Saltar al contingut

Preservació de la fertilitat en dones joves davant un diagnòstic de càncer

La preservació de la fertilitat en dones joves diagnosticades amb càncer i sotmeses a tractament oncològic és una realitat en l'actualitat.

Blog TeknonBlog Teknon

L'any 2020, es van diagnosticar un total de 34.088 nous casos de càncer de mama a Espanya, convertint-se en el tipus de tumor més freqüent entre les dones al nostre país, per davant del càncer colorectal, d'úter, de pulmó i d'ovari.

A Espanya, aproximadament el 30% dels càncers diagnosticats en dones s'originen en la mama.

Encara que els tractaments contra el càncer han avançat considerablement i causen menys efectes secundaris als pacients, la radioteràpia i molts medicaments utilitzats en la quimioteràpia encara poden afectar la fertilitat.

En dones joves, aquests tractaments poden provocar fallada ovàrica prematura o cessament de la funció ovàrica, la qual cosa depèn de diversos factors com l'edat, fertilitat prèvia, tipus de patologia i fàrmacs utilitzats.

La vitrificació d'ovòcitsEste enlace se abrirá en una ventana nueva és un mètode de congelació ultraràpid que permet conservar els ovòcits amb les seves propietats intactes. Aquest procés pot dur-se a terme en aproximadament 2 setmanes abans d'iniciar els cicles de quimioteràpia.

El procedimient

  • Tractament per a estimular l'ovulació amb la finalitat d'obtenir un nombre adequat d'ovòcits.
  • Punció ecogràfica transvaginal sota sedació anestèsica per a l'extracció dels ovòcits.
  • Vitrificació dels ovòcits i emmagatzematge en Nitrogen líquid a -196 °C.

La vitrificació d'ovòcits pot realitzar-se en tots aquells casos en els quals el tractament d'estimulació de l'ovulació no estigui contraindicat.

Preservació de la fertilitat en pacients oncològiques

El doctor Ramón Aurell, director mèdic de Fertility Barcelona en Quirónsalud, destaca que: "La quimioteràpia contra el càncer pot danyar de manera irreversible els ovaris. Abans que la pacient iniciï el seu tractament, podem vitrificar els seus òvuls per a utilitzar-los en un futur tractament de reproducció i que el seu desig de ser mare no estigui, en absolut, condicionat per la malaltia, una vegada superada".

Abans de l'inici del tractament oncològic, i sempre que no hi hagi contraindicació clínica, l'oncòleg informarà la pacient de la possibilitat de preservar els seus gamets a través de diferents tècniques.

A Quirónsalud, hem dut a terme més de 50 casos de vitrificació en pacients que han de sotmetre's a tractaments oncològics, la majoria per càncer de mama, des de l'any 2010.

Font: Sistema Europeu d'Informació del Càncer (European Cancer Information System, ECIS).

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Fertility Barcelona a Centre Mèdic Teknon

A Fertility BarcelonaEste enlace se abrirá en una ventana nueva, Unitat de Reproducció Assistida de Centre Mèdic Teknon posen a la teva disposició tota la seva experiència i tecnologia perquè aconsegueixis el que tant estàs desitjant.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.