Saltar al contingut

Tipus de proves per a la detecció del coronavirus SARS-Cov-2 i quan està indicada cadascuna

En la lluita contra la pandèmia per la covid-19, les proves diagnòstiques són fonamentals. Es parla tres tipus diferents, però no totes serveixen per al mateix. En aquest article explicaré les diferents proves de coronavirus existents i quan està indicada cadascuna.

Existeixen dos tipus de proves per a la detecció de la covid-19:

  • PCR i prova d'antigen: detecten el virus en la fase activa, és a dir, quan la persona presenta símptomes i és potencialment contagiosa
  • Prova de serologia: detecten que la persona ha passat la malaltia o té el virus des de fa més de 7 dies, gràcies als anticossos que produeix l'organisme quan ha superat la malaltia i el patogen ja no està actiu.

Quan està indicada cada una d’aquestes proves covid-19?

PCR Covid-19

Aquesta prova detecta la presència de virus SARS-Cov-2 en les vies respiratòries. Es tracta de la prova de referència en persones amb símptomes compatibles amb covid-19 o en què cal descartar una infecció activa, per exemple, abans d'entrar en un quiròfan per a una intervenció.

Prova d'antigens

El antígeno de COVID-19 es una prueba de diagnóstico directo del virus que detecta partículas estructurales del mismo en muestras respiratorias (hisopo nasofaríngeo). Permite un diagnóstico urgente en pacientes con sintomatología y sus contactos.

L'antigen de COVID-19 és una prova de diagnòstic directe de virus que detecta partícules estructurals de la mateixa en mostres respiratòries (hisop nasofaringi). Permet un diagnòstic urgent en pacients amb simptomatologia i els seus contactes.

És una prova d'alta sensibilitat durant els primers dies de la infecció:

  • Del 0 al 3r dia: 100%
  • Del 4t al 7è dia: 90%

Teknon-banner-blog-CAT (1). Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT (1)

Serologia

Aquesta prova s'utilitza per saber si la persona ha passat la malaltia. Detecta anticossos de tipus IgM i IgG enfront de l'COVID-2019 (SARS-CoV-2) mitjançant el test de referència (ELISA / Quimioluminiscència): Immunoassaig quantitatiu i amb marcatge CE.

  • Anticossos IgM són marcadors d'infecció recent i es detecten en un 90% dels casos entre els dies 4 a 7 de la infecció, després segueixen augmentant fins al dia 14, i a partir de llavors comencen a disminuir.
  • Anticossos IgG es detecten una mica més tard (de mitjana el dia 8 després de la infecció), i augmenten fins a les 3 setmanes, aproximadament.

Els anticossos IGM negatius i IgG positius indiquen que la infecció està superada i inactiva. Els IgM positius poden indicar una infecció activa.

* És possible haver superat la Covid-19 sense desenvolupar anticossos. Un petit percentatge de pacients (al voltant de l'2-5%) no desenvolupa anticossos, probablement havent eliminat el virus mitjançant una resposta immune cel·lular.

Com es realitza cadascuna de les proves covid-19?

PCR

Es realitza mitjançant introducció d'un hisop (un bastonet fi) per les fosses nasals fins a la faringe que recull les secrecions de la mucosa. A través de tècniques de biologia molecular es detecta la presència o absència de l'ARN viral a la mostra en un termini de 1-3 dies. No cal anar en dejú.

Prova d’antigens

És una prova de diagnòstic directe de virus que detecta partícules estructurals de la mateixa en mostres respiratòries. Mitjançant la introducció d'un hisop (un bastonet fi) per les fosses nasals.

Serologia

Per realitzar aquesta prova és necessari prendre una mostra a través d'una extracció sanguínia convencional i no cal anar en dejú.

La detecció ràpida d'covid-19 al Centre Mèdic Teknon

Al Centre Mèdic Teknon hem implantat un nou equipament per a PCR per tal d'agilitzar l'obtenció de resultats, saber si els pacients estan infectats i prendre les mesures necessàries per a casos urgents o hospitalització; una mesura essencial en el context de la pandèmia en què hem de conviure.

Els principals avantatges d'aquest nou equipament és que podem fer 8 test PCR a la vegada i obtenir els resultats en menys 2 hores i mitja.

El Centre Mèdic Teknon és un dels hospitals líders de el sector sanitari privat a Espanya gràcies a l'alta qualitat del seu servei mèdic i assistencial que combina l'atenció personalitzada amb el suport de l'última tecnologia.

Ens regim per una rigorosa cultura de gestió de la qualitat, orientada a oferir la millor atenció i satisfacció de l'pacient amb la màxima seguretat, distintiu que li ha valgut la certificació Applus + Protocol Segur enfront de la COVID19.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.