Saltar al contingut

Què és la malaltia d'Alzheimer?

La malaltia d'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta de manera progressiva la memòria i altres funcions intel·lectuals. És la malaltia neurodegenerativa més freqüent i la primera causa de demència. Es caracteritza per dipòsits de proteïna amiloide i Tau en el cervell, que van deteriorant el funcionament de les neurones i donen lloc als símptomes de la malaltia.

alzheimer-teknon-barcelonaalzheimer-teknon-barcelona

A qui afecta la malaltia d'Alzheimer?

L'Alzheimer sol afectar persones de més de 65 anys, i la seva freqüència augmenta amb l'edat. En rares ocasions pot afectar persones joves. En menys de l'1% dels casos la malaltia té una base genètica i afecta a persones d'entre 30 i 50 anys.

Quins són els símptomes de l'Alzheimer?

Els símptomes més freqüents són pèrdua de memòria progressiva, desorientació espacial o temporal i dificultats del llenguatge. El símptoma inicial més freqüent és la pèrdua de memòria, però en un 20% dels casos la malaltia pot debutar amb dificultats en el llenguatge o de percepció visual.

Com es diagnostica

El diagnòstic de la malaltia d'Alzheimer requereix una avaluació completa, que inclou una visita mèdica, una avaluació cognitiva i un estudi d'imatge cerebral. En alguns casos, sobretot en estadis inicials o quadres atípics, s'aconsella realitzar un estudi de marcadors de líquid cefalorraquidi (LCR) per a confirmar el diagnòstic. El mesurament de 4 proteïnes en l'LCR permet detectar signes biològics de la malaltia en fases molt inicials.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

En què consisteixen els tractaments

Els tractaments actuals consisteixen en inhibidors de l’acetlilcolinesterasa (donepezil, rivastigmina i galantamina) que es poden combinar amb memantina en fases més avançades. S'està investigant sobre diversos tractaments biològics que actuen contra els dipòsits cerebrals de la proteïna amiloide i Tau. Aquests medicaments es troben en fases avançades de recerca a Espanya i en la resta del món. Recentment, un d'ells (aducanumab), ha estat aprovat als EUA per a l'ús clínic en la malaltia d'Alzheimer. A Europa l'Agència Europea del medicament es pronunciarà sobre el tema a principis del 2022.

Es pot prevenir la malaltia d'Alzheimer?

En l'actualitat existeixen estils de vida que redueixen el risc de patir Alzheimer. Com a mesures de prevenció s'aconsella el control dels factors de risc vascular, com la hipertensió o diabetis, evitar el tabaquisme i el sobrepès, realitzar exercici físic, mantenir una bona higiene de somni i mantenir una vida intel·lectual i social activa.

La Unitat Funcional de Memòria de l'Institut de Neurociències Teknon

Dirigida per Albert Lleó, la Unitat Funcional de Memòria de l'Institut de Neurociències Teknon es dedica a la valoració integral de persones amb queixes cognitives o amb deterioració cognitiva de qualsevol origen. L'equip ofereix una visita mèdica neurològica i una avaluació neuropsicològica completa realitzada per professionals amb prestigi internacional en el camp que li aconsellaran sobre aspectes del diagnòstic i tractament.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.