• El nou sistema de visualització híbrida digital d'alt rendiment permetrà realitzar intervencions quirúrgiques complexes de neurocirurgia i otorinolaringologia i, entre d'altres, per aplicar noves tècniques de resecció tumoral
  • Un sistema de moviments robotitzats controlats també permetrà als cirurgians millorar la precisió i el control
  • La nova eina també combina visualització 2D i 3D amb qualitat 4K, per minimitzar la fatiga en procediments llargs
  • També disposa d'una sonda de microinspecció, QEVO, que permet visualitzar estructures que abans no eren visibles

El centre mèdic Teknon compta amb una nova plataforma de visualització híbrida digital robotitzada que li permetrà estar a l'avantguarda en les intervencions quirúrgiques de neurocirurgia, incloent-hi noves tècniques de resecció tumoral i otorinolaringologia. La nova eina, que du per nom KINEVO 900 i que ha estat desenvolupada per la marca Zeiss, és un innovador sistema robotitzat de visualització d'alt rendiment. Ofereix nous nivells de precisió gràcies a la incorporació de les últimes innovacions en un sistema totalment integrat que ajudarà a satisfer les necessitats clíniques dels equips quirúrgics.

«El principal avantatge del nou equipament serà l'abordatge d'operacions que requereixin molta precisió i concentració per part del cirurgià. És en aquestes intervencions on el nou instrumental aporta una diferència significativa i ofereix eines que marquen la diferència», explica el Dr. Gerardo Conesa, neurocirurgià del Centre Mèdic Teknon.

KINEVO 900 és una plataforma que combina assistència de moviment d'última generació, capacitats de visualització digital 2D i 3D amb qualitat 4K i una eina integrada de microinspecció QEVO, que permet visualitzar estructures que abans no era possible. Totes aquestes innovacions permeten ampliar el tipus d'intervencions quirúrgiques de neurocirurgia que es duran a terme al centre mèdic Teknon i incorporar també noves tècniques de resecció tumoral.

«Sens dubte el gran avantatge que té és que ofereix les últimes tecnologies d'una forma integrada, la qual cosa permet més comoditat al cirurgià i una gran versatilitat a l'hora d'abordar diferents intervencions», assenyala el Dr. Bartolomé Oliver, especialista en neurocirurgia del Centre Mèdic Teknon. «Amb aquesta nova plataforma és possible dur a terme intervencions de neurocirurgia vascular i tumoral, cirurgia de la columna o de malformacions», continua explicant el Dr. Oliver.

Moviments robotitzats controlats

Un dels aspectes més destacats d'aquesta plataforma és el seu sistema amb moviments robotitzats, que permet al cirurgià assolir nous nivells de precisió i de control a través de moviments guiats activament. Així mateix, l'eina ofereix un sistema d'amortiment que ajuda a minimitzar la vibració i que d'aquesta manera augmenta l'estabilitat del sistema.

L'assistència robotitzada també ofereix al cirurgià funcions de posicionament intel·ligent, que l'ajuden tant a reduir els moviments manuals com a centrar-se més en el tractament. Tot això es tradueix en més precisió amb menys esforç. «Al cap i a la fi es tracta d'ajudes que permeten abordar d'una manera precisa intervencions complexes i que faciliten la maniobra quirúrgica», recalca el Dr. Gerardo Conesa.

Gràcies a aquests moviments robotitzats controlats també es pot enfocar el microscopi i moure’s lliurement al voltant d'una estructura per tal de visualitzar l'anatomia desitjada. És la funció PointLock, que pot ser molt útil especialment en zones d'accés difícil, per visualitzar una àrea més àmplia en una cavitat, simulant un moviment laparoscòpic. Així mateix la plataforma també garanteix un flux de treball eficaç gràcies a l'emmagatzematge de posicions de les regions problemàtiques identificades amb la funció PositionMemory.

Visualització híbrida i microinspecció

La nova plataforma també ofereix la possibilitat de triar entre visualització 2D i la 3D amb qualitat 4K, cadascuna útil en un context concret, de manera que proporciona a l'equip quirúrgic la llibertat de triar la més adequada. D'aquesta manera s'aconsegueix millorar l'ergonomia i es minimitza la fatiga durant els procediments llargs, segons comenta el Dr. Jordi Coromina, otorinolaringòleg del Centre Mèdic Teknon.

El tercer aspecte més rellevant d'aquest nou sistema és la incorporació de l'eina de microinspecció QEVO, que estén la vista microscòpica d'una manera perfecta. Això proporciona al cirurgià la capacitat de visualitzar estructures que abans no eren visibles. Com que ofereix la possibilitat d'una vista al voltant i darrere de les estructures anatòmiques, això es tradueix en beneficis en una multitud d'enfocaments, com ara en els casos d'aneurisma.

«Aquestes dues maneres de visualitzar la intervenció, o bé a través del microscopi o bé per l’exoscopi, juntament amb la visualització endoscòpica, són tres possibles funcions que es compaginen en un únic equip i s'adapten a les necessitats de cada intervenció. Aquesta és potser una de les seves principals funcions, que marca la diferència amb altres equipaments», explica el Dr. Gerardo Conesa, que ressalta d'aquesta manera la gran versatilitat de la nova Kinevo.

L'últim avantatge de KINEVO 900 són les ajudes durant la cirurgia per a la resecció de tumors, en concret l’ús de fluorescències. Tot i que es tracta d'una tècnica que empren molts altres equips, la novetat en aquest cas se centra en la possibilitat de disposar en un mateix equip de tres tipus de fluorescència. «D'aquesta manera el cirurgià té més possibilitats de marcar el tumor, ja que alguns no responen a un tipus de fluorescència i sí a un altre. Combinant-ne dos de diferents, s'amplien les opcions», finalitza el Dr. Gerardo Conesa.