Queratoconus

Què és el queratoconus?

El queratoconus és la més coneguda de les ectàsies còrnials (reducció degenerativa del gruix corneal).

Aquest canvi còrnial comporta una deformació similar a un conus habitualment en el centre-inferior de la còrnia. Com a conseqüència es crea un astigmatisme irregular que fa disminuir de manera dràstica l'agudesa visual. Els símptomes són borrositat, deformitat de la imatge i fotofòbia, i habitualment apareixen a la segona dècada de la vida i amb afectació en ambdós ulls.

En els més avançats dels queratoconus apareixen alteracions corneals derivades de la pèrdua de la integritat fisiològica de la mateixa (estries de Vogt, edematització, pèrdua de la transparència còrnial, etc).

Quins són els tractaments del queratoconus?

El tractament del queratoconus dependrà de la fase de progressió en la qual es trobi i amb l'objectiu inicial de compensar el defecte visual de la millor manera possible (ullera correctora i lent de contacte). La lent de contacte normalment proporciona millor qualitat i confort visual per crear una superfície més regular sobre la còrnia i compensar l'estat refractiu al mateix temps.

Actualment disposem de tractaments novedosos com el Cross-linking cornial o enduriment de la còrnia, anells intracorneals per reforçar i modelar la còrnia deformada, així com l'adaptació de lents de contacte Orto-k (aplicats en fases inicials poden ajudar-nos a parar o retardar la progressió).

Als casos més avançats el tractament quirúrgic (queratoplàstia penetrant) seria l'opció a escollir.