels pacients a la seva vida diària, així com minorar la progressió del dèficit cognitiu. Alguns exercicis tracten d'estimular-la perquè no decaigui de forma tan accelerada, i altres estan destinats a donar estratègies per a substituir a la seva memòria.

En aquest sentit, el llibre ve acompanyat amb exercicis pensats per a treballar la memòria.

La Unitat de Memòria de l'Institut de Neurociències de Centre Mèdic Teknon

La Unitat de la Memòria de l'Institut de Neurociències de Centre Mèdic Teknon està formada per dos neuròlegs el Dr. Lleó i la Dra. Estellés i una neuropsicològica, la Dra. Rami. Ofereixen un diagnòstic precoç de la malaltia d'Alzheimer i altres demències, mitjançant proves cognitives, d'imatge i biològiques.

A més del diagnòstic, es realitza un seguiment mèdic i s'ofereix la possibilitat de realitzar grups de pacients per a realitzar exercicis d'estimulació de la memòria.

A la unitat es visiten a totes aquelles persones que presenten dificultats de memòria o d'altres funcions cognitives per a avaluar-les i diagnosticar la causa.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.