Saltar al contingut

Diagnòstic i tractament de la craniosinostosi

La craniosinostosi és un defecte de naixement produït pel tancament prematur de les articulacions fibroses que uneixen els ossos del crani del bebè (sutures cranials), quan el cervell del bebè estigui completament format.

bebe-teknon-barcelonabebe-teknon-barcelona

Si les sutures es tanquen de manera prematura, es poden produir deformitats cranials, problemes de pressió intracranial, mal desenvolupament del cervell o, fins i tot, dificultats visuals. És clau detectar-la a temps i actuar com més aviat millor per a evitar futures complicacions.

En els casos greus, pot produir-se dany neurològic, però la majoria dels nens i nenes tenen un desenvolupament cognitiu normal i bons resultats estètics.

Com es detecta la craniosinostosi?

Es pot detectar mitjançant un examen físic, encara que a vegades és necessari dur a terme proves radiològiques com la TC cranial.

Alguns dels símptomes són:

  • Deformitat cranial

  • Creixement anòmal del cap

  • Alteració de la visió i fons ull

Teknon-banner-blog-CAT (1). Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT (1)

El diagnòstic i tractament precoços permeten que el cervell del bebè tingui l'espai adequat per a créixer i desenvolupar-se.

Per què es produeix la craniosinostosi?

Malgrat que s'han dut a terme múltiples estudis genètics en bebès que neixen amb alguna sutura tancada, es desconeixen les causes en bebès sans. Encara que algunes malalties poden produir aquesta malaltia, com la síndrome de Apert, la síndrome de Pfeiffer o la síndrome de Crouzon.

Tipus de craniosinostosi

  • Sagital
  • Coronal
  • Lamboidea
  • Metómipica

Craneosinostosis paciente del Instituto de neurocirugía NeuroSpinal Institute Barcelona en el Centro Médico TeknonCraneosinostosis paciente del Instituto de neurocirugía NeuroSpinal Institute Barcelona en el Centro Médico Teknon craneosinostosis-teknoncraneosinostosis-teknon
Exemples de craneosinostosis

El tractament de la craniosinostosi

Quan un bebè pateix craniosinostosi es requereix una intervenció quirúrgica, per a realinear les plaques òssies del crani i facilitar el creixement normal del cervell. Un tractament d'hora permet que el cervell del bebè tingui l'espai necessari per a créixer i desenvolupar-se.

El tipus d'operació varia en funció del tancament de la sutura i l'edat en què es diagnostica.

  • Bebès de 3 a 4 mesos. En la majoria dels casos es practica una cirurgia endoscòpica, amb incisions més petites i menys pèrdua de sang
  • A partir d'aquesta edat, és necessari practicar una cirurgia oberta, amb incisions majors per a extreure la sutura tancada i remodelar el crani del bebè

El NeuroSpinal Institute Barcelona

El NeuroSpinal InstituteEste enlace se abrirá en una ventana nueva està situat en el Centre Mèdic Teknon. Hospital que compta amb l'acreditació de qualitat i seguretat de la Joint Commission International (JCI) i que proporciona a tots els pacients la millor atenció.


Imatge portada | Freepik.esEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.