Què és i com es tracta la lesió del maniguet rotador?

La causa més freqüent de dolor a l'espatlla és la lesió del maniguet rotador, també conegut com a lesió del maneguet dels rotadors, és una afecció que afecta els músculs i tendons del maniguet dels rotadors a l'espatlla. El maneguet dels rotadors està compost per quatre músculs (supraespinós, infraespinós, rodó menor i subescapular) i els seus tendons, els quals són responsables d'estabilitzar i moure l'espatlla.

La síndrome del maneguet dels rotadors es produeix quan hi ha una lesió o degeneració en els tendons del maneguet dels rotadors, cosa que pot causar dolor, debilitat i limitació del moviment de l'espatlla. Algunes causes comunes inclouen l'envelliment, el desgast progressiu, lesions traumàtiques, els moviments repetitius de l'espatlla i els problemes de la postura.

El diagnòstic de la síndrome del maneguet dels rotadors es realitza a través d'una avaluació mèdica i proves complementàries. El metge pot fer un examen físic per avaluar la mobilitat, la força i la sensibilitat de l'espatlla. A més, poden sol·licitar proves de diagnòstic per imatge, com ara radiografies, ressonància magnètica o ecografia, per visualitzar els teixits de l'espatlla i determinar la gravetat de la lesió.

El tractament de la síndrome del maneguet dels rotadors pot ser conservador o quirúrgic, depenent de la gravetat de la lesió i els símptomes del pacient.

Tractament conservador: En la majoria dels casos, el tractament conservador és el primer enfocament i pot incloure:

Repòs i limitació dactivitats que agreugin els símptomes.

Medicaments per al dolor i la inflamació, com els antiinflamatoris no esteroides (AINE).

Fisioteràpia: Els exercicis d'enfortiment i estirament específics poden ajudar a millorar la força i la flexibilitat de l'espatlla, reduir dolor i millorar la funció.

Infiltracions: En alguns casos, es poden administrar injeccions de corticosteroides, àcid hialurònic o factors de creixement plaquetari a l'espatlla per reduir la inflamació i el dolor o tractar de reparar la lesió tendinosa.