La incorporació de robots els darrers anys està revolucionant la manera de dur a terme les cirurgies. Gràcies a aquestes plataformes es poden fer intervencions mínimament invasives, que es tradueixen en millors resultats, menys complicacions i menys temps d'ingrés per als pacients. L'any 2011 el Centre Mèdic Teknon es va convertir en el primer centre privat de Catalunya a disposar del robot Da Vinci, el primer sistema robòtic utilitzable a la sala d’operacions. Ara, el centre consolida la seva posició de lideratge en sanitat amb l'adquisició del sistema Da Vinci Xi HD, l'última generació de la tecnologia més avançada per fer cirurgia robòtica mínimament invasiva.

«La incorporació d´aquest nou robot ens permetrà continuar millorant en els serveis que oferim als nostres pacients, ja que ens permetrà dur a terme intervencions quirúrgiques més complexes i més precises, amb menys sagnat i menys risc d´infecció després de la cirurgia», explica el Dr. Toño Peña González, especialista en cirurgia urològica oncològica mínimament invasiva robòtica i director d’Uros a+Associats al Centre Mèdic Teknon. Dijous passat el Dr. Peña va dur a terme la primera intervenció quirúrgica amb el nou robot al centre, una prostatectomia, i va ressaltar com tot això acaba traduint-se en millors resultats per als pacients, amb menys dolor postoperatori pel fet que les incisions que es fan són petites i, per tant, també amb un temps de recuperació més ràpid.

El nou equipament Da Vinci Xi HD servirà tant per fer intervencions de cirurgia general com de ginecologia, otorinolaringologia i urologia. «Nombroses publicacions mostren els avantatges de les intervencions quirúrgiques robòtiques i això es pot apreciar en el fet que any rere any s'incrementa el percentatge d'aquest tipus de cirurgies al nostre país, que només l'any 2020 van tenir un creixement del 10% respecte del 2019», detalla la Dra. Sílvia Franco Camps, especialista en cirurgia laparoscòpica en ginecològica oncològica de Dona Grup al Centre Mèdic Teknon.

I, malgrat que l’ús de la cirurgia robòtica té diverses aplicacions, sí que és cert que hi ha intervencions en què té un ús més beneficiós. «Des del punt de vista de la cirurgia general i de l’aparell digestiu, la cirurgia robòtica pot abordar qualsevol patologia, però és ideal per a intervencions més complexes i de difícil accés, com l’extirpació de tumors de còlon, recte, esòfag, estómac, fetge i pàncrees entre d’altres, així com en cirurgies bariàtriques», explica el Dr. Alberto Diez-Caballero, especialista en cirurgia laparoscòpica d’alta complexitat, expert en cirurgia bariàtrica i membre de Quirúrgica Cirujanos Asociados al Centre Mèdic Teknon.

Comptar amb l’equip més avançat tecnològicament no és sinònim de la millor atenció, ja que el seu ús, malgrat tots els avantatges, pot no ser el més adequat en tots els casos. Per aquest motiu, al Centre Mèdic Teknon també s’ha constituït un Comitè de Cirurgia Robòtica, format per especialistes amb un alt grau d’experiència, que són referents en els seus camps respectius. Ells seran els encarregats de valorar cada cas per concretar si l’aplicació de la cirurgia robòtica és la més adequada, a més d’avaluar competències i mesurar els resultats obtinguts de cada intervenció. Tot això sempre enfocat a buscar les millors solucions per als pacients.

Una nova generació: millor visió, més seguretat i cirurgia multiquadrant

El desenvolupament tecnològic continu permet millorar les prestacions dels equipaments mèdics. El nou sistema robòtic que ara ha incorporat el Centre Mèdic Teknon n'és un exemple. Aquesta nova generació incorpora tota una sèrie d'avenços que milloren les prestacions del sistema robòtic i que el convertiran en la tecnologia més avançada per fer cirurgia robòtica assistida.

Un aspecte on hi ha hagut una millora és en el sistema de visionat. El nou robot permet una visió tridimensional, que es pot augmentar fins a deu vegades i millora la nitidesa. També incorpora elements per a la seguretat del pacient, com un sistema que elimina tant el tremolor com els moviments involuntaris de les mans del cirurgià.

Així mateix, una altra novetat important d’aquest equip és la possibilitat de dur a terme una cirurgia multiquadrant, és a dir, fer intervencions més complexes sobre òrgans ubicats en quadrants diferents, sense modificar la posició del sistema robòtic ni del pacient. Altres innovacions són un nou sistema amb instruments millorats, més llargs i amb més opcions per al cirurgià, o l'augment de l'eficiència del sistema que millora l'abordatge i el posicionament dels braços robòtics.

IMG_5361IMG_5361