Artritis psoriàsica

Els símptomes de l'artritis psoriàsica inclouen dolor i sensibilitat a les articulacions. Dificultat per moure's o rigidesa a les articulacions i/oa l'esquena. Aproximadament la meitat de tots els pacients tenen una rigidesa matutina que dura més de 30 minuts. Plaques cutànies que estan seques o vermelles, generalment coberts amb escates de color blanc, que poden tenir vores elevades. Anomalies a les ungles, com ungles picades, descolorides o que s'ensorren. Algunes persones amb artritis psoriàsica experimenten més dificultat amb la rigidesa i la immobilitat que amb el dolor articular. La fatiga també és comuna.

L'artritis psoriàsica tendeix a afectar certs grups d'articulacions en forma d'artritis distal, oligoartritis asimètrica, poliartritis simètrica, artritis mutilant o espondiloartritis.

A més del dolor i la rigidesa de les articulacions que causa l'artritis psoriàsica, també hi pot haver inflor a les àrees on els tendons s'uneixen als ossos, una afecció anomenada entesitis. Els llocs comunament afectats inclouen la unió del tendó d'Aquil·les a la part posterior del taló, la unió de la fàscia plantar (el tendó a la planta del peu) al taló i l'àrea on els tendons s'uneixen als ossos pèlvics. Una altra condició, la tenosinovitis, pot passar quan les beines que envolten certs tendons, especialment els de les mans i els braços, s'inflen i inflamen.

Gairebé la meitat de les persones amb artritis psoriàsica també experimenten dactilitis, que fa que s'infli tot un dit de la mà o del peu (de vegades anomenat dit de la mà o del peu en forma de salsitxa).

Entre el 80 i el 90% de les persones amb artritis psoriàsica tenen problemes a les ungles. Poden desenvolupar ungles picades, que semblen com si algú hagués pres una agulla i punxat l'ungla diverses vegades, o hi pot haver una separació primerenca de l'ungla del llit unguial.

En alguns casos, les persones amb artritis psoriàsica també experimenten problemes oculars. La inflamació de les estructures de l'ull pot causar dolor i envermelliment ocular i s'anomena uveïtis o iritis.

El reumatòleg diagnostica l'artritis psoriàsica a través d'historial mèdic, l'examen físic i la revisió radiografies de les articulacions per verificar si hi ha inflamació i dany a les articulacions. Es poden fer anàlisis de sang o anàlisi de líquid articular per descartar altres malalties, com l'artritis reumatoide i la gota.

El pla de tractament per a l'artritis psoriàsica varia segons la gravetat de l'afecció i la salut general de l'individu.

Medicaments antiinflamatoris no esteroïdals (AINE): els AINE com l'ibuprofè i el naproxè poden ajudar a alleujar el dolor i la inflamació.

Medicaments antireumàtics modificadors de la malaltia (FARME) que són la pedra angular del tractament: els FARME com el metotrexat, la sulfasalazina i la leflunomida poden ajudar a endarrerir o aturar la progressió de l'artritis psoriàsica i prevenir el dany articular.

Agents biològics: Els agents biològics com els inhibidors de TNF (etanercept, adalimumab, infliximab, certolizumab, golimumab), els inhibidors d'IL-17 (secukinumab, ixekizumab), l'inhibidor d'IL-12/IL-23 ustekinumab, els inhibidors IL-23 com guselkumab o risankizumab o abatacept i els inhibidors de JAK com tofacitinib, upadacitinib, poden reduir la inflamació i el dany articular a l'artritis psoriàsica.

La fisioteràpia i lexercici poden ajudar a millorar la flexibilitat de les articulacions, reduir el dolor i augmentar la força.

Els canvis en l'estil de vida, com ara mantenir un pes saludable, deixar de fumar i reduir l'estrès, poden ajudar a millorar la salut general i reduir els símptomes de l'artritis psoriàsica.