Saltar al contingut

Què és la malaltia d'Alzheimer?

La malaltia d'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta de manera progressiva la memòria i altres funcions intel·lectuals. És la malaltia neurodegenerativa més freqüent i la primera causa de demència. Es caracteritza per dipòsits de proteïna amiloide i Tau en el cervell, que van deteriorant el funcionament de les neurones i donen lloc als símptomes de la malaltia.

alzheimer-teknon-barcelonaalzheimer-teknon-barcelona

A qui afecta la malaltia d'Alzheimer?

L'Alzheimer sol afectar persones de més de 65 anys, i la seva freqüència augmenta amb l'edat. En rares ocasions pot afectar persones joves. En menys de l'1% dels casos la malaltia té una base genètica i afecta a persones d'entre 30 i 50 anys.

Quins són els símptomes de l'Alzheimer?

Els símptomes més freqüents són pèrdua de memòria progressiva, desorientació espacial o temporal i dificultats del llenguatge. El símptoma inicial més freqüent és la pèrdua de memòria, però en un 20% dels casos la malaltia pot debutar amb dificultats en el llenguatge o de percepció visual.

Com es diagnostica

El diagnòstic de la malaltia d'Alzheimer requereix una avaluació completa, que inclou una visita mèdica, una avaluació cognitiva i un estudi d'imatge cerebral. En alguns casos, sobretot en estadis inicials o quadres atípics, s'aconsella realitzar un estudi de marcadors de líquid cefalorraquidi (LCR) per a confirmar el diagnòstic. El mesurament de 4 proteïnes en l'LCR permet detectar signes biològics de la malaltia en fases molt inicials.

En què consisteixen els tractaments

Els tractaments actuals consisteixen en inhibidors de l’acetlilcolinesterasa (donepezil, rivastigmina i galantamina) que es poden combinar amb memantina en fases més avançades. S'està investigant sobre diversos tractaments biològics que actuen contra els dipòsits cerebrals de la proteïna amiloide i Tau. Aquests medicaments es troben en fases avançades de recerca a Espanya i en la resta del món. Recentment, un d'ells (aducanumab), ha estat aprovat als EUA per a l'ús clínic en la malaltia d'Alzheimer. A Europa l'Agència Europea del medicament es pronunciarà sobre el tema a principis del 2022.

Es pot prevenir la malaltia d'Alzheimer?

En l'actualitat existeixen estils de vida que redueixen el risc de patir Alzheimer. Com a mesures de prevenció s'aconsella el control dels factors de risc vascular, com la hipertensió o diabetis, evitar el tabaquisme i el sobrepès, realitzar exercici físic, mantenir una bona higiene de somni i mantenir una vida intel·lectual i social activa.

La Unitat Funcional de Memòria de l'Institut de Neurociències Teknon

Dirigida per Albert Lleó, la Unitat Funcional de Memòria de l'Institut de Neurociències TeknonEste enlace se abrirá en una ventana nueva es dedica a la valoració integral de persones amb queixes cognitives o amb deterioració cognitiva de qualsevol origen. L'equip ofereix una visita mèdica neurològica i una avaluació neuropsicològica completa realitzada per professionals amb prestigi internacional en el camp que li aconsellaran sobre aspectes del diagnòstic i tractament.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.