Què és i com es tracta la tenosinovitis de peroneus?

La tenosinovitis de peroneus és una afecció que es produeix quan els tendons peroneus, que són els que s'estenen des de la part inferior de la cama fins al peu, s'inflamen i pateixen irritació a la beina sinovial (teixit que els envolta i lubrica). Aquesta inflamació pot causar dolor i debilitat al peu ia la part inferior de la cama.

Aquesta condició pot ser causada per la sobrecàrrega repetitiva de la zona, com en corredors o ballarins, o per lesions agudes a la zona, com una torçada de turmell. També pot estar associada amb l'artritis reumatoide i altres malalties autoimmunitàries.

Els símptomes de la tenosinovitis de peroneus poden incloure dolor a la part exterior del turmell i la part inferior de la cama, inflor i debilitat. El dolor sol empitjorar amb lactivitat física i pot interferir amb la capacitat per caminar o córrer.

El tractament de la tenosinovitis de peroneus depèn de la gravetat de l'afecció i pot incloure mesures conservadores o procediments mèdics més invasius. Algunes opcions de tractament inclouen:

  • Descans i gel: És important descansar la zona afectada per evitar empitjorar la inflamació. Aplicar gel a la zona durant uns 20 minuts cada 2-3 hores pot ajudar a reduir el dolor i la inflamació.
  • Medicaments antiinflamatoris no esteroïdals com l'ibuprofè o el naproxè poden ajudar a reduir la inflamació i el dolor. S'han de prendre segons les instruccions del metge, ja que poden tenir efectes secundaris o contraindicats en alguns pacients.
  • Un fisioterapeuta pot recomanar exercicis específics per enfortir i estirar els músculs de la zona afectada, cosa que pot ajudar a reduir el dolor i prevenir la recurrència de la lesió.
  • En casos en què el dolor i la inflamació són persistents, es poden infiltrar corticosteroides directament a la beina del tendó peroneu per reduir la inflamació i alleujar el dolor, la qual cosa sovint dóna bon resultat.
  • Un suport o plantilla pot ajudar a corregir la postura del peu i reduir la tensió als tendons peroneus.
  • En casos greus o crònics, quan altres tractaments no han funcionat, es pot considerar la cirurgia per alliberar la beina del tendó o reparar els tendons peroneus.