Lipotransferència

Dins del camp de la cirurgia estètica, la lipotransferència forma part de la medicina regenerativa o reconstructiva i és una tècnica que consisteix a eliminar el greix d’una zona del cos per col·locar-lo en una altra.

És a dir, primer fem una liposucció i, en la mateixa intervenció, utilitzem el greix que hem tret d’una part del cos per emplenar-ne una altra que volem augmentar o millorar, per exemple: treure arrugues facials, fer un emplenament de llavis o un augment de mama.

Fer servir greix del pacient mateix com a material d’ompliment per restaurar i donar volum al pit i als llavis, o remodelar el contorn corporal, evita la utilització de materials sintètics o semisintètics, que poden ocasionar possibles complicacions d’extrusió i/o reacció a un cos estrany, i posterior rebuig ja que es tracta d’un material estrany.

lipotransferencia-de-mamas-barcelona-instituto-dra-ana-torres-teknonlipotransferencia-de-mamas-barcelona-instituto-dra-ana-torres-teknon


Els resultats obtinguts amb l’empelt de greix propi són molt satisfactoris, tant en casos de cirurgia estètica com reparadora, en petites i grans quantitats, ja que al nostre greix hi ha un 5% de cèl·lules mare, de les anomenades mesenquimàtiques, que regeneren els teixits.

La Dra. Torres, pionera en l’ús d’aquesta tècnica des de fa ja més de tres anys, comenta que «a causa de la versatilitat de la tècnica i la durabilitat a llarg termini del volum obtingut, considerem que el teixit de greix propi compleix tots els requisits per ser el millor mètode per al tractament de pèrdues de volum o per a la remodelació i la reparació de diferents parts del cos».

Els resultats d’aquesta tècnica de la cirurgia estètica han estat presentats en diverses jornades i congressos mèdics, on col·legues especialistes en cirurgia plàstica han pogut comprovar els bons resultats de la tècnica, tant a curt com a llarg termini.

Body-jet-evo-teknonBody-jet-evo-teknon


La tècnica

Per fer la lipotransferència, la Dra. Torres utilitza una màquina anomenada Body-Jet Lipotransfer: dissenyada tant per fer liposuccions com lipotransferències, i que, mitjançant el mètode anomenat WAL —sigles de Water Assisted Liposuction, liposucció assistida per aigua—, utilitza un raig d’aigua per alliberar les cèl·lules de greix del teixit.

La intervenció consisteix a fer una tumescència molt breu prèvia, i mentre s’aspira per treure greix, es va infiltrant una solució aquosa a una pressió més baixa. El raig d’aigua permet preservar en més quantitat els vasos sanguinis i limfàtics, al mateix temps que fragmenta el teixit gras.

Els microempelts de greix fragmentats van al lipocol·lector, on s’emmagatzemen per ser utilitzats posteriorment en qualsevol altra part del cos (mama, llavis o arrugues) que vulguem augmentar o omplir.

Un dels múltiples avantatges d’aquesta tècnica és que el water-jet no perjudica les cèl·lules mare del teixit. El procediment, sempre dins del camp de la medicina estètica, és més ràpid, pràctic i amb menys manipulació dels empelts de teixit adipós que altres tècniques habituals.


Preoperatori

Es requereix al pacient un examen preoperatori: ECG i analítica completa.


Anestèsia

Depenent de la zona que s’hagi d’operar, la intervenció es fa amb anestèsia local, anestèsia epidural o, si el pacient ho prefereix, anestèsia general.


Procediment quirúrgic

Habitualment la Dra. A. M. Torres utilitza el liposuctor Body-Jet Lipotransfer per extreure el greix (de l’abdomen o de la cara interna dels genolls o les cuixes).

Com que el greix s’extreu mitjançant aigua a pressió, el postoperatori és molt menys dolorós i el greix extret és de gran qualitat.

Aquest greix es renta i centrifuga per després col·locar-lo mitjançant infiltracions a la zona que volem augmentar a través de petites incisions (1 o 2). Aquesta cirurgia normalment dura entre 2 i 3 hores de mitjana.


Hospitalització

En funció de la durada de la intervenció es decideix si és necessària o no l’hospitalització del pacient o si és possible fer la cirurgia en règim ambulatori perquè el pacient pugui anar a dormir a casa seva.


Cures posteriors

A la zona de la liposucció es durà una faixa durant 2 o 3 setmanes.

Podem trobar algun hematoma o edema durant els primers dies. Depenent de la quantitat de greix extret en la zona donant, podran ser necessaris alguns massatges de drenatge limfàtic.


Resultats

Els resultats són espectaculars; mitjançant aquesta mínima cirurgia, l’estètica del cos, recupera bellesa amb naturalitat.

Hem aconseguit eliminar el greix de les zones del cos que ens molestaven i omplir aquelles altres zones on feia falta, com per exemple, llavis, mames i arrugues.


Recomanacions

Abans de la intervenció (preoperatori)

 • Durant la setmana prèvia a la intervenció cal prendre el tractament homeopàtic indicat.
 • Sopar lleuger la nit anterior.
 • Dutxar-se la nit abans o bé al matí de la intervenció sense fer servir oli o crema hidratant.
 • Estar en dejuni (no s’ha de fumar ni consumir begudes alcohòliques abans de la intervenció).
 • Preparar tot el necessari per a les cures del postoperatori: tiretes rodones, crema Bactroban, solució Cristalmina i gases petites.

Cal recordar portar (documentació y peça de roba indicada)

 • Consentiments llegits i signats.
 • Documentació d’ingrés llegida i signada (carpeta blava).
 • Preoperatori (analítica, electrocardiograma i altre proves que s’hagin fet).
 • Faixa recomanada.
 • Roba còmoda.

Després de la intervenció (postoperatori)

 • Procuri mantenir un repòs relatiu durant 3 dies després de la intervenció; pot caminar, però no fer esforços.
 • A partir del segon dia, cal curar les ferides amb tocs de iode o Cristalmina, una mica de crema antibiòtica tipus Bactroban, i tapar amb una tireta cada ferida.
 • Cal demanar hora a la consulta per retirar els punts una vegada transcorreguda 1 setmana des de la intervenció.
 • No s’ha d’oblidar la pauta mèdica tant antibiòtica com antiinflamatòria que s’ha de seguir habitualment durant 5 o 7 dies, i continuar el tractament homeopàtic.
 • Cal portar la faixa indicada durant un període mínim de 3 setmanes.
 • És convenient fer algun drenatge limfàtic o INDIBA a la zona de la liposucció. Es pot fer passats tres dies de la intervenció.
 • Si surten blaus, s’hi pot aplicar pomada Thrombocid o bé pomada d’àrnica.
 • En cas que s’hagi fet una lipotransferència, cal mantenir la zona calenta (samarreta interior) per aconseguir una adaptació més gran de les cèl·lules.
 • Si té qualsevol dubte o molèstia, pot trucar a les consultes o al telèfon de la doctora.

També pot descarrgar-se directament en el seu dispositiu la següent informació d’utilitat sobre la Lipotransferència a Barcelona en format PDF.