Malaltia de Raynaud

La malaltia de Raynaud és un trastorn vascular que es caracteritza per episodis de vasoconstricció als dits de les mans o dels peus, sovint en resposta al fred oa l'estrès emocional. Aquests episodis poden causar canvis de color a la pell, des del blanc fins al blau i el vermell, així com dolor, entumiment i formigueig.


Epidemiologia:

La malaltia de Raynaud és més comú en dones que en homes, i es pot presentar a qualsevol edat, encara que és més freqüent en persones entre 15 i 30 anys. També és més comú en persones que viuen en climes freds.


Etiopatogènia:

La causa exacta de la malaltia de Raynaud no es coneix, però es creu que és el resultat d'una resposta exagerada del sistema nerviós i dels vasos sanguinis a certs desencadenants, com ara el fred o l'estrès emocional. També s'ha relacionat amb malalties autoimmunitàries i trastorns del col·lagen, com el lupus i l'esclerodèrmia.


Diagnòstic:

El diagnòstic es basa en els símptomes del pacient, com a canvis de color als dits de les mans o dels peus, i la història clínica del pacient. Es poden realitzar proves de diagnòstic, com ara proves d'imatge com la capilaroscòpia i anàlisi de sang, per descartar altres condicions mèdiques que puguin causar símptomes similars.


Tractament:

El tractament de la malaltia de Raynaud depèn de la gravetat dels símptomes i la freqüència dels episodis. Els tractaments inclouen evitar els desencadenants, com ara el fred i l'estrès emocional, i mantenir les mans i els peus calents. També es poden receptar medicaments que dilaten els vasos sanguinis i redueixen els símptomes, com ara els bloquejadors dels canals de calci i els inhibidors de la fosfodiesterasa.