Obstrucció nasal
  • Hipertrofia de conques nasals
  • Desviació septe nasal
  • Ronc i/o apnea obstructiva del nen
  • Ronc i/o apnea obstructiva de l’adult

Pòlips nasals

Es tracta d’uns tumors benignes freqüents de les conques nasals que apareixen com a resultat d’una proliferació benigna de la mucosa que recobreix les fosses nasals. La seva forma és arrodonida i són tous i translúcids; poden aparèixer en qualsevol edat.

La causa que l’origina és desconeguda. En ocasions s’associa a altres malalties, sobretot asma i sinusitis. És freqüent l’anomenada tríada ASA (associació d’asma, intolerància a l’aspirina i pòlips nasals).

Endoscòpia nasosinusal i base de crani

Què és la base del crani?

Es tracta de la zona sobre la qual descansa el cervell i que separa el nas de la cara. Així, doncs, podríem dir que forma la base del cervell i el sostre del nas al mateix temps.

El crani constitueix la zona del cos humà com un accés més difícil. Hi trobem múltiples obertures de diferents mides, a través de les quals passen grans vasos i nervis importants. Els tumors que sorgeixen en aquesta zona poden presentar-se de la forma més complicada. És a dir, amagant-se en els buits o embolicats en nervis i vasos d’importància vital.

Tumors a la base del crani

A la base del crani pot aparèixer una gran diversitat de tumors, des de meningiomes, tumors de la glàndula hipòfisi, melanomes, carcinomes. D’aquests, aproximadament la meitat són benignes i l’altra meitat, malignes.

Tractament de tumors a la base del crani

Un dels progressos més notables i significatius en el tractament d’aquests tumors s’ha assolit gràcies a la col·laboració entre neurocirurgians i otorinolaringòlegs (endoscopistes nasals, cirurgians de cap i coll, i otòlegs). Aquesta col·laboració, que es va iniciar fa menys d’una dècada, és necessària per tractar millor aquests tumors, que ocupen les fronteres divisòries entre els diferents camps (cervell, nas, orella i coll). Així, aquests tumors requereixen un accés multidireccional.

Per tot plegat, s’ha creat la Unitat Multidisciplinària de Base de Crani del Centre Mèdic Teknon.

Tècniques mínimament invasives

El tractament quirúrgic dels tumors de la base del crani ha avançat de manera espectacular gràcies a la utilització de tècniques mínimament invasives.

En el passat, l’operació d’aquests tumors suposava grans incisions facials, així com el desplaçament dels ossos de la cara, amb les consegüents cicatrius i deformitats a la cara. Aquestes operacions solien ser molt llargues (aproximadament de 10 a 14 hores) i suposaven un postoperatori llarg i complicat. Amb els tractaments actuals, disminuirem en molts dies l’estada hospitalària, que passarà a ser, habitualment, d’un o dos dies de postoperatori.


Cirurgia cerebral a través del nas

La cirurgia mínimament invasiva permet l’abordatge endoscòpic a través de la cavitat nasal, sense necessitat d’obrir el crani. Això comporta molts beneficis respecte de la cirurgia tradicional, la qual obligava a obrir el crani o la cara. Entre els principals beneficis hi ha una durada menor, una disminució important de l’estada hospitalària, l’absència de cicatrius a la cara, la important millora dels resultats funcionals, així com la possibilitat d’operar zones inaccessibles fins al moment, podent intervenir tumors de grans dimensions, considerats inextirpables fins no fa gaires anys.

Per a la cirurgia, s’utilitzen eines òptiques i endoscòpiques a través de la cavitat nasal que permeten una visualització d’alta definició a través de les càmeres estereoscòpiques amb fibres òptiques, les quals permeten al cirurgià veure el camp operatori tridimensionalment i a tot color, amb la imatge augmentada i en alta resolució.

Finalment, s’usen mecanismes de control (monitoratge dels nervis cerebrals i facials durant tota la intervenció) per evitar-ne la lesió.