Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, a Centro Médico Teknon destaquem la importància d'un enfocament integral en la cura de la salut femenina i la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç a través de revisions anuals; fonamentals per a mantenir i millorar la qualitat de vida de les dones en totes les etapes de la seva vida.

Entre els problemes de salut de la dona més comuns, els relacionats amb el cicle menstrual, la salut reproductiva o els diferents càncers femenins, entre altres.

Aquest article aprofundeix en les malalties ginecològiques més prevalents, la importància del diagnòstic precoç i com les pràctiques preventives i els avanços mèdics estan configurant un futur més saludable per a les dones.


Malalties més comunes en salut de la dona

Les malalties més comunes que afecten la dona estan causades per trastorns del cicle menstrual, tant referits al dolor com a la intensitat del sagnat. Així mateix, el retard en l'inici de la decisió reproductiva fa que moltes parelles requereixin estudis d'esterilitat i tractaments d'aquesta, i la prevenció en el cas que vulguin demorar la seva maternitat. Els diferents tipus de càncers femenins juguen també un paper destacat en la salut femenina. Així mateix hem d'oblidar-nes de la patologia associada al cessament de la funció ovàrica (menopausa) amb l'increment de problemes de salut cardiovascular, òssia i de salut sexual.

Entre les principals patologies associades als trastorns de la intensitat en el sagnat menstrual i al dolor pelvià, bé per alteracions dels cicles hormonals amb sagnats denominats anomalies d'origen ovàric, a vegades associats a la presència de quistos ovàrics, així com de patologies orgàniques com els miomes (o fibromes) i els pòlips.

Fins a un 25% de dones en edat fèrtil pateixen de miomes uterins i un altre 25% pot presentar pòlips endometrials. Tots dos processos associats molt sovint amb hemorràgies ginecològiques.

Pel que fa als diferents tipus de càncer de la dona, és el càncer de mama el més prevalent en les dones, amb 35.301 casos diagnosticats en 2023, seguit del càncer de cos uterí, 7.171; càncer de cèrvix uterí, amb 2.326, i d'ovari, amb 3.584, segons "Les xifres del càncer a Espanya 2023" de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica.


Les revisions ginecològiques. Claus per a la detecció precoç

El diagnòstic precoç és una eina poderosa que pot canviar radicalment el pronòstic per a malalties comunes en dones, com el càncer de mama i de coll uterí. A Teknon, implementem les pràctiques més avançades per a assegurar deteccions precoces, la qual cosa propícia tractaments que preserven la qualitat de vida.

Les revisions ginecològiques regulars són un pilar essencial en l'atenció de la salut femenina. La seva importància radica principalment en dos objectius essencials: la prevenció i el diagnòstic precoç.

Moltes malalties que afecten l'aparell reproductor femení poden desenvolupar-se de manera silenciosa, sense manifestar símptomes evidents. Quan aquests símptomes es fan notar, sovint indiquen un estat avançat de la malaltia, la qual cosa pot complicar el tractament i reduir les possibilitats d'una recuperació completa i oportuna.

Les visites ginecològiques periòdiques són fonamentals per a identificar factors de risc i prevenir problemes de salut abans que sorgeixin. Aquests controls regulars permeten als professionals de la salut realitzar avaluacions detallades i detectar a temps qualsevol patologia que requereixi tractament immediat. Així, les revisions ginecològiques es converteixen en una eina poderosa per a combatre malalties de transmissió sexual i detectar a temps diferents tipus de càncer, com el ginecològic i de mama, abordar problemes relacionats amb el cicle menstrual i la fertilitat, així com els que apareixen a parir de la menopausa amb la finalitat de millorar les perspectives i la qualitat de vida de les dones.


Capítol especial mereix la menopausa, que ocuparà més del 30% del temps vital de la dona. És per això, que quan s'inicien els primers símptomes propis d'aquesta etapa de la vida: fogots, insomni, alteracions de la vida sexual, etc. situacions que afecten la qualitat de vida de la dona, s'acudeixi a l'especialista per a iniciar tractaments personalitzats i adaptats a cada situació encaminats a millorar la qualitat de vida i prevenir en el risc d'osteoporosi i de la salut cardiovascular."

En resum, l'adopció de revisions ginecològiques de manera regular és una mesura proactiva essencial en la promoció de la salut de la dona i ha de ser considerada una pràctica estàndard per a totes les dones en la seva cura de salut.


L'impacte de les revisions primerenques en la salut femenina

En aquest sentit, la detecció precoç del càncer de mama és un dels pilars en les revisions ginecològiques. Si tenim en compte que una de cada 7-8 dones s'enfrontarà a un procés oncològic de la mama, i que no existeix ara com ara com ara un procediment que permeti predir quines pacients desenvoluparan aquest tipus de càncer, el diagnòstic precoç permet un maneig més conservador cap a la pacient.

Cada vegada disposem de més eines que ens animen a assegurar que el càncer de mama té més ben pronòstic, gràcies a la combinació de la cirurgia, radioteràpia, hormonoteràpia, quimioteràpia i finalment, la immunoteràpia.

Situació semblant succeeix amb el càncer de coll uterí. El diagnòstic precoç mitjançant la citologia i tipificació viral del Virus del Papil·loma Humà associats a la vacunació de la població, tant masculina com femenina permet reduir dràsticament la taxa d'incidència de tots els càncers associats a aquest: Coll uterí, vagina, vulva, anus i orofaringe.


Quan han de començar les revisions ginecològiques?

A partir de l'edat en què la dona inicia la seva activitat sexual s'ha de prendre consciència de la necessitat de seguir un control ginecològic regular més o menys freqüent, tenint en compte els antecedents tant personals com familiars.


Símptomes davant els quals consultar amb un ginecòleg

Qualsevol símptoma ha de ser motiu d'atenció. La sang, el dolor i la febre són les eines de què disposa el cos humà per a fer-nos saber que alguna cosa no funciona bé. Un dolor pelvià o sagnat exagerat superior al que habitualment pateix la pacient durant la menstruació o fins i tot a vegades, amb l'ovulació, ha de ser motiu per a acudir al seu especialista. A més de la detecció d'embalums o anomalies en l'autoexploració mamària.


Recomanacions per a l'autocura

L'hàbit i la tradició de les dones a acudir al ginecòleg per a realitzar revisions rutinàries fa que hi hagi una cultura sanitària molt estesa entre la població femenina.

Ja als 11-12 anys d'edat es procedeix a la vacunació sistemàtica de totes les nenes abans que iniciï la seva activitat sexual. A aquesta vacunació s'ha incorporat als homes a partir d'enguany, amb la qual cosa és de preveure una sensible reducció dels casos de patologia genital derivats de la infecció viral pel VPH.

Així mateix, la realització d'una mamografia seriada permet el diagnòstic precoç del càncer de mama, si bé no la seva prevenció.


Avanços prometedors per a la millora de la salut femenina

Tant en la prevenció diagnòstic com tractament de les diverses patologies a les quals es pot enfrontar una dona en qualsevol de les etapes de la seva vida ha sofert una evolució.

Patologies com l'endometriosi, que antigament requerien un tractament quirúrgic més o menys agressiu, es poden beneficiar de medicació per a revertir els símptomes.

La cirurgia mínimament invasiva, endoscòpica i a vegades robotitzada, permet una actitud quirúrgica molt precisa, amb estades hospitalàries reduïdes i una ràpida incorporació a la vida laboral.

En l'àmbit de l'oncologia, el diagnòstic precoç, els estudis d'extensió, l'associació de les diverses teràpies de les quals en l'actualitat es pot disposar, permet assegurar una taxa de curació elevada, així com una bona qualitat de vida, fins i tot en estadis més avançats de la malaltia


Donagrup a Centro Médico Teknon

Donagrup està formada per un equip d'especialistes en obstetrícia, ginecologia i medicina reproductiva, que es caracteritza per un enfocament integral de la salut femenina. La seva prioritat és establir el millor diagnòstic i tractament de la patologia ginecològica, i la més cura seguiment de l'embaràs i part. Per a això, compten amb els més destacats especialistes en patologies ginecològiques, en el seguiment i l'assistència en el part, i en qualsevol canvi que afecti la teva salut.


Dona GrupDona Grup


La seva missió és aconseguir els millors resultats a través de la màxima excel·lència, usant i posant a la teva disposició les tècniques i tecnologies més avançades.