Dr. Capdevila i Dr. SimoDr. Capdevila i Dr. SimoPer primera vegada a l'Institut Oncològic Teknon (IOT) del Centre Mèdic Teknon, en col·laboració amb l'Hospital Universitari Dexeus i l'Hospital Quirónsalud Sagrat Cor de Barcelona, ​​s'ha tractat una pacient amb un tumor neuroendocrí pancreàtic emprant un fàrmac de medicina nuclear: 177Lu-DOTATE. Es tracta d'una teràpia amb pèptids anàlegs de la somatostatina marcats amb radionúclids, un tractament d'una alta complexitat pel que fa a l’administració però del qual s'espera un benefici elevat per a la pacient.

La indicació del tractament amb radiofàrmacs s’ha de discutir necessàriament en un comitè multidisciplinari de tumors neuroendocrins. A més, cal la infraestructura necessària per a aplicar-lo, sobretot una habitació o estança aïllada correctament, en la qual el pacient pugui romandre durant tot el tractament, i un sistema d'eliminació de residus.

«Nosaltres a l’IOT comptem amb el comitè multidisciplinari per al maneig de pacients amb tumors neuroendocrins des de fa uns vuit anys. Per comptar amb les instal·lacions més adequades i adaptades a les necessitats específiques de tractaments infreqüents, calen sinergies entre especialistes i centres. Hem comptat amb la col·laboració de l'Hospital Sagrat Cor de Barcelona, ​​que disposa d'aquestes instal·lacions», explica el Dr. Jaume Capdevila, oncòleg mèdic i responsable de l'àrea de coneixement per al tractament de tumors del tracte digestiu i de l'àrea endocrina de l'Institut Oncològic Teknon, i actual president del Grup Espanyol de Tumors Neuroendocrins i Endocrins (GETNE).

«És important ressaltar el paper de l'IOT dins el grup Quirónsalud. Gràcies als comitès de tumors per àrees de coneixement de què disposa, és possible oferir als pacients tractaments com aquest, que són complexos però que els aporten grans beneficis», afegeix el Dr. Capdevila.

Aquest nou tractament suposa, a més, un primer pas en l'aplicació de la medicina nuclear a l'oncologia de precisió. «Això és només la punta de l'iceberg del que es pot arribar a aconseguir en aquest camp. Ara mateix hi ha altres tumors en els quals també s'utilitza aquesta medicina nuclear de precisió, com el càncer de pròstata. Tenim davant nostre una eina terapèutica molt prometedora», explica el Dr. Marc Simó, cap de la Unitat de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Dexeus.

Identificació de l'àrea a tractar i preparació del pacient

El primer pas de la teràpia consisteix a identificar de manera precisa on es localitza la malaltia que es tractarà. Per poder realitzar aquesta tasca, es realitza un mapeig mitjançant un estudi de tomografia d'emissió de positrons (PET) amb 68Galio-Dotatoc. «D'aquesta manera es pot identificar la localització exacta i l'extensió real de la malaltia potencialment tractable», explica el Dr. Marc Simó. Aquest isòtop no només tindrà un paper en el diagnòstic del tumor, sinó que a més després guiarà el radiofàrmac. «D'aquesta manera estarem tractant allò que hem vist, i el fàrmac sobrant serà filtrat pel ronyó, maximitzant els efectes antitumorals i minimitzant els possibles efectes adversos», afegeix el Dr. Jaume Capdevila.

Això fa que també calgui preparar el pacient abans de l'administració del tractament per protegir-li la funció renal. Per a això, quatre hores abans se li administra una sèrie d'aminoàcids que bloquejaran la reabsorció renal. «Com que el fàrmac és una proteïna, si no féssim això el ronyó del pacient estaria reabsorbint-lo de manera contínua, i el danyaria. Bloquejant-lo, s'elimina de manera natural a través de l'orina», explica el Dr. Capdevila. És precisament la gestió d'aquesta orina radioactiva una altra dificultat que suposa aquest tractament, ja que cal fer una gestió adequada d'aquest residu.

Tumors neuroendocrins en temps de la Covid-19

Els tumors neuroendocrins són un tipus de càncer poc freqüent que pot aparèixer en qualsevol part del cos, tot i que la majoria és als pulmons, l'apèndix, l'intestí prim, el recte i el pàncrees. Es tracta d'un tumor que s'inicia en les cèl·lules neuroendocrines, que tenen trets similars als de les cèl·lules nervioses i les cèl·lules productores d'hormones.

Hi ha una gran varietat d'aquest tipus de tumors. Alguns són de creixement molt ràpid mentre que altres poden romandre sense canvis durant molt de temps. El diagnòstic i el tractament depenen del tipus de tumor, de la ubicació, de si produeixen hormones o no, de l’agressivitat o si s'ha disseminat a altres parts del cos.

«En els tumors neuroendocrins gastroenteropancreàtics aquest nou tractament ha demostrat una gran eficàcia, tant en la reducció de la mida tumoral, com, sobretot, en l’increment de la supervivència. A més la tolerància a curt i a llarg termini és molt favorable si ho comparem de manera indirecta amb la quimioteràpia o altres opcions terapèutiques, ja que permet un tractament segur per a la gran majoria de pacients», explica el Dr. Jaume Capdevila.

El fet que a més calguin molt poques dosis i allunyades en el temps –en total quatre dosis administrades amb una diferència de dos mesos entre cadascuna– fa que aquest tractament estigui especialment indicat en el context actual de la pandèmia per Covid-19. «D'una banda exposem els pacients a pocs efectes secundaris, que puguin fer-ne una població de més risc en cas de contraure la Covid-19. I d'altra banda calen molt poques visites a l'hospital, amb la qual cosa se’ls evita l’exposició a possibles focus de contagi», explica el Dr. Capdevila.