Saltar al contingut

Recomanacions per a pacients amb Malaltia de Parkinsonn

La malaltia de Parkinson és una malaltia neurodegenerativa crònica que pot tenir un gran impacte en la qualitat de vida de les persones afectades, així com en la dels seus familiars i cuidadors. Preparar l'entorn de la persona malalta perquè mantenir les seves activitats habituals és clau, encara que a ritmes diferents, és essencial per a aquests pacients.

Parkinson TeknonParkinson Teknon

A qui afecta la malaltia de Parkinson?

Segons la Societat Espanyola de Neurologia (*SEN), s'estima que actualment a Espanya hi ha al voltant de 160.000 persones afectades per la malaltia de Parkinson. Es tracta de la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent, després de la malaltia d'Alzheimer

A més, s'estima que cada any es diagnostiquen a Espanya al voltant de 10.000 nous casos de Parkinson. La malaltia de Parkinson és més freqüent en persones majors de 60 anys, encara que també pot afectar persones més joves.

Símptomes i diagnòstic

Solem associar el Parkinson als tremolors i problemes de moviment; però realment pot començar amb símptomes molt diversos.

En molts casos, pot fer-ho amb dolors corporals o trastorns depressius. És freqüent que quan arriba un pacient a la consulta hagi passat per reumatòlegs o psiquiatres

Avui dia es considera que el Parkinson està constituït per dos grans grups de símptomes. Els que es denominen motors, com a tremolor, rigidesa muscular o lentitud de moviment, trastorns de postura i reflexos de redreçament. L'altre grup, al qual posem cada vegada més atenció de símptomes no-motors, com el dolor, els trastorns de l'ànim, els canvis cognitius, els canvis en la veu, els canvis en el ritme intestinal o el control urinari, els canvis en la funció sexual...

Existeix un grup de pacients en què els símptomes no motors són tant o més incapacitants que els motors. Per això, a vegades és molt complicat fer el diagnòstic.

Per què es produeix el Parkinson?

Probablement, estem parlant d'un origen multifactorial. Podria haver-hi una predisposició genètica i és probable que hi hagi uns factors desencadenants de tipus tòxic o ambiental. De tota manera, també cal tenir en compte que amb el nom de Parkinson segurament estem unificant diferents entitats que, amb el pas dels anys, sabrem classificar d'una millor manera. Per exemple, hi ha variants que comencen molt joves i que tenen unes característiques diferents de les que comencen més tard. Dins de les variants en més joves, hi ha un subgrup en què la càrrega genètica és més important.

Demana cita ara. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaDemana cita araEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Recomanacions per a pacients amb Parkinson

Cada persona és diferentEste enlace se abrirá en una ventana nueva i té necessitats diferents. En aquest sentit, és important parlar de com viuen la malaltia segons l'edat, un factor important. Als menors de 65, els sol preocupar quant durarà la seva independència o fins quan podran treballar; mentre que als més majors els preocupa arribar a ser una càrrega per als seus fills.

  • Informa-te'n de manera adequada, amb professionals especialistes en la malaltia. El Parkinson no és una foto, sinó una pel·lícula que comença un bon dia en el qual potser la persona està una mica més deprimida o té una mica de tremolor en una mà. I aquesta pel·lícula es va desenvolupant d'una manera molt diferent d'un pacient a l'altre. Hi ha pacients que en 10 anys estan bastant bé i altres que en dos o tres anys no. L'evolució pot ser extremadament diferent d'un pacient a l'altre. Per això és important tenir eines suficients per a trobar els recursos necessaris a cada moment del procés.
  • Practica exercici físic. Existeixen estudis que demostren que un exercici físic intens i adequat, millora i disminueix l'evolució de la malaltia de Parkinson. En un estudi que es va publicar en la revista "Brain" i que partia d'una mostra de 50.000 persones, es concloïa que les que feien més de sis hores en el dia d'exercici tenien un 50% menys de Parkinson. Hi ha altres recerques que demostren que l'exercici físic és capaç d'augmentar l'arborització de les neurones i, per tant, això afavorirà la interconnexió neuronal. És a dir, es pot morir una neurona; però, si la connectem a través d'una altra, podem mantenir millor la funció.
  • Busca un equip de neuròlegs amb qui establir una relació de confiança
  • Mantingues les activitats quotidianes. Quan no tenim suficient dopamina, l'àrea motora i altres àrees del cervell no s'activen apropiadament. Si estem estimulats per l'exercici i per una activitat mental, contribuïm a l'activitat de l'escorça cerebral i això farà que els nostres rendiments, físics i cognitius, així com l'estat emocional, siguin millors. Per tant, és molt recomanable que el pacient intenti mantenir la seva activitat tant com pugui, sense deixar de ser conscient que segurament serà més lent i, en conseqüència, ha de fer és saber planificar i adequar el treball. És important evitar l'estrès.

Com ajudar una persona amb Parkinson?

El suport de l'entorn és fonamental. La malaltia comporta una sèrie de problemes, com per exemple canvis en el to de veu o en l'agilitat en l'hora de donar una resposta. Tot això són coses que tenen una repercussió en les relacions socials i el malalt es pot sentit inhibit de participar. I tot això pot incidir en el seu estat d'ànim. Per això insistim molt en la necessitat que s'expliqui que es té la malaltia perquè els que es relacionen amb nosaltres ens puguin ajudar.

Quins són els darrers avenços en la malaltia de Parkinson?

La recerca està dirigida actualment no sols a pal·liar la falta de dopamina, sinó també a curar la malaltia i parar el procés degeneratiu. Els estudis van dirigits a intentar descobrir com es podria parar el Parkinson a través d'una mena de vacuna. També hi ha estudis en l'àmbit d'ultrasons. Això es va començar a usar per a tractar el tremolor i ara s'està incidint no sols en aquest aspecte, sinó també en altres símptomes. També s'està avançant quant a les bombes de duodopa o la cirurgia a través de l'estimulació cerebral profunda. S'està fent recerca en tot això i, sobretot, buscant quines serien les causes de cara a poder-les contrarestar.

El programa Edupark

En la Unitat de Parkinson de l'Institut de Neurociències Teknon, disposem del programa Edupark. Una activitat fruit d'un projecte europeu de set dies de durada i que s'imparteix a les persones amb la malaltia i les seves persones pròximes de manera separada. El programa els dota de les eines necessàries per a fer front a la malaltia de la manera més adaptativa possible.

L'Institut de Neurociències Teknon

Ubicada a l'Institut de Neurociències Teknon, Sinapsi és una unitat de Neurologia i Neurorehabilitació especialitzada en el diagnòstic i tractament de malalties neurològiques i neurodegeneratives, des d'un punt de vista multidisciplinari.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.