Saltar al contingut

Què és el Parkinson? Símptomes i tractament

La Malaltia de Parkinson afecta aproximadament 6.1 milions de persones en el món i per motius que encara no es coneixen bé, la seva incidència i prevalença han crescut de manera exponencial en les dues últimes dècades.

ParkinsonImagen en alta resolución. Este enlace se abrirá mediante lightbox, puede haber un cambio de contextoParkinson

Es considera que la malaltia de Parkinson és un trastorn neurodegeneratiu complex caracteritzat per una gran varietat de símptomes no motors (problemes cognitius, psiquiàtrics, somni o disautonómicos, entre altres) i uns símptomes motors (bradicinesia, rigidesa i tremolor) que continuen sent essencials per al diagnòstic.

Tots aquests símptomes ocorren pel dèficit de diferents neurotransmissors, principalment de dopamina a causa de la degeneració de les neurones *dopaminérgicas de la substància *nigra, encara que se sap que també hi ha altres àrees del cervell implicades i altres neurotransmissors involucrats, com la serotonina, l'acetilcolina o la noradrenalina..

Tractaments del Parkinson

Els tractaments actuals milloren els símptomes motors i una part dels no motors, així com la qualitat de vida de la persona.

En la primera línia de tractament estan la levodopa, seguit d'altres tractaments que acompanyen a la levodopa, com els agonistasdopaminérgicos, els inhibidors de la MAO-B o els inhibidors de la COMT.

Durant anys segons cada pacient, s'aconsegueixen millorar els símptomes i que hi hagi una estabilitat amb la combinació d'aquests fàrmacs. No obstant això, el curs del Parkinson es complica amb l'aparició de fluctuacions motores ON-OFF i discinèsies, així com altres símptomes motors (bloquejos de la marxa o caigudes). Quan la persona entra en una fase més avançada, hi ha tractaments anomenats de segona línia que aconsegueixen millorar de manera important aquestes fluctuacions motores, com són l'estimulació cerebral profunda del nucli subtalàmic, la infusió de apomorfina subcutània o la infusió duodenal de levodopa en gel.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Avenços en el tractament del Parkinson

Encara que de moment no disposem encara de tractaments per a frenar el curs de la malaltia, en l'última dècada s'han fet avanços importants en recerca que ens estan permetent comprendre en major profunditat la complexitat dels múltiples processos que ocorren en el cervell i que comporten a la degeneració neuronal.

Com a avenços recents, en els darrers anys, cal destacar la utilització de sensors com ara el "Holter" del Parkinson STAT-ON que milloren la detecció de les fluctuacions motores i empoderen al pacient, gràcies a l'autoconeixement dels símptomes del Parkinson i milloren la comunicació entre metge i pacient.

La tècnica d'ultrasons focals d'alta intensitat (HIFU) també està en creixent auge, i és una tècnica prometedora que pot millorar els símptomes motors de la malaltia d'un costat del cos, per a un grup de pacients seleccionats que tinguin un tremolor resistent als medicaments o bé lentitud (o bradicinèsia) i rigidesa en un *hemicuerpo que no milloren prou amb el tractament convencional.

Teràpies complementàries

Les teràpies complementàries com la fisioteràpia, l'estimulació cognitiva o la logopèdia, així com l'exercici físic sempre haurien de ser presents des dels primers anys de la malaltia. Noves tècniques com l'estimulació magnètica transcranial no invasiva (Deep *MS) poden contribuir a la millora dels símptomes motors resistents el tractament, com el bloqueig de la marxa o freezing de la marxa.

La salut emocional en la malaltia de Parkinson

La malaltia de Parkinson afecta a les persones de manera molt diversa. El diagnòstic ocasiona un elevat impacte emocional als afectats i a les seves famílies. Els trastorns emocionals poden prevenir-se i són tractables. A més del tractament farmacològic, pot beneficiar-se d'intervencions, com els programes psicoeducativus, o la psicoteràpia. La intervenció psicològica pot realitzar-se de manera individual, familiar o grupal. Un dels tipus d'intervenció psicològica en els quals s'ha posat més èmfasi han estat els programes psicoeducatius, que ensenyen als afectats i als seus familiars, a automanejar la malaltia i tenen com a objectiu principal reduir la càrrega i millorar la qualitat de vida

La Unitat de Parkinson del Centro Médico Teknon

L'equip de la Unitat de Parkinson del Centro Médico Teknon, grup hospitalari Quirónsalud, ha estat pionera en el tractament multidisciplinari d'aquesta malaltia, iniciat l'any 1993. Ha col·laborat en múltiples projectes europeus i nacionals, un d'ells, el programa de psicoeducació Edupark, orientat a donar eines a afectats i familiars, a fi d'adaptar-se a la malaltia de la millor manera possible.

Autores

Dra. Núria Caballol | Dra. Alexandra Pérez-Soriano | Dra. Àngels Bayés

Unidad de Trastornos del Movimiento Centro Médico Teknon

Sinapsi Neurologia-UParkinsonEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Institut de Neurociències Teknon

Referències

1- Bloem BR, Okun MS and Klein C. Parkinson’s disease. Lancet Neurol 2021;12(397): 2284-2803.

2- GBD 2016 Neurology Collaborators. Global, regional, and national burden of neurological disorders, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet Neurol 2019; 18: 459-80.

3.-Bayés-Rusiñol A, Crespo-Maraver MC, Prats-París A y consorcio Edupark. Manual Edupark, psicoeducación para afectados de Parkinson y sus cuidadores. Elsevier Doyma, SL eds., 2007


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.