Saltar al contingut

Tumors d'òrbita. Què són? Com es diagnostiquen? En què consisteix el seu tractament?

No és infreqüent que al voltant de la parpella aparegui algun tipus de lesió com ara grans, berrugues o quists que en un primer moment no els donem importància, però que si notem que canvien l'estructura anatòmica de la parpella, cursen amb una pèrdua del nombre de pestanyes, o estan enrogides per un augment de la vascularització, poden ser lesions malignes i necessiten extreure's i ser analitzades anatomopatològicament.

tumores-orbita-teknon-barcelonatumores-orbita-teknon-barcelona

Un tumor és un creixement anormal d'un teixit. En el cas dels tumors d'òrbita, el creixement es localitza en els teixits que envolten el globus ocular. Es tracta de tumors poc freqüents que poden aparèixer en qualsevol edat i que poden ser benignes o malignes.

Els primers poden ocasionar danys en diferents estructures de l'òrbita, com l'hemangioma cavernós, que pot causar problemes de visió per la seva localització. Els tumors orbitaris cancerosos són poc freqüents i, a més d'afectar les estructures de l'òrbita, poden envair teixits pròxims o produir metàstasis en altres òrgans o nòduls limfàtics llunyans.

Símptomes dels tumors orbitaris

  • Disminució de la visió
  • Que un ull aparegui més sortit que un altre, o exoftalmos
  • Visió doble o diplopia
  • Que una parpella aparegui més caigut que un altre, o ptosi palpebral
  • Dolor

Diagnòstic del tumor orbitari

tumores-orbitatumores-orbita

Una vegada confirmada la presència del tumor orbitari, el més important és determinar el tipus de tumor.

Els tumors orbitaris més habituals en nens són l'hemangioma capil·lar , que també pot afectar la parpella produint ptosi, i el quist dermoide. El limfoangioma és un tumor vascular molt cridaner que també se sol produir en l'edat infantil.

Quant als tumors malignes en l'edat pediàtrica són poc freqüents i requereixen en la seva majoria d'estudi anatomopatològic per a arribar a un diagnòstic definitiu, la qual cosa determinarà el seu tractament.

Els tumors benignes més freqüents en adults són els d'origen vascular, com l'hemangioma cavernós i les malformacions arteriovenoses. També poden produir-se tumors que afecten els nervis, el greix, o els sins paranasals.

Entre els malignes més freqüents en adults es troben:

  • Limfoma
  • Metàstasis orbitàries
  • Hemangiopericitoma
  • Condrosarcoma
  • Neurofibroma maligne

Les noves tecnologies permeten obtenir imatges molt precises que ens ajuden en el diagnòstic del tumor i ens guien durant la cirurgia.

Gràcies a la biòpsia de la lesió podrem arribar, en la majoria dels casos, al diagnòstic definitiu de la mena de tumor per a aplicar el tractament més adequat.

Teknon-banner-blog-CAT (1). Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT (1)

Segons la seva localització en l'òrbita (ja sigui anterior, mitjana, posterior, intraconal, i segons el quadrant etc.) es dissenyarà la via d'abordatge més adequada per a l'extracció del tumor orbitari.

Les proves més comunes per al diagnòstic de tumor d'òrbita

tumores-orbita-02tumores-orbita-02

  • Proves d'imatge orbitàries. Permeten obtenir més informació sobre les característiques del tumor i arribar al seu diagnòstic.
    • Ressonància Magnètica
    • Tomografia automatitzada
  • Biòpsia del tumor orbitari. Per a arribar al diagnòstic definitiu

Tractament el tumor orbitari

tumores-orbita-03tumores-orbita-03

El tractament dependrà de les característiques clíniques de cada cas, i de cada pacient.

És fonamental obtenir una història exhaustiva del procés, si pot ser amb fotos dels pacients d'abans de sofrir els canvis, així com una exploració oftalmològica i orbitària adequades per a determinar de quina manera la lesió li està afectant.

D'aquesta manera es pot determinar el grau de creixement en el temps, el lloc en què es troba la suposada massa etc. Aquests paràmetres ens ajudaran a establir un diagnòstic diferencial que ens orientarà cap a quina mena de tumor es tracta.

Segons les característiques de cada tumor, el tractament consistirà en l'extracció quirúrgica del tumor orbitari, o bé tractament amb quimioteràpia o radioteràpia o combinació dels anteriors.

En l'actualitat disposem de tècniques quirúrgiques poc invasives amb petites incisions que permeten una ràpida recuperació dels pacients i un resultat estèticament superior.


Per a saber més del Dr. Miguel González Candial i sol·licitar hora de visita, entra a https://www.teknon.es/ca/especialitats/gonzalez-candial-miguel

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.