Què és i com es tracta la trocanteritis?

Etiologia

La trocanteritis, també coneguda com a bursitis trocantèria, és una inflamació de la bursa (una bossa plena de líquid que ajuda a esmorteir la fricció entre els ossos i els teixits tous) a la part externa de la cuixa, prop de l'articulació del maluc. L'etiologia o causa de la trocanteritis pot ser variada i no sempre es coneix amb certesa, però algunes de les possibles causes són:

  • Sobrecàrrega repetitiva: l'ús excessiu o repetitiu dels músculs de la cuixa i el maluc, com en esports d'alt impacte o activitats laborals que involucren moviments repetitius, poden provocar irritació i inflamació de la bursa.
  • Lesions traumàtiques: un cop directe al maluc o una caiguda poden danyar la bursa i causar inflamació.
  • Alteracions biomecàniques: les diferències en la longitud de les cames, el peu pla o la pronació excessiva del peu poden alterar la biomecànica del maluc i augmentar la pressió a la bursa.
  • Malalties sistèmiques: algunes malalties sistèmiques com l'artritis reumatoide o la gota poden causar inflamació a les burses, incloent la bursa trocantèria.

Altres causes menys comunes inclouen infeccions, tumors i malalties autoimmunitàries.


Diagnòstic i tractament de la trocanteritis

La trocanteritis és una inflamació dels tendons i els músculs que cobreixen el trocànter major del fèmur, l'os que sobresurt a la part superior de la cuixa. El dolor associat amb la trocanteritis se sent al costat del maluc i pot irradiar-se cap a la part superior de la cuixa.

El diagnòstic de la trocanteritis es fa mitjançant una combinació de la història clínica, l'examen físic i, de vegades, una imatge, com ara una radiografia o una ressonància magnètica. És important descartar altres causes de dolor al maluc, com l'artritis de maluc, abans de fer un diagnòstic de trocanteritis.

El tractament de la trocanteritis s'enfoca a reduir la inflamació i el dolor. En general, es recomana un tractament conservador que inclou repòs, gel, analgèsics, antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs), fisioteràpia i exercicis d'estirament i enfortiment.

En casos més severs, pot ser necessària una injecció de corticosteroides a l'àrea inflamada per reduir la inflamació i el dolor. En poques ocasions, la cirurgia pot ser necessària si el tractament conservador no és efectiu.

És important buscar tractament per a la trocanteritis com més aviat millor per evitar que la condició empitjori i es converteixi en una afecció crònica i debilitant.