Què són les cèl·lules mare i quines aplicacions tenen en artrosi?

Les cèl·lules mare són cèl·lules indiferenciades amb la capacitat d'autorenovar-se i diferenciar-se en diferents tipus de cèl·lules especialitzades al cos. Tenen la capacitat única de generar cèl·lules filles idèntiques a elles mateixes (autorrenovació) i també de convertir-se en diferents tipus de cèl·lules al cos (diferenciació).

Hi ha diferents tipus de cèl·lules mare que s'han estudiat en relació amb l'artrosi. Aquests inclouen:


Cèl·lules mare mesenquimals (MSC):

Les cèl·lules mare mesenquimals són un tipus de cèl·lules mare adultes que es troben en diversos teixits, com la medul·la òssia, el teixit adipós i el cartílag.

Les MSC tenen la capacitat de diferenciar-se en cèl·lules del cartílag i també tenen propietats antiinflamatòries i regeneratives.

En el tractament de l'artrosi, les MSC s'han utilitzat per estimular la regeneració del cartílag danyat i reduir la inflamació a les articulacions afectades.


Cèl·lules mare hematopoètiques (HSC):

Les cèl·lules mare hematopoètiques es troben a la medul·la òssia i són responsables de generar les cèl·lules sanguínies a l'organisme.

A més de la seva funció en la producció de cèl·lules sanguínies, les HSC també tenen propietats antiinflamatòries i capacitat de modulació del sistema immunitari.

A l'artrosi, s'han investigat les HSC com una opció terapèutica per reduir la inflamació i promoure la regeneració del cartílag.


Cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSC):

Les cèl·lules mare pluripotents induïdes són cèl·lules adultes reprogramades genèticament per adquirir característiques similars a les cèl·lules mare embrionàries.

Les iPSC tenen la capacitat de diferenciar-se en qualsevol tipus de cèl·lula al cos, incloent cèl·lules del cartílag.

En la investigació de l'artrosi, les iPSC s'han utilitzat per generar cèl·lules del cartílag que poden ser utilitzades en la regeneració i la reparació del cartílag danyat.

Pel que fa a l'artrosi, les cèl·lules mare s'han investigat com una opció terapèutica prometedora per regenerar el cartílag i millorar la funció articular. S'estan duent a terme investigacions i assaigs clínics per avaluar la seguretat i l'eficàcia d'aquestes teràpies en el tractament de l'artrosi. No obstant això, és important destacar que encara es requereix més investigació abans que aquestes teràpies estiguin àmpliament disponibles a la pràctica clínica.