Infiltracions i artrocentesi

Les infiltracions i les artrocentesis són procediments comuns a la pràctica clínica de la reumatologia, utilitzats per tractar diverses afeccions musculoesquelètiques.

Les infiltracions consisteixen en la injecció de medicaments, com ara corticosteroides, anestèsics locals, àcid hialurònic, entre d'altres, directament a l'àrea afectada, per alleujar el dolor, la inflamació i millorar la mobilitat articular. Les infiltracions es realitzen generalment amb una agulla fina, guiada per ecografia, radiografia o palpació directa, i són un procediment relativament senzill que es pot fer a la consulta del reumatòleg. Entre les afeccions en què es poden utilitzar les infiltracions s'inclouen l'artrosi, l'artritis, la tendinitis, la bursitis, la fascitis plantar i la sinovitis.

D'altra banda, l'artrocentesi és un procediment en què s'extreu líquid sinovial d'una articulació inflamada o dolorosa, per diagnosticar i tractar malalties com l'artritis sèptica, la gota i les artropaties inflamatòries sistèmiques. L'artrocentesi es fa generalment sota anestèsia local i s'utilitza una agulla llarga i prima per extreure el líquid sinovial. Posteriorment, es pot analitzar el líquid sinovial per detectar signes d'inflamació, infecció o cristalls, cosa que pot ajudar en el diagnòstic i el tractament. A més, l'artrocentesi sol alleujar el dolor i la inflamació de l'articulació afectada.