Polimiàlgia reumàtica

La polimiàlgia reumàtica (PMR) és un trastorn inflamatori crònic que afecta principalment les persones més grans de 50 anys. Es caracteritza per dolor i rigidesa al coll, les espatlles, la cintura pèlvica i les cuixes. Tot i que la causa exacta de la PMR no es coneix, es creu que està relacionada amb el sistema immunològic i els factors genètics.


Diagnòstic:

El diagnòstic de PMR es basa en la presentació clínica i les troballes de laboratori. Els símptomes inclouen dolor i rigidesa al coll, espatlles, cintura pèlvica i cuixes, que empitjoren després d'estar assegut o ficat al llit durant molt de temps i milloren després de moure's. Els pacients també poden tenir febre baixa, fatiga, pèrdua de pes i disminució de la gana.

L'anàlisi de sang pot mostrar un augment en la velocitat de sedimentació globular (VSG) i en la proteïna C reactiva (PCR), que són signes d'inflamació. Tot i això, aquestes troballes no són específiques de la PMR i poden estar presents en altres malalties inflamatòries.


Fenotips:

La PMR es pot dividir en dos principals fenotips: PMR típica i PMR atípica. La PMR típica es caracteritza per l'inici agut de dolor i rigidesa al coll, les espatlles, la cintura pèlvica i les cuixes, amb una resposta ràpida i completa als esteroides. La PMR atípica és menys comú i s'associa amb una presentació més insidiosa, un dolor menys intens i una resposta menor als esteroides.


Tractament:

El tractament de la PMR implica lús de corticosteroides per reduir la inflamació i el dolor. Els esteroides es prescriuen en una dosi baixa per alleujar els símptomes i després es redueixen gradualment a mesura que els símptomes milloren. Es poden requerir dosis baixes d'esteroides durant uns quants anys.

La fisioteràpia i els exercicis d'estirament també poden ser útils per millorar-ne la flexibilitat i la mobilitat.

És important que els pacients amb PMR segueixin sent monitoritzats de prop per un metge per detectar possibles complicacions, com ara osteoporosi i fractures. També han de ser avaluats per detectar la presència de malaltia de les artèries coronàries i altres malalties relacionades amb la inflamació.